Vanlige plager
Hester er store og følsomme dyr. Er du nøye med å sjekke og kjenne på hesten hver dag kan du tå hånd om små plager selv. Det pleier ikke å bli så stor skade av dette at du må ha veterinærtilsyn. Her er noen relativt små plager som du vanligvis kan behandle selv, men er du det minste i tvil så kontakt veterinær.
Små sår
Mindre sår som hesten får som ikke er så dype og ikke blør så mye at de må sys, kan du ta hånd om selv. Vask rent såret med såpe og vann eller koksaltoppløsning. Se til å holde sårkantene rene, klipp eventuelt bort håret rundt såret slik at det blir lettere å holde såret fritt fra smuss. Stryk på et tynt lag med sårsalve eller spray på sårspray for å beskytte såret mot bakterier. Noen sår trenger å bandasjeres, ved balletramp kan det f.eks være bra å legge en såkalt galoppbandasje. Da forhindrer man at det kommer smuss inn i såret.
Mugg
Mugg er en hudinflammasjon i kodeleddet på hesten. Huden i hestens kodeledd er tynn og følsom og det kan lett bli sår der hvis hesten går i leiret og fuktig paddock. Hvis disse sårene inflammeres kalles det mugg. Den viktigste måten å forbygge mugg er å se til at hestens bein holdes så rene og tørre som mulig. Har hesten fått mugg er det viktig at du er nøye med å behandle den så det ikke sprer seg oppover beinet, da kalles det for rasp. Sprer inflammasjonen seg til lymfekjertlene kan hesten få lymfangitt. Lymfangitt innebærer at lymfeårene ikke kan transportere bort væske fra vevnaden uten at den blir i beina som hovner kraftig opp.
Slik behandler du mugg
- Vask beina nøye med såpe
- Tørk beina nøye med et håndkle
- Smør inn kodeleddet med mykgjørende salve. Salisylsyrevaselin fungerer godt på mugg.
Gjenoppta denne behandlingen hver dag i 5-7 dager. Blir det ikke bedre, kontakt din veterinær for råd og eventuell behandling.
Hester som har fått mugg en gang har lettere for å få det igjen. Det er viktig at du er nøye med å kjenne og holde kodeleddene rene.
Sur stråle
Sur stråle er en bakterie/soppangrep i hoven. Sur stråle forekommer oftest i strålen men kan også angripe andre deler av hoven. Hoven/strålen blir myk og lukter ille. Årsaken er oftest dårlig hygiene og at hesten står på bløtt og møkkete underlag men også trange hover med dype strålefurer kan innvirke.
Slik kan du behandle sur stråle
- Vær nøye med å gjøre ren hoven daglig og se til at hesten har en tørr og ren seng å stå på
- Spray hoven med utspedd jodopax som er bakteriedrepende.
- Tjære og koppersulfat er to produkter du kan bruke når hesten har fått sur stråle, men det finnes også en del andre produkter på markedet som fungerer.
Spiserørforstoppelse
Spiserørforstoppelse innebærer at hestens spiserør har blitt forstoppet. Det kan være av ikke bløtlagt betfôr, store eplebiter eller bare vanlig fôr. Hesten er veldig urolig, gaper og saliverer mye, og man kan se at fôr rester kommer ut gjennom neseborene. Ta bort alt fôr fra hesten med en gang, masser forsiktig ved halsfuren på venstre side. Kontakt veterinær.
For å unnvike at hesten skal få spiserørforstoppelse kan du begynne med å fore hesten med grovfôr før den får kraftfôret. Er hesten veldig glupsk kan du legge store steiner i krybben slik at den ikke kan kaste i seg maten. Oppbløtt fôr kan også være en måte å forhindre forstoppelse.