• 90 dagers angrerett for medlemmer
  • Sendes innen 1-2 arb.dager
  • Sikker handel
  • Laveste ordreverdi er 200 kr

Mine favoritter

Henter flere produkter

Slik fungerer hodelaget


Hodelag finnes i mange forskjellige modeller. De er tilpasset etter gren og effekt. De fleste hodelag er tilvirket i lær, men det finnes også de som er tilvirket i syntetisk materiale.


Det finnes seks ulike størrelser på hodelag: minishetland, shetland, ponny, cob, full og x-full. III- og små II-ponnier kan oftest ha ponnistørrelsen, mens store II- og I-ponnier kan bruke cob. Det finnes også de ponniraser som er veldig nette rundt nesen men har en bred panne. Da kan du med fordel velge en mindre størrelse på hodelaget og kjøpe et pannebånd i større størrelse.

Fire vanligste nesereimene

De fire vanligste nesereimene til et klassisk engelsk hodelag er remontnesereim/hannoveransk nesereim, engelsk nesereim, aachennesereim, og kryssnesereim.

Remontnesereim

Remontnesereim har fått sitt navn etter militærets benevning på den unge hesten, remont. Den brukes fremfor alt på de unge hestene, da denne nesereimen spennes under bittet og klemmer på det viset ikke mot tennene som kan være litt ømme ved f.eks felling av tenner.

Denne nesereimen er ganske snill mot hesten, da den ikke behøver å spennes til hardt for å forhindre at hesten skal gape. Den fungerer også utmerket på den voksne hesten.

Engelsk nesereim

Engelsk nesereim sitter innenfor sidestykkene og ca to cm nedenfor kinnbeinet. Det er en enkel nesereim som finnes i både tynne og litt bredere utførelse. Denne nesereimen bør ikke spennes hardere enn at du får inn ca to fingre mellom neseryggen og nesereimen.


Har du en ung hest (under seks år) e det viktig at du er ekstra oppservant slik at ikke hesten får gnagsår på innsiden av nesereimen i samband med tannfelling.

Aachennesereim

Aachennesereim ligner engelsk nesereim, men har en ekstra reim du spenner nedenfor bittet for å hindre at hesten gaper.


Når du spenner denne nesereimen er det viktig å først spenne den øvre reimen, se engelsk nesereim, for siden å spenne den nedre for at den ikke skal dras nedover. Den sistnevnte forhindrer at hesten gaper.

Kryssnesereim

Kryssnesereim er bra til den litt heitere hesten. Kryssnesereim kan også være et bra valg til den unge hesten, da reimene ikke kan ligge mot og trykke mot tennene på samme måte som den engelske- og aachennesereimen kan.


Kryssnesereimen har to reimer som løper i kryss over nesereimen. Den øvre delen av reimene skal ligge en bit opp på ganasjen og den andre akkurat under bittet.


I det siste har det kommet en del nye modeller som i grunn bygger på noen av disse fire men har litt ekstra detaljer.

Slik stiller du inn ditt hodelag.

Pannebåndet skal ligge flatt ved pannen. Det får ikke være for kort slik at det "drar" og klyper hesten bak ørene. Du skal alltid kunne få en håndsbredde mellom hakestykke og siden av hestens ganasj, dette for ikke å hindre hestens åndedrett. Aachen/engelsk nesereim skal sitte ca to cm nedenfor hestens kinnbein for å unngå gnagsår. Den får heller ikke sitte for lavt da den kan forårsake at hesten klypes mellom bitt og nesereim. Du skal kunne få inn to fingre under nesereimen.

Bittløst hodelag

Det finnes også bittløse hodelag hvor det som ligner en vanlig nesereim har reimer som du fester tøylene i. Disse løper i kryss under haken/ganasjen. Når du tar tak i tøylen, så blir det et trykk på motsatt sides sidestykke og på den måte kan du styre hesten da den flytter seg unna trykket.

Sidepull

Sidepull er et hodelag uten bitt, som påvirker hesten via trykk over neseryggen samt trykk på sidene. Det er lettere å stille hesten med dette i forhold til hackamore.

Kandar

Kandar er et hodelag som først og fremst brukes innen dressur. Det består av doble sidestykker slik at du kan feste en kandarstang og ett bridonbitt. Nesereimen er oftest i den engelske modellen. Du har boble tøyler til dette hodelaget.

Valg av tøyler

Valg av tøyler er oftest en smak sak. Det finnes tøyler helt i lær, med og uten stoppere, flettede og slette. Det finnes også lærtøyler som har en del i gummi for å gi et så godt grep som mulig. Den vanligste er nok webbtøyle med stoppere. Når du velger tøyler – prøv å holde og sammenlign med mange, så finner du den som passer din hånd best. Skal du trene sprang eller ute i terrenget er en tøyle med bra grep, gummitøyler eller en med stoppere å foretrekke. Hvis du rir dressur kanskje du vil ha slett lærtøyle eller en med veldig små stoppere.

Pannebånd

Pannebåndet er hodelagets smykke. Her finnes det mye å velge blant, alt fra helt slette diskrete pannebånd til riktig utsmykket med både perler og bling-bling. Det som er viktig å tenke på er at pannebåndet ikke er for kort så det drar nakke- og sidestykkene fremover og på den måten kan forårsake ubehag og gnagsår eller trykk mot hestens ører.

Island

Hodelag til islandshester består oftest av nakke-, sidestykke og nesereim. Mange velger bort pannebånd og islandshodelag savner ofte også hakereim. Nesereimene er ofte remontmodell, men det kommer også mer og mer aachennesereim også til islandshester. Tøylene festes ofte i bittet via en karabinkrok.

Western

Westernhodelag er ofte utsmykket og savner oftest nesereim. Har man derimot en sidepull har man ingen bitt uten man styrer og fører hesten via trykk på neseryggen og siden av haken.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.