• 90 dagers angrerett for medlemmer
  • Sendes innen 1-2 arb.dager
  • Sikker handel
  • Laveste ordreverdi er 200 kr

Mine favoritter

Henter flere produkter

Bitt

Bitt finnes i en mengde ulike varianter og det å finne rett er ikke alltid så enkelt. Det gjelder å prøve seg frem til du finner det som passer deg og din hest.


Man bør generelt streve etter å bruke det mildeste bittet man kan. Jo slettere et bitt er jo mildere bruker det å være. Ett delt trinsebitt anses ofte som det mildeste bittet ettersom hesten kan unnvike effekten gjennom å trykke bittet oppover med tungen. 


De fleste bitt er laget i metall, men det finnes bitt hvor selve munndelen er i gummi eller lær. Disse bitt passer vanligvis til hester som er litt mer følsomme. Husk at til syvende og sist er det hånden som holder i tøylen som avgjør hvor skarpt et bitt er!

Rett størrelse på bittet

Det er viktig at du tilpasser bittet slik at du finner riktig størrelse som passer akkurat din hest. Hestens munn er ikke tilpasset for et bitt, så tenk på å velge et bitt som ikke er for tykt og heller ikke for tungt, da det kan lede til belastningsskader i munnen.

Selv om bittet ikke skal være for tungt så er de massive bittene å foretrekke fremfor de hule. Et massivt bitt er litt tyngre og stødigere i munnen til hestene, mens et hult bitt kan oppfattes som for lett og bli utydeligere ettersom det er i mer bevegelse i munnen.

Ulike grupper bitt

Trinsebitt, muffebitt og d-ringsbitt

  • Uleddede trinsebitt ligger stødig og gir ikke så lett skader i munnen. Visse hester kan oppleves å bli fremtunge med disse bittene.
  • Todelte trinsebitt er et av de vanligste bittene, det er viktig at bittet ikke er for langt da det kan trykke hesten i gommen.
  • Tredelte trinsebitt. Riktig tilpasset ligger disse bittene bra i hestens munn, noe kan oppleve at dette er et litt sterkere bitt. Også her er det viktig at det ikke er for langt for å unngå trykkskader.

Alle disse modellene finnes med både faste og løse ringer. De med faste ringer, muffebitt, fordeler trykket veldig bra og risikoen for trykkskader minsker.

"Heis"bitt

Her forflyttes munndelen opp eller ned ved tøyletak, samtidig som hestens nakke påvirkes.

Pessoabitt

Pessoabitt finnes i to- og tredelte varianter, samt med to eller tre ringer. Jo lenger ned man
fester tøylene, jo skarpere effekt får du. Disse bittene kan også brukes med en delta. Brukes med en viss forsiktighet og kun av erfarne ryttere.

Gagbitt

Gagbitt har spesielle sidestykker som løper igjennom bittringene og det er disse som man siden fester tøylene i. Man kan bruke to tøyler til gagbittet.

Hevstangbitt

Disse bittene blir skarpere jo lenger stenger bittet har, og jo lenger ned tøylene festes. Her brukes også hakekjede. Den skal spennes så hardt at stengene på bittet kan røre seg ca 30 grader fra munnviken.

Pelhambitt

Pelhambitt finnes som udelt, todelt og tredelt. Stengene på disse bittene er ikke så lange, det er et forholdsvis mildt stangbitt. Dette bittet bør brukes med hakekjede, skumreim og to tøyler (eventuelt med delta og én tøyle).

Kimblewickbitt

Kimblewickbitt finnes både med udelt og delt munnstykke. Det har relativt korte stenger. Bittet skal brukes med hakekjede, men ris med en tøyle (her trenger man ingen delta). Du kan selv velge hvor du vil plassere tøylene; i den store ringen eller i noen av de små.

Kandar

Når man rir på kandar så har man to bitt; et bridonbitt (to- eller tredelt trinsebitt med små ringer) og et stangbitt med eller uten tungefrihet. Tungefrihet er buen på munnstykket til bittet, som finnes i ulike størrelser. Jo større tungefrihet desto skarpere bitt. Til stangen brukes hakekjede og gjerne skumreim. Til denne type bisling brukes to tøyler, en for bridonen og en for stangen.

Hackamore

Hackamore påvirker hesten via trykk over neseryggen. For å la hestens munn hvile fra bittets belastning, er en hackamore en god løsning. Hackamore kan med fordel brukes om hesten har fått et sår i munnen eller er øm for eksempel på grunn av tannfelling. Det som er viktig å huske på er at en hackamore gir et kratig trykk over hestens nese, så det bør anvendes med forsiktighet.


Det finnes og kombinasjonsbitt som både har et vanlig bitt og en hackamore, også her er det viktig at man er erfaren og bruker bittet med forsiktighet.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.