Transportere hesten
Når du skal ut å reise med hesten kan du enten anvende hestehenger eller hestelastebil og det finnes en god del å holde orden på.
Før du laster
Før du laster, kontroller at alle lamper på transporten fungerer, og at bommene er justert i rett høyde. Bommene fremme skal ligge i overkant av hestens bringe, og bommene bak skal ligge i ca høyde med midterste/nederste del av låret.
Det kan være bra å forberede hestene gjennom å sette på transportbeskyttere på beina, alternativt bandasjere beina med bandasjeunderlag og bandasjer, om den er vant med dette. Bandasjer i så fall ned over hoven, eller ta i bruk kopper som beskytter kronrand, baller og høver fra tråkkskader. Bruk et passende dekken om temperaturen krever det. Det er viktig at det ikke blir for varmt slik at hesten begynner å svette. Lærgrime er å foretrekke ved transporter, både for at den er mer holdbar, men også fordi en lærgrime er lettere å skjære av i tilfelle det skulle hende noe som gjør at hesten blir hengende i grimen.
Når du skal laste
Se til at du har god tid sånn at du ikke kjenner deg stresset. Holder du deg i ro går lastingen alltid mye bedre og fortere. Om hesten er litt lei, kan du bruke et leietau med kjetting, eller et hodelag. Om hesten er vanskelig å laste; få hjelp av en kyndig person!
Når hesten har gått på transporten stenger du bommen bak hesten, og lukker igjen baklemmen. Man skal aldri gå rett bakom baklemmen i tilfelle hesten kaster seg bakover, med tanke på at du kan bli klemt under lemmen. Når lemmen er stengt kan du binde fast hesten- ikke før. Knyt alltid hesten fast i ringene på siden i transporten, og ikke i bommen. Det gjør det lettere om hesten skulle klatre og sette seg fast over bommen. Før du reiser, kontroller nøye at både baklemmen og sidedøren er ordentlig lukket.
Under transporten
Det er bra om hesten har et høynett/høybag å spise ut av. Er det varmt, eller om reisen varer i flere timer, stopp annenhver time for å kontrollere at hesten har det bra. Pass på å tilby hesten vann.
Når dere er fremme, tenk på å parkere slik at du har god plass bak for å laste av hesten. Åpne sidedøren og kontroller hesten. Åpne så baklemmen, men før du åpner bommen bak, er det veldig viktig at du har løsnet knuten slik at hesten er fri, og eventuelt satt på et hodelag. Nå kan du åpne bommen og rygge hesten ut.
Det utstyret til selv bør tenke på å bruke til pålasting og avlasting, er hansker, gjerne hjelm og sikkerhetsvest. Unngå å ha sporer på skoene, da det er lett å hekte seg fast i noe om en situasjon skulle oppstå.
Hestelastebiler
Foruten vanlige hestehengere som du kobler på bilen, så finnes det mange hestelastebiler. Størrelsen på hestelastebilene varierer fra mindre biler du kan kjøre på B-førerkort, til store lastebiler som krever C-førerkort. Generelt reiser ofte hestene bedre i en lastebil enn en henger, da lastebilen har bedre fjæring, triller mer stabilt og plassen er større. Selv om du transporterer din hest i lastebil så bør du forberede og håndtere hesten på samme måte som om du skulle transportert den i en vanlig henger. Regler for transport av hest er den samme om du velger hestehenger/lastebil, se Jordbruksverket hjemmeside.
Pass på vekten!
Det er viktig at du har oversikt over hvilke vekter om gjelder, hva din bil kan dra og hvor mye din transport får lastes med, samt hvilke førekortbenevning som kreves, ellers kan det bli dyre bøter. Vekten som angis i hestetransportens vognkort stemmer ikke alltid overens med virkeligheten. Det er opp til deg som sjåfør å passe på at du ikke laster for mye, alt skal medregnes, ikke bare hesten, men alt av utstyr og eventuelt fór skal også tas med.
Obs!
Glem ikke at hestens pass skal medfølge ved all transportering.