Klippe hesten
Om du skal klippe hesten eller ikke kommer an på mange faktorer, langt ifra alle hester trenger å klippes. Utifra svarene på følgende spørsmål kan du ta stilling til om du skal og vil klippe din hest og hvordan type klipp som passer din hest.
- Hvor ofte rir du hesten slik at den blir svett?
- Går du hest ute store deler av dagen, kanskje til og med på løsdrift?
- Rir du i ridehus eller rir du mest ute?
- Hva er temperaturen i stallen?
- Er du forberedt på å kompensere den klipte pelsen med de dekken som trengs?
Hvis du bestemmer deg for å klippe hesten din begynner du med å klippe den på høsten, det er da hesten din setter vinterpels. Anhengig av hvor mye pelsen vokser kan du behøve å klippe noen ganger i løpet av vinteren. Når våren nærmer seg bør du slutte å klippe hesten ettersom det kan forstyrre den naturlige pelsfellingen, med en følgende dårlig sommerpels. Du kan lese mer om ulike typer klipp nedenfor.
Helklipp
Hele hesten klippes. Det finnes en variant av denne klippen og da sparer man beina og et lite område i salleie. På hodet klipper man på kjaken i linje med sidestykket på et hodelag.
Halvklipp
Hestens hals, bogparti, frembein og halve buken klippes (du kan dra en skrå linje fra manken til hestens lysk).
Dekken- eller feltklipp
Hesten klippes som om det lå et dekken eller teppe på ryggen. Hestens bein klippes ikke og svetter hesten mye kan man klippe en oval opp i flanken.
Jaktklipp
Hele hestens klippes. Hodet, beina og et område i salleie i form av en voilock klippes ikke.
Sporklipp
Hesten klippes fra strupen, undersiden av halsen, nedre del av buken og hele veien bak på låret. Denne klippen krever ikke like mye bruk av dekken på hesten ettersom det er så lite som er klipt.
Islandsklipp
En trekant på halsen og bringen klippes da det er der hesten svetter mest. Samtidig klarer hesten å gå mye ute med denne type klipp.
Fordeler med klipt hest
- Hesten svetter mindre og orker dermed mer, mange hester blir ofte piggere etter de har blitt klipt.
- Blir hesten svette så tørker den fortere, noe som også påvirker stallmiljøet.
- Det er lettere å holde den ren.
Gjør slik
Sikkerheten er viktig! Vær gjerne to når man klipper. Se til at underlaget som hesten står på er tørt, stå ikke i et vått vaskespilt og klipp da vann og strøm ikke hører sammen. Anvend helst en jordfeilsbryter som løser ut umiddelbart dersom det skulle bli noe feil på klippemaskinen. Se til at ledningen ikke ligger på gulvet slik at hesten kan trampe på den.
Smør maskinen og bladene innen du begynner, og også underveis. Lytt nøye etter slik at du hører om maskinene endrer toneleie, da kanskje den går tungt og blir overopphetet. Kjenn på bladene slik at de ikke blir varme og brenner hesten. Det er også viktig med skarpe blader da sløve blader kan gjøre at du klyper hesten. Steng gjerne av maskinen en stund i blant slik at den rekker å kjøle seg ned.
Venn hesten først til lyden, syns den at den låter ekkelt kan man sette bomull i ørene. Legg sp klippemaskinen mot hesten slik at den får kjenne vibrasjonene. Går dette bra kan man begynne å klippe.
Man fører alltid maskinen mot hårene, jobb i lange, jevne drag, da blir resultatet penest. Å klippe pent tar seg tid å lære. Tegn gjerne på hesten med kritt eller vannløselig tusj slik at du ser de linjene du skal klippe, da er det lettere at det blir et jevnt og bra resultat.
Det finnes mange ulike klippemaskinene å velge mellom. En fordel er om maskinen ikke er for tung for lydnivået er for høyt. Det finnes både strøm- og batteridrevne maskiner. De batteridrevne er som regel smidigere og går stillere, så de kan lønne seg for følsomme hester. Fordelen med de strømdrevne maskinene er at de som regel er mer kraftfulle og man trenger ikke å tenke på at batteriet kan ta slutt.
Viktig å tenke på:
En klipt hest er mye mer følsom for gnag, for eksempel fra dekken, sal og sjenkel. Vær nøye mer at du bruker tilpasset utstyr. Iblant kan pelsglans hjelpe til med å forhindre gnag.