• 90 dagers angrerett for medlemmer
  • Sendes innen 1-2 arb.dager
  • Sikker handel
  • Laveste ordreverdi er 200 kr

Mine favoritter

Legg til som favoritt ved å klikke på hjertet på produktbildet

Markkur og vaksinasjon

Alle hester rammes av innvollparasitter, men oftest utgjør ikke parasittene noen fare mot hestene om ikke parasittene forekommer i en større mengde. Føll og unghestene rammes hardere, de eldre hestene har ofte en immunitet mot parasittene. For å vite om din hest er hardt angrepet eller ikke, trenger du å sende inn en avføringsprøve fra hesten til et laboratorium, for eksempel Kolla Masken.


Den beste tiden å sende inn en prøve er i april-mai. Da rekker du å gi en eventuell markkur for hesten slippes på beitet, og på den måten reduserer du smittespredningen. Er din hest angrepet av mange parasitter kan du gjerne ta en påfølgende prøve ca 14 dager etter markkur. En annen bra periode å ta en prøve er i september-oktober for innsetting på stall etter beite.


Alle preparater mot innvollsparasitter er reseptbelagte. Dette er fordi mange parasitter har blitt, eller risikerer å bli, resistente mot de markkurene som finnes. Om det konstateres at din hest er angrepet av parasitter, kontakt din veterinær for å få råd og resept på passende markkur.

Noen av de vanligste parasittene

Store og lille blodorm

Lever i hestens tykktarm. Kan ved stor smitte forårsake kolikk, diaré og avmagring. Effektivt å behandle på våren.

Spolorm

Lever i tynntarmen og forekommer nesten bare hos føll. Dårlig vekst, nedsatt appetitt og kolikk kan forekomme ved smitte. Føll bør få markkur mot spolorm ved 8 og 16 ukers alder.

Bendelorm

Lever i overgangen mellom tynntarmen og blindtarmen. Kolikk og blindtarmforstoppelse kan forekomme ved en større mengde parasitter. Effektivt å behandle på våren.

Hestebremslarver

Fluene legger sine egg fremfor alt på hestens frembein i løpet av sommeren. Når hesten klør seg med munnen får den egg inn i munnen som så kommer ned i magesekken der de overvintrer. Store mengder kan forårsake kolikk og betennelser. Det er effektivt å behandle på høsten, men det beste er å fjerne alle egg fra hestens bein innen hesten får de i seg.

Noen vanlige vaksinasjoner

Influensa

Hesteinfluensa deles inn i to typer; A1 og A2. Disse forekommer stadig i løpet av året og er veldig smittsomme. Symptomer er høy feber, hoste og snørr. Du bør vaksinere hesten mot influensa. Om du ønsker å konkurrere må du ha en gyldig vaksinasjon for å få delta. Hold orden på hvor ofte din hest trenger å vaksineres og kontrollere i stevnereglementet at du følger reglene. Er du usikker; kontakt din veterinær.

Stivkrampe

Stivkrampe forårsakes av en bakterie som blant annet finnes i jorden. Sårinfeksjonen oppstår gjerne som følge av et stikksår i hoven eller et annet sted. Den gift som skapes angriper nervesystemet og gjør at hesten blir stiv og får vondt for å svelge. Dødeligheten blant hesten som blir angrepet er stor og vaksinasjon anbefales.

Botulisme

Fórer du med høysilage eller ensilage kan man vaksinere din hest som botulisme, men kontroller med din veterinær ved de anbefaler. Clostridium botulinum er en bakterie som produserer nervegift, botulinumtoxin, som er direkte dødelig for hester. Denne bakterien kan vokse til om det ved innpakningen har kommet inn jord eller døde dyr i ballen. Det stilles store krav til innhøsting og forvaring for å få et bra resultat.


For mer informasjon (svenske sider)

Statens veterinärmedicinska anstalt, www.sva.se
Svenska ridsportsförbundet, www.ridsport.se

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.