Dekken
Dekken eller ikke?
Det er fullt mulig å ha hestene ute uten dekken også om vinteren hvis man venner dem til det og de er friske, har mat, mulighet til å røre på seg samt har vind- og regnbeskyttelse hvis de går på løsdrift døgnet rundt. Oppfylles ikke disse kriteringene, din hest kanskje blir skadet men trenger fortsatt å gå på løsdrift så kanskje du får regne med dekken hvis været blir alt for dårlig.
Holder du på og trener hesten så den blir svett kan det være bra å klippe den og bruke dekken. Det finnes ulike måter å klippe en hest på, klipper du den bare under halsen trenger du ikke å kompensere den klipte pelsen med noe dekken – men hvis du klipper hele eller store deler av hesten så bør du bruke dekken, både ute og inne.
Dekken som hesten har på seg i lengre tid, må passe i modell og størrelse, Hööks har mye å velge blant. Det er ikke godt for hesten hvis dekkenet er for stort eller dypt skåret så det sklir bak manken. En klippet hest er noe mer følsom mot gnag, så også dekken som ligger veldig bra kan forårsake gnag fremme på bogen. Da kan med fordel bruke en såkalt bogbeskytter.
Holdbarhet på dekken
Holdbarheten på tøyet angis i denier, D, desto høyere verdi desto bedre holdbarhet. Man bør også vite at det skiller seg også en del i materialet. Nylon er generelt mye sterkere og mer elastisk enn polyester hvilket kan innebære at et nylondekken med lavere denier kan ha samme holdbarhet som et polyesterdekken med høyere denier. Har man flere hester i en og samme paddock/havnehage kan det være bra å satse på et dekken av bra kvalitet med høy verdi, da tåler det også litt biting og krangling.
Hvis hesten henger seg opp eller tramper på dekkenet, så kan også det sterkeste dekkenet gå i stykker. Beste måten å reparere et utedekken, er å klippe bort eventuelle frynsete kanter og deretter lime fast en tøybit på undersiden samt eventuelt sy rundt hullet. Man bør dog sy så lite som mulig i vanntette tøy ettersom sømmene perforerer tøyet og kan forårsake lekkasje.