Rideutstyr og rideklær
Når du skal ri er det fremfor alt viktig at du velger riktig basisutstyr, det viktige sikkerhetsutstyret som skal beskytte deg hvis ulykken er ute. Hest- og ridesport innebærer noen ganger en risiko, men det er mye vi kan gjøre for å begrense ulykker og skader. Lære å håndtere og forstå hesten er en og å velge rett sikkerhetsutstyr er en annen. Man behøver ikke å ha det siste utstyret eller spesielt tilpassede klær og sko for å kunne ri – men mange ganger blir det faktisk enklere hvis vi bruker klær og sko som er laget til formålet.
Undertøy
Vi begynner nærmest kroppen. Å velge rett undertøy kan faktisk bidra til at ridningen blir bedre. Som jente er det viktig at du har en god sports-bh, det er godt både for bysten og din rygg. Truser og boksere skal helst ikke ha noen sømmer som kan gnage når du sitter i salen.
Overkroppen
Ved ridning og jobbing i stallen blir man fort varm så når man skal velge hva man skal ha på overkroppen er det bra med en form av funksjonsplagg nærmest kroppen, slik at svette transporteres bort så du ikke blir kald. Trøyen eller jakken som man har over, bør også ha evnen til å slippe igjennom svette så du holder deg varm og tørr. Ha gjerne klær som er myke og behagelige, da store og stive klær ikke er å anbefale ettersom du blir både ubekvem i dette og din eventuelle instruktør har vanskeligere for å se hvordan du sitter. På jakker med hette er det bra hvis den kan tas av, i tilfelle du skulle feste deg i en gren når du er ute og rir, da kan ulykkesrisikoen minimeres.
Ridebukser og overtrekksbukser
Ridebukser sitter bra, gir mindre risiko for gnagsår og avhengig av materiale kan de også få deg til å sitte bedre og mer stødig i salen. Ridebukser sitter også litt tightere for å hindre at det blir unødige folder som kan gi deg gnagsår. Sømmene på ridebuksene er også planlagt slik at de ikke skal forårsake ubehag. Ridebukser kan være sydd i ulik materiale, bomull, polyester, mikropolyamid og elastan er vanlige materialer i ridebukser.
Ridebukser kan være med helskinn, kneskinn og helt uten skinn. Helskinn gir generelt bedre feste i salen og mange opplever at man kommer dypere ned i salen med ridebukser uten skinn eller kneforsterket, her er det smak og behag som gjelder.
En ridebukse er fra begynnelsen tenkt at den skal brukes sammen med ridestøvler, men i dag bruker vi den også sammen med ridesko og leggchaps/gaiters. Har du derimot en jodhpursbukse så skal du bruke den kun sammen med ridesko. Jodhpursbuksen er nemlig sterkere og litt videre nederst, mange har også en strikk som plasseres under foten for å hindre at buksebeinet glir opp når du sitter på hesten.
Det finnes også ulike overtrekk som beskytter og holder deg ren, tørr og varm. Chaps er praktiske og enkle å dra utenpå ridebukser og du kan til og med ta dem av og på når du sitter på hesteryggen. De fleste chaps er tilvirket i mokka eller nappa skinn, men det har også kommet dem som er laget i vanntett nylon og de funker utmerket i regn- og ruskevær.
Om vinteren finnes også thermoridebukser som man enten kan dra utenpå ridebukser eller bare ha utenpå f.eks stillongs. Fordelen med disse thermoridebuksene mot vanlige overtrekksbukser er at disse ofte er laget med glidelås langs hele beinet som gjør det lettere å ta av og på og de bruker å være i helskinn for å få bedre feste i salen.
Hansker
Å bruke hansker når man jobber med hester eller stallarbeid er en god måte å beskytte hendene på. Det er veldig lett å "brenne" hånden på leietau hvis man leier en hest og den prøve å stikke av. Bruk en så smidig hanske som mulig. Om vinteren er trefingerhansker et bra valg ved ridning.
Sporer og pisk
Ekstra hjelpemiddel kan man trenge iblant når man rir. Sporer og pisk finnes i flere ulike størrelser og utforming for å passe til både deg og hesten. Verken sporer eller pisk er til for å straffe hesten uten det er til for å forsterke/tydeliggjøre dine hjelpere, dette er noe vi aldri må glemme. Skal du konkurrere er det viktig at du kontrollerer i konkurransereglementet hva som gjelder og hva du kan bruke.
Viktig å tenke på
La aldri ditt sikkerhetsutstyr ligge i solen, heller ikke på hattehyllen i en bil, da solens stråler kan påvirke materialet.