• 90 dagers angrerett for medlemmer
  • Sendes innen 1-2 arb.dager
  • Sikker handel
  • Laveste ordreverdi er 200 kr

Mine favoritter

Henter flere produkter

Rideskolen lær mer enn bare ridning

Har du lyst til å begynne å ri? Får du være med en venn i stallen, eller får du ri hos naboen som har egne hester? Det kan selvsagt være både morsomt og lærerikt, men hos en god rideskole får du riktig opplæring fra bunnen. Hestene er nøye utvalgte og vant til at alt fra nybegynnere til ryttere håndterer dem. Dessuten er ridelærerne godt utdannede og vet akkurat hva du klarer å håndtere.

Vi besøkte Smedstad ridesenter i Sverige for å møte Maja Johansson, som er én av seks ridelærere på stedet. Hun jobber mest med barnegruppene og ponniene.
– De yngste rytterne på knøttekurset er bare tre år gamle, og de rir i 20 minutter med leiere. Når man er seks år begynner man i en "ordentlig" nybegynnergruppe. De fem første gangene er alltid hestekunnskap. Da lærer du hvordan du tar deg av hesten før og etter ridetimen. Du får for eksempel sale opp, ta på hodelag, leie den til ridehuset og sitte opp. Vi vil at foreldrene skal være med slik at de også lærer dette og føler seg trygge med hestene. Vi holder også jevnlige foreldrekurs der vi forklarer hvordan vi gjør ting og hvorfor, og de lærer også hvordan de leser hestene. Foreldrene er en stor ressurs, og det er kjempefint om de kan være med, forteller Maja.

Ridegrupper for alle aldre

De har nybegynnergrupper for alle aldre på rideskolen, til og med for voksne. En del rideskoler har rideleirer for nybegynnere, og dette kan være en god måte å komme i gang på. Når du har lært mer finnes det ulike grupper og retninger, slik at du får trene på det nivået og innen den grenen som passer deg best. På en større rideskole, der det er flere hester og grupper å velge mellom, kan det være enklere å finne en passende gruppe for akkurat deg og dine mål for ridningen.

Stoppe, starte og styre hesten

Maja fikk sin første ponni da hun var ni år gammel, og hun har konkurrert både innen sprang, dressur og feltritt. Først utdannet hun seg til frisør og jobbet med dette i seks år, før hun byttet jobb.
– Jeg kjente at jeg ville holde mer på med hester og utdannet meg til ridelærer. Da lærte jeg blant annet undervisningsteknikk og pedagogikk. Dette er hvordan man lærer bort på en god måte til elevene sine. Det er selvfølgelig også avhengig av om det er barn eller voksne, og hvilke mål eleven har med ridningen sin. Noe som er bra med å gå på rideskole er at de har en utdanningsplan der du begynner fra bunnen av og lærer deg nye ting, steg for steg. Det første Majas nybegynnere lærer seg er å kunne stoppe, starte og styre hesten sin. De lærer seg tidlig hvordan de skal styre hesten over bommer slik at det føles naturlig når de skal begynne med sprang. De får også ri korte runder ute i naturen, og opp og ned små bakker for å trene balansen. Vanskelighetsgraden øker etter hvert, alt ettersom.

Lær mer enn bare ridning

På Smedstad ridesenter har de grupper opp til Middels C dressur og 110 cm sprang.
– Det beste med å gå på rideskole er nok at du lærer deg så mye mer enn bare ridning. Du lærer for eksempel hvordan du tar hånd om en hest for at den skal ha det bra, hva slags fôr den trenger og hvorfor hesten oppfører seg som den gjør. Vi øver på alt du trenger å kunne den dagen du kanskje skaffer deg egen hest. Slik som å øve på å laste den i en transport på en sikker måte, slik at det ikke er første gangen du gjør dette når du skal hente hjem din første egne hest. Hvis du ikke kjøper egen hest, får du likevel være med på det meste man opplever sammen med en egen hest.

Utstyr du trenger på rideskolen

I begynnelsen trenger du bare komfortable klær, langbukser og sko med en liten hel. Du må ha en ridehjelm, men på de fleste rideskoler kan du låne en de første gangene.
– Hjelmen skal være riktig tilpasset for å gjøre nytten sin, og derfor kan det være lurt å kjøpe en egen. De nye hjelmene er justerbare, og du kan som regel ha den lenge. Men hvis du faller av og slår hodet eller mister hjelmen i et steingulv skal den byttes ut, så husk å være forsiktig med hjelmen din. Når du vet at du vil fortsette med ridningen, kan det være fint med et par ridebukser. De har sømmene på riktige steder slik at du slipper gnag. Det er også bra å ha sko med stålhette som gir ekstra beskyttelse i tilfelle hesten skulle tråkke på deg.
– Vi pleier å anbefale sko og chaps til de mindre barna, eller lærridestøvler. Små barn orker ikke sitte riktig med føttene i gummiridestøvler. En sikkerhetsvest er godt å ha, spesielt ved sprang eller turridning.

Majas beste nybegynnertips

1)   Kom i god tid før ridetimen, slik at du rekker å stelle hesten din. Hvis hesten din brukes på timen før, kan du stelle med en annen hest. Det er viktig for å roe seg ned og bli avslappet. Å ri når man er anspent er ikke bra.

2)   Se på når andre rir, du lærer kjempemye fra tribunen.

3)   Fort deg langsomt. La kunnskapen sette seg før du tar neste steg. Det er for eksempel bra om du sitter i balanse i skritt og trav før du begynner å galoppere.

4)   Ha det gøy! Ridning skal være moro, da har både hest og rytter det best.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.