\\r\\n \",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:230.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:230.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:230.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:230.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:230.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:230.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:230.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:230.products\",\"typename\":\"PagedResult\"},\"subcategories\":[]},\"Route:hooks-academy/rytterens-utrustning/ridehjelmer\":{\"id\":\"hooks-academy/rytterens-utrustning/ridehjelmer\",\"path\":\"/hooks-academy/rytterens-utrustning/ridehjelmer\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:232\":{\"id\":232,\"name\":\"Rideutstyr og rideklær\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/rytterens-utrustning/rideutstyr-og-rideklaer\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\n
Når du skal ri er det fremfor alt viktig at du velger riktig basisutstyr, det viktige sikkerhetsutstyret som skal beskytte deg hvis ulykken er ute. Hest- og ridesport innebærer noen ganger en risiko, men det er mye vi kan gjøre for å begrense ulykker og skader. Lære å håndtere og forstå hesten er en og å velge rett sikkerhetsutstyr er en annen. Man behøver ikke å ha det siste utstyret eller spesielt tilpassede klær og sko for å kunne ri – men mange ganger blir det faktisk enklere hvis vi bruker klær og sko som er laget til formålet.
Vi begynner nærmest kroppen. Å velge rett undertøy kan faktisk bidra til at ridningen blir bedre. Som jente er det viktig at du har en god sports-bh, det er godt både for bysten og din rygg. Truser og boksere skal helst ikke ha noen sømmer som kan gnage når du sitter i salen.
\\r\\n
Overkroppen
\\r\\n
Ved ridning og jobbing i stallen blir man fort varm så når man skal velge hva man skal ha på overkroppen er det bra med en form av funksjonsplagg nærmest kroppen, slik at svette transporteres bort så du ikke blir kald. Trøyen eller jakken som man har over, bør også ha evnen til å slippe igjennom svette så du holder deg varm og tørr. Ha gjerne klær som er myke og behagelige, da store og stive klær ikke er å anbefale ettersom du blir både ubekvem i dette og din eventuelle instruktør har vanskeligere for å se hvordan du sitter. På jakker med hette er det bra hvis den kan tas av, i tilfelle du skulle feste deg i en gren når du er ute og rir, da kan ulykkesrisikoen minimeres.
\\r\\n
Ridebukser og overtrekksbukser
\\r\\n
Ridebukser sitter bra, gir mindre risiko for gnagsår og avhengig av materiale kan de også få deg til å sitte bedre og mer stødig i salen. Ridebukser sitter også litt tightere for å hindre at det blir unødige folder som kan gi deg gnagsår. Sømmene på ridebuksene er også planlagt slik at de ikke skal forårsake ubehag. Ridebukser kan være sydd i ulik materiale, bomull, polyester, mikropolyamid og elastan er vanlige materialer i ridebukser.
\\r\\n
Ridebukser kan være med helskinn, kneskinn og helt uten skinn. Helskinn gir generelt bedre feste i salen og mange opplever at man kommer dypere ned i salen med ridebukser uten skinn eller kneforsterket, her er det smak og behag som gjelder.
\\r\\n
En ridebukse er fra begynnelsen tenkt at den skal brukes sammen med ridestøvler, men i dag bruker vi den også sammen med ridesko og leggchaps/gaiters. Har du derimot en jodhpursbukse så skal du bruke den kun sammen med ridesko. Jodhpursbuksen er nemlig sterkere og litt videre nederst, mange har også en strikk som plasseres under foten for å hindre at buksebeinet glir opp når du sitter på hesten.
\\r\\n
Det finnes også ulike overtrekk som beskytter og holder deg ren, tørr og varm. Chaps er praktiske og enkle å dra utenpå ridebukser og du kan til og med ta dem av og på når du sitter på hesteryggen. De fleste chaps er tilvirket i mokka eller nappa skinn, men det har også kommet dem som er laget i vanntett nylon og de funker utmerket i regn- og ruskevær.
\\r\\n
Om vinteren finnes også thermoridebukser som man enten kan dra utenpå ridebukser eller bare ha utenpå f.eks stillongs. Fordelen med disse thermoridebuksene mot vanlige overtrekksbukser er at disse ofte er laget med glidelås langs hele beinet som gjør det lettere å ta av og på og de bruker å være i helskinn for å få bedre feste i salen.
\\r\\n
Hansker
\\r\\n
Å bruke hansker når man jobber med hester eller stallarbeid er en god måte å beskytte hendene på. Det er veldig lett å \\\"brenne\\\" hånden på leietau hvis man leier en hest og den prøve å stikke av. Bruk en så smidig hanske som mulig. Om vinteren er trefingerhansker et bra valg ved ridning.
\\r\\n
Sporer og pisk
\\r\\n
Ekstra hjelpemiddel kan man trenge iblant når man rir. Sporer og pisk finnes i flere ulike størrelser og utforming for å passe til både deg og hesten. Verken sporer eller pisk er til for å straffe hesten uten det er til for å forsterke/tydeliggjøre dine hjelpere, dette er noe vi aldri må glemme. Skal du konkurrere er det viktig at du kontrollerer i konkurransereglementet hva som gjelder og hva du kan bruke.
\\r\\n
Viktig å tenke på!
\\r\\n
La aldri ditt sikkerhetsutstyr ligge i solen, heller ikke på hattehyllen i en bil, da solens stråler kan påvirke materialet
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.products\",\"typename\":\"PagedResult\"},\"subcategories\":[]},\"Route:hooks-academy/rytterens-utrustning/rideutstyr-og-rideklaer\":{\"id\":\"hooks-academy/rytterens-utrustning/rideutstyr-og-rideklaer\",\"path\":\"/hooks-academy/rytterens-utrustning/rideutstyr-og-rideklaer\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:233\":{\"id\":233,\"name\":\"Ridestøvler og ridesko\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/rytterens-utrustning/ridestovler-og-ridesko\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\n
Hva man velger av ridestøvler eller ridesko er en smakssak. Ridestøvler finnes i mange ulike modeller og utførelser. Når man begynner å ri, og kanskje ikke vil legge så mye penger i utstyr, kan en kunstlærstøvel være bra, og den fungerer også på barn som fremdeles vokser en god del. Kunstlærridestøvelen tåler dessuten mer fuktighet enn en lærstøvel, selv om de tåler mye om man er nøye med å holde de rene og behandlet.
\\r\\n
Ulike modeller ridestøvler
\\r\\n
Hvordan type støvel man velger kommer naturligvis an på hva man liker og hvilke støvler som føles behagelig. Konkurrerer man i en spesiell gren kan det også ha betydning for valg av støvel. Dressurstøvlene bruker å være stivere og rettere i skaftet, og har de glidelås er den gjerne plassert på skrå fremme. Sprang- og allroundstøvelen er ofte mykere og mer følsomme, de kan ha snøring midt foran og glidelås bak. Når du velger støvel bør du tenke på å ikke velge en for lav støvel, skaftet \\\"setter seg\\\" etter en stund, og da er det lite morsomt om støvelen oppleves som for lav. Kjennes det ubehagelig med de høye skaftene i begynnelsen, kan man legge i en liten kilehæl, så slipper man gnagsår i knehasen.
\\r\\n
Ridesko og gaiters/leggchaps
\\r\\n
Ridestøvelen gir bedre støtte til sjenkelen i forhold til rideskoen, men vil man heller ha en ridesko, kan man velge å komplettere den med en gaiter/leggchaps for å få et støvellignende utseende. Fordelen med den kombinasjonen er at det oftere blir betydelig billigere og det kan være lettere å finne noe som sitter helt perfekt både på foten og leggen.
\\r\\n
Vintertid, når man bruker kraftigere og grovere sko, så kan det hende at man trenger å bytte stigbøylene til en størrelse større, så ikke skoen setter seg fast i bøylen.
\\r\\n
Stallsko og stallstøvler
\\r\\n
Tenk på at både ridestøvler og ridesko bør anvendes ved ridning og ikke ved stallarbeid. Både såler, sømmer og glidelåser er ikke tilpasset slitasjen som blant annet gjødsel, urin og flis utgjør.
\\r\\n
Ved stell av hest og stall er en stødig sko med en real såle å foretrekke. Det finnes vernesko med stålhette for å minimere risikoen av å bli tråkket på. Det finnes også sko som har såler som beskytter dersom du skulle være uheldig å tråkke på for eksempel en spiker og såler som beskytter mot urin og kjemikalier.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.products\",\"typename\":\"PagedResult\"},\"subcategories\":[]},\"Route:hooks-academy/rytterens-utrustning/ridestovler-og-ridesko\":{\"id\":\"hooks-academy/rytterens-utrustning/ridestovler-og-ridesko\",\"path\":\"/hooks-academy/rytterens-utrustning/ridestovler-og-ridesko\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:814\":{\"id\":814,\"name\":\"Slik kler du deg riktig\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/rytterens-utrustning/slik-kler-du-deg-riktig\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\n
En ordentlig behagelig ridetur eller stalltur, uansett vær og sesong, får du til ved å kle deg med omtanke. Ja, vi kan selvfølgelig ikke si noe om hva slags humør hesten din kommer til å være i, men med riktige rideklær slipper du i alle fall å fryse eller svette. Vi spurte klesdesigneren vår, Ann-Therese Helgesson, om tips til hvordan man kler seg - uansett vær.
\\r\\n
Vår/sommer
\\r\\n
✓ Ridebukser reduserer risikoen for gnagsår. Smak og behag avgjør om du vil ha hel- eller kneforsterkede ridebukser, med silikongrep eller helt uten forsterkning. Sats på en bukse i funksjonelt materiale som er smussavvisende, hurtigtørkende, vannavstøtende og UV-sikker. Rir du i tights, skal de være komfortable og ikke ha noen sømmer som forstyrrer.
\\r\\n
✓ T-skjorte, piké, luftig skjorte, funksjonsgenser eller strikket genser? Det kommer an på hvor og hvordan du skal ri. Er du ute i skogen og risikerer å skrape deg opp på grener, kan det for eksempel være lurt å velge en langermet genser slik at du blir best mulig beskyttet.
\\r\\n
✓ Sommer og regn hører dessverre ofte sammen. Skal du kun gå fra stallen til ridehuset fungerer så klart en poncho, men har du planer om en skogstur er det mer komfortabelt for deg å ta på en regnjakke.
\\r\\n
✓ Med en tynn sommerhanske beskytter du hendene samtidig som du får bedre grep om tøylene.
\\r\\n
✓ En ventilert lettveksthjelm gjør at det ikke blir for varmt, selv om du blir utsatt for sol.
\\r\\n
✓ Med en belteveske kan du ha med deg mobilen på varme dager når du bare har på deg t-skjorte og ridebukser. Praktisk og bra.
\\r\\n
✓ Til slutt, velg et par ridestøvler, jodhpurs eller chaps som passer nettopp deg.
\\r\\n
Høst/vinter inne
\\r\\n
For å ikke fryse – eller svette unødvendig – er lag på lag-metoden den beste løsningen. Da kan man alltids ta på eller ta av plagg underveis. Ridesport er en fysisk krevende sport der du med fordel kan bruke funksjonsklær som er tilpasset ridegrenen du skal utføre.
\\r\\n
✓ Ridebukser reduserer risikoen for gnagsår. Smak og behag avgjør om du vil ha hel- eller kneforsterkede ridebukser, med silikongrep eller helt uten forsterkning. Velg en vintervariant i softshellmateriale. De er elastiske med fleece på baksiden og børstet innside som forbedrer lufttilstrømmingen. Ta på deg ullundertøy om du er ekstra frossen.
\\r\\n
✓ Mange ryttere kommer til undervisning kledd i vest, mikrofleecejakke og en kåpe utenpå. Vesten, med elastisk materiale i sidene, bør være tynn men også varmende der det virkelig utgjør en forskjell. En tynn vest gjør også at ridelæreren tydelig kan se hvordan du sitter og beveger deg i salen.
\\r\\n
✓ Rir du mye og vil ha bedre blodsirkulasjon i leggene så de ikke blir stumme og stive, er kompresjonsstrømper et perfekt alternativ. De minsker også stølheten etterpå. Men jeg vil også slå et slag for ullstrømper. Ull er et fantastisk materiale – året rundt.
\\r\\n
✓ Sats på en vanlig ridehanske i smidig, syntetisk materiale med overdel i myk netting, alternativt en skinnhanske.
\\r\\n
✓ Du kan ha på deg et rideskjørt på vei til treningen og under oppvarmingen. Det varmer lårene der man ofte fryser.
\\r\\n\\r\\n
Høst/vinter ute
\\r\\n
✓ Godt og slitesterkt ullundertøy må man ha. Invester også i en fleecegenser eller en strikket genser og en tykk jakke. Hvis du for eksempel skritter i en time, blir man lett frossen hvis ikke jakken holder varmen. Ved tøffe intervalltreninger eller arbeid i galopp, fungerer en skalljakke også bra selv i kulda, om du kler det etter lag på lag-metoden.
\\r\\n
✓ Med en ridedress får du automatisk mye varme på én gang. Men unngå å overkle deg. Det er aldri kult å bli svett og klam.
\\r\\n
✓ En buff er perfekt å bruke slik at den kalde luften ikke trenger inn i jakken gjennom halsåpningen. Du kan også tre den over hodet under hjelmen slik at buffen dekker kinnene. Se på buffen som et multiverktøy når det blåser.
\\r\\n
✓ Med en tykk hanske som er vattert på oversiden beskytter du hendene mot kulde, samtidig som du får et godt grep om tøylene.
\\r\\n
✓ Føttene er spesielt utsatt for kulde. Tenk på at du alltid skal kunne vifte med tærne, så ikke ta på deg fem par sokker og tro at det løser problemet. Tærne trenger plass. Ri i stedet i flere lag med ullstrømper og ullsåle. Lårene er også utsatte om vinteren, så sats derfor på en lengre ridekjole eller kappe. Invester i fôrede bukser og ørevarmere for ørenes skyld.
Alle ridebukser har sin egen kombinasjon av form, materiale og funksjon. Passformen er det viktigste, at ridebuksen er behagelig å ha på. Derfor er det lurt å prøve flere ulike modeller og være veldig nøye med at buksen passer kropssformen din. Selvom alle ridebukser er produsert med stretch så kan passformen variere. Små tips på veien er at du må kunne bevege deg uhindret, bøye på knærne og gå ned på huk.
\\r\\n
Kvalitet og egenskaper
\\r\\n
Våre ridebukser er tilvirket i ulike materialkombinasjoner/funksjonsmaterialer slik at du kan anpasse valget ditt etter årstid og temperatur. Tenk på at du må like materialet, at det er behagelig mot kroppen. Siden kan du finne de ulike egenskapene i stoffet til ridebuksen. Om buksen er i fireveisstretch har den ekstra god passform og gir deg maksimal bevegelsesfrihet. Om du velger et funksjonsmateriale har det ofte pustefunksjon, men kan også være smussavvisende, hurtigtørkende og UV-sikker.
\\r\\n
Visse modeller har lite spesialegenskaper. Vår ridebukse i softshell med stretch er for eksempel en varmforet ridebukse med fleece på innsiden, noe som gjør den til en populær vinterbukse. Det finnes også høyteknologiske ridebukser med Icefil som holder deg sval og transporterer bort fukt fra kroppen, Core Control Technology, som gir ekstra støtte til musklene i mage og rygg og Calf Fit System som gir leggen og ankelen støtte pluss at den lindrer trykkpunkter og friksjon i støvlene.
\\r\\n
Funksjoner
\\r\\n
Velg funksjoner ut i fra hva du trenger i din ridning. Silikon/PU er materialer som på ulike måter gir et bra grep ut i fra hvilke mønstre de har og hvor disse mønstrene er plassert. Om ridebuksen er helforsterket kan den være det med Daewoo eller silikon/PU. Generelt sett gir en helforsterket bukse bedre feste i salen, men det handler mest om hva du selv oppfatter at forbedrer din ridning. Den halvforsterkede buksen gir bedre grep ved knærne mens den kneforsterkede har dobbelt stoff ved knærne, et alternativ for deg som ikke ønsker grepfunksjon.
\\r\\n
Detaljer
\\r\\n
Ridebuksens midje er oftest høyere bak for å unnvike ubekveme glipper og at det blir bulkete foran når du sitter i salen. Sømmene er strategisk plassert slik at du ikke får gnagsår og nede på bena er det enten elastisk materiale eller borrelåsfeste, som gjør det enkelt å holde buksen på plass. Benlengden velger du selv ettersom hva du trives med. Vi har også bukser med litt lengre ben. Praktiske lommer med eller uten glidelås og pene detaljer som fremhever looken.
\\r\\n
Ridetights
\\r\\n
Behagelig og smidig variant av ridebuksen med elastisk linning og ulike grep.
\\r\\n
Chaps
\\r\\n
Fler og fler ryttere innser hvor enkelt det er å bli rideklar uten å behøve å skifte klær. Mulighetene for chaps varierer fra å være en overtrekksbukse som holder deg ren når du møkker og pusler i stallen, tørr når du rir i regn eller snø til å gi støtte til sjenkelen og såklart at du holder deg fin. Du trenger ikke gå ned av hesten for å ta de av. Sitt i salen, dra ned glidelåsene langs benene og det regulerbare beltet i midjen.
\\r\\n
De klassiske materialene er mocka og nappa, men i dag finnes det også modeller i varmende neopren med stretch og silikonforsterkede kne for bedre grep og vanntett nylon som er både lette å ha på og bære med seg. Om du har vanskeligheter med å finne ridestøvler som passer fungerer leggchaps kjempe bra sammen med et par ridesko.
\\r\\n
Thermobuksen
\\r\\n
Dette er buksen som gjør det behagelig å ri ute i kulden. Ta dem utenpå ridebuksene eller et par deilige thermoleggings og nyt stunden sammen med hesten. Vår thermobukse er helforsterket for å gi best mulig grep til salen. Den er foret, vanntett og puster. Midjen er elastisk og sømmene teipede. Glidelåsene på beina gjør det lett for deg å ta dem av og på. Om du vil ha en lettere variant når du henger på tribunen eller i stallen kan du prøve rideskjørtet. Fint, praktisk og varmende. Dette kan selvfølgelig også brukes på hesteryggen.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.products\",\"typename\":\"PagedResult\"},\"subcategories\":[]},\"Route:hooks-academy/rytterens-utrustning/ryttarbyxans-a-o\":{\"id\":\"hooks-academy/rytterens-utrustning/ryttarbyxans-a-o\",\"path\":\"/hooks-academy/rytterens-utrustning/ryttarbyxans-a-o\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2221\":{\"id\":2221,\"name\":\"Skötselråd kläder och utrustning\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/rytterens-utrustning/skotselrad-klader-och-utrustning\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\n
Hööks streber etter å utvikle produkter med god kvalitet, og vi stiller høye krav til kvaliteten. Det er viktig å vedlikeholde produktene på riktig måte for at de skal holde så lenge som mulig. Unngå unødvendig vask av tekstilprodukter, da dette kan ha en negativ effekt på levetiden til plagget, men også på miljøet.
\\r\\n
\\r\\n
Vannavvisende/pustende funksjonsplagg
\\r\\n
Husk å ikke vaske funksjonsplagg unødig. Imidlertid er verdt å tenke på at funksjonelt materiale som puster får en dårligere puteevne når det blir for skittent, og selv vannavvisningen kan svekkes når materialet blir skittent. Husk å følge vaskerådene nøye for det respektive produktet ved vask. Lukking av borrelåser, glidelåser, knapper o.l. ved vask bidrar til å redusere slitasje. Ikke bruk skyllemiddel ved vask av funksjonelle plagg, dette kan påvirke både funksjonen i plagget og miljøet på en negativ måte.
\\r\\n
Vannavvisningen reduseres dessverre alltid gradvis i funksjonsplagg, både ved bruk og vask. Hvis vannet på overflaten slutter å perle seg, kan impregneringen aktiveres på nytt ved hjelp av varme på lav temperatur med f.eks. stryking eller tørketromling av produktet.
\\r\\n
Hvis dette slutter å fungere, anbefaler vi at du impregnerer plagget på nytt. Husk å bruke en impregnering som ikke inneholder fluorkarboner, og følg vaskerådene til plagget under impregneringen.
\\r\\n
Syntetisk materiale
\\r\\n
Syntetisk materiale er som oftest relativt enkelt å vedlikeholde og kan vaskes i vanlig vaskemaskin. Husk å ikke vaske unødig, da sparer du både plagget og miljøet. Følg vaskerådene nøye, og unngå bruk av skyllemiddel. Unngå om mulig også tørketromling av plagget, og følg vaskerådenes anbefalinger.
\\r\\n
Bomull
\\r\\n
Ved vask av bomullsprodukter bør du som vanlig huske å følge vaskerådene til plagget og unngå bruk av skyllemiddel. Plagg som ikke tørkes i tørketrommel holder lengre, og det sparer også energi.
\\r\\n
Ull
\\r\\n
Ullfibre er smussavvisende og antibakterielle i seg selv. Derfor holder det ofte med å lufte ullplagg for at de skal føles rene ut igjen. Ved vask av ullplagg er det viktig å følge vaskerådene til plagget nøye, ikke alle ullplagg kan vaskes i maskin. Det er viktig å ikke bruke for varmt vann og å bruke ullprogrammet på vaskemaskinen for plagg som kan maskinvaskes. Hvis ullplagg vaskes for varmt eller med for hard bearbeiding, kan ullen filte seg og plagget krympe. Ikke bruk skyllemiddel ved vask av ullplagg, det kan skade ullfibrene.
\\r\\n
Impregnering
\\r\\n
De vannavvisende behandlingene som brukes hos Hööks inneholder aldri fluorkarboner (PFC free), fordi dette er stoffer som er skadelige både for mennesker og miljøet. Vannavvisningen reduseres gradvis ved både vask og bruk. Når dette skjer, anbefaler vi at man impregnerer plagget på nytt. Husk å bruke en impregnering som ikke inneholder fluorkarboner (PFC free), og følg vaskerådene til plagget ved impregneringen.
Hester er store og følsomme dyr. Er du nøye med å sjekke og kjenne på hesten hver dag kan du tå hånd om små plager selv. Det pleier ikke å bli så stor skade av dette at du må ha veterinærtilsyn. Her er noen relativt små plager som du vanligvis kan behandle selv, men er du det minste i tvil så kontakt veterinær.
\\r\\n
Små sår
\\r\\n
Mindre sår som hesten får som ikke er så dype og ikke blør så mye at de må sys, kan du ta hånd om selv. Vask rent såret med såpe og vann eller koksaltoppløsning. Se til å holde sårkantene rene, klipp eventuelt bort håret rundt såret slik at det blir lettere å holde såret fritt fra smuss. Stryk på et tynt lag med sårsalve eller spray på sårspray for å beskytte såret mot bakterier. Noen sår trenger å bandasjeres, ved balletramp kan det f.eks være bra å legge en såkalt galoppbandasje. Da forhindrer man at det kommer smuss inn i såret.
\\r\\n
Mugg
\\r\\n
Mugg er en hudinflammasjon i kodeleddet på hesten. Huden i hestens kodeledd er tynn og følsom og det kan lett bli sår der hvis hesten går i leiret og fuktig paddock. Hvis disse sårene inflammeres kalles det mugg. Den viktigste måten å forbygge mugg er å se til at hestens bein holdes så rene og tørre som mulig. Har hesten fått mugg er det viktig at du er nøye med å behandle den så det ikke sprer seg oppover beinet, da kalles det for rasp. Sprer inflammasjonen seg til lymfekjertlene kan hesten få lymfangitt. Lymfangitt innebærer at lymfeårene ikke kan transportere bort væske fra vevnaden uten at den blir i beina som hovner kraftig opp.
\\r\\n
Slik behandler du mugg
\\r\\n
\\r\\n
Vask beina nøye med såpe
\\r\\n
Tørk beina nøye med et håndkle
\\r\\n
Smør inn kodeleddet med mykgjørende salve. Salisylsyrevaselin fungerer godt på mugg.
\\r\\n
\\r\\n
Gjenoppta denne behandlingen hver dag i 5-7 dager. Blir det ikke bedre, kontakt din veterinær for råd og eventuell behandling.
\\r\\n
Hester som har fått mugg en gang har lettere for å få det igjen. Det er viktig at du er nøye med å kjenne og holde kodeleddene rene.
\\r\\n
Sur stråle
\\r\\n
Sur stråle er en bakterie/soppangrep i hoven. Sur stråle forekommer oftest i strålen men kan også angripe andre deler av hoven. Hoven/strålen blir myk og lukter ille. Årsaken er oftest dårlig hygiene og at hesten står på bløtt og møkkete underlag men også trange hover med dype strålefurer kan innvirke.
\\r\\n
Slik kan du behandle sur stråle
\\r\\n
\\r\\n
Vær nøye med å gjøre ren hoven daglig og se til at hesten har en tørr og ren seng å stå på
\\r\\n
Spray hoven med utspedd jodopax som er bakteriedrepende.
\\r\\n
Tjære og koppersulfat er to produkter du kan bruke når hesten har fått sur stråle, men det finnes også en del andre produkter på markedet som fungerer.
\\r\\n
\\r\\n
Spiserørforstoppelse
\\r\\n
Spiserørforstoppelse innebærer at hestens spiserør har blitt forstoppet. Det kan være av ikke bløtlagt betfôr, store eplebiter eller bare vanlig fôr. Hesten er veldig urolig, gaper og saliverer mye, og man kan se at fôr rester kommer ut gjennom neseborene. Ta bort alt fôr fra hesten med en gang, masser forsiktig ved halsfuren på venstre side. Kontakt veterinær.
\\r\\n
For å unnvike at hesten skal få spiserørforstoppelse kan du begynne med å fore hesten med grovfôr før den får kraftfôret. Er hesten veldig glupsk kan du legge store steiner i krybben slik at den ikke kan kaste i seg maten. Oppbløtt fôr kan også være en måte å forhindre forstoppelse.
Hester blir akkurat som oss mennesker syke iblant, og visse hester er mer mottagelig og følsomme enn andre. Lær deg å lese akkurat din hest slik at du raskt kan se om noe ikke er bra, og på den måte gi en rask behandling.
\\r\\n
Kolikk
\\r\\n
Kolikk er et samlebegrep på smerter i buken. Får hesten kolikk ser du det oftest som at den blir urolig, skraper med fremhøvene, løfter opp bakhøvene og ser seg mot buken og legger seg ned og vil rulle seg gjentatte ganger. Mistenker du kolikk, fjern all mat fra hesten og forsøk å få hesten til å røre seg. Gå med deg eller longer den lett, det kan få magen til å komme i gang. Slipper det ikke for hesten, eller om den er veldig påvirket, nøl ikke med å ta kontakt med veterinær. Før du ringer, og om det ikke er akutt, kan det være bra om du først har kontrollert hjertefrekvens/puls, slimhinner, tarmlyd (er det stille i buken er ikke det bra), temperatur og avføring. Er hesten for urolig til å ta puls og temperatur på, la det være. Risikoen for at en ulykke skal skje er da for stor.
\\r\\n
Du kan forebygge kolikk gjennom;
\\r\\n
\\r\\n
fri tilgang på vann
\\r\\n
regelmessig mosjon
\\r\\n
god fórhygiene
\\r\\n
godt oppbløtt betfór- og linfrøgrøt har en positiv påvirkning på tarmfunksjonen
\\r\\n
regelmessig kontroll av parasitter
\\r\\n
regelmessig kontroll av tenner
\\r\\n
\\r\\n
Krysslammelse
\\r\\n
Krysslammelse viser seg gjennom at hesten blir stiv og uvillig til å røre på seg, den svetter, ømmer ved palpasjon (å kjenne med hendene) av bakbeinsmuskulaturen, urinen blir rødfarget og både pust og puls går opp. En hest som får uregelmessig mosjon/trening og står med samme fórplan under hvileperioder som under trening, har langt større risiko for å få krysslammelse. Det er når hesten settes i gang etter hvile at symptomene viser seg. Så fort du mistenker krysslammelse, la hesten være i ro, legg på dekken og hold musklene varme, tilby hesten vann, og legger hesten seg ned; la den ligge og forsøk å gjøre det så mykt som mulig. Kontakt veterinær for å spørre om råd og eventuell behandling.
\\r\\n
Du kan forebygge krysslammelse gjennom;
\\r\\n
\\r\\n
regelmessig mosjon
\\r\\n
se over og planlegg fórplanen nøye, ved hvile må man ofte forandre på planen
\\r\\n
gi eventuell tilskudd av selen, vitamin E og B. Vær nøye slik at du ikke overfórer av selen og vitamin E
\\r\\n
\\r\\n
Forfangenhet
\\r\\n
Forfangenhet gir en betennelse i hoven som er meget smertefull. Hesten viser uvilje for å røre på seg, blir varm i høvene, fremfor alt i fremhøvene. Man kjenner en øket puls med kodeleddet.
\\r\\n
Det finnes tre kjente årsaker til forfangenhet;
\\r\\n
\\r\\n
Forfangenhet etter forløsning. Etterbyrden har ikke sluppet, men ligger igjen og forårsaker livmorbetennelse som påvirker sirkulasjonen i høvene.
\\r\\n
Forfangenhet i forbindelse med belastning. En hest som har vært ordentlig halt en periode risikerer å få forfangenhet i det friske beinet på grunn av at den ikke har kunnet avlaste det.
\\r\\n
Forfangenhet relatert til fóring. Den vanligste formen av forfangenhet er den som er fórrelatert. Det kan komme av at hesten har byttet fór for raskt, du bør venne hesten til ny mat gradvis, bruk minst to uker, også når hesten skal slippes på beite. Det kan også komme av at hesten har fått for mye og for kraftig mat; det er viktig at du regulerer fórplanen ved eventuelle hvile- eller rolige treningsperioder.
\\r\\n
\\r\\n
Mistenker du forfangenhet, la hesten stå inne på et mykt og tørt underlag, ta bort alt kraftfór, kjøl gjerne ned beina og kontakt veterinær. Det er veldig viktig at hesten blir behandlet av veterinær så fort som mulig.
\\r\\n
Halthet
\\r\\n
Et feilsteg kan lede til en akutt vridning med varme, hevelse og halthet som følger. Ledd og sener kan bli overbelastet og det kan lede til halthet. Frakturer er ikke så vanlige på hester, men de kan være vanskelige og kompliserte å behandle.
\\r\\n
Blir din hest akutt halt, begynn med å kontrollere hoven så det ikke er noe som har satt seg fast der. Klem og kjenn langs beinet for å oppdage varme, hevelse eller ømhet.
\\r\\n
Er hesten bare litt halt, la den hvile og følg med så den ikke blir dårligere etter noen dager. Blir hesten dårligere, eller om den er mye halt, og til og med kanskje ikke vil belaste beinet, må du kontakte veterinær.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/vanlige-sykdommer\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/vanlige-sykdommer\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/vanlige-sykdommer\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2775\":{\"id\":2775,\"name\":\"Vanlige sykdommer hos føll\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"
Nå er føllingen i gang over hele landet. Hvis du venter føll eller skal få et føll på stallen, er det viktig å vite om de vanlige sykdommene de kan rammes av og hvilke symptomer du skal være oppmerksom på.
\\r\\n
Hvert år fødes det flere tusen føll i Norge, og i disse dager er det mange hesteeiere som ikke klarer å rive seg løs fra overvåkningskameraet i påvente av et nyfødt føll i bokshalmen. Som regel går både drektigheten og føllingen fint og man får et friskt og sprekt føll. Men ikke alltid – noen av de vanligste lidelsene som kan ramme føll er føllsyke, forstoppelse og feilaktig beinstilling.
\\r\\n
- De fleste typer sykdommer kan dukke opp allerede i føllstadiet. Vi ser tre diagnoser som er mest utbredt med flere tilfeller hvert år, sier Karl-Henrik Heimdahl, hesteveterinær hos Agria Dyreforsikring.
\\r\\n
Føllsyke
Føllsyke er en bakterieinfeksjon som rammer føllet under de første ukene av livet, i perioden der føllets egne antistoffer ikke gir fullstendig beskyttelse. Infeksjonen begynner et sted i kroppen som leddinfeksjon, hjernehinneinfeksjon, lungebetennelse eller diaré, og kan i verste fall utvikle seg til en generell blodforgiftning, såkalt føllsepsis. Bakteriene kommer inn via luften som pustes inn, gjennom munnen eller via en infeksjon i navlen. Føllsyke har som oftest et raskt sykdomsforløp.
\\r\\n
Symptomer
\\r\\n
\\r\\n
Nedsatt appetitt.
\\r\\n
Kraftig redusert allmenntilstand og trøtthet.
\\r\\n
Visse kroppsdeler, blant annet ørene og beina, blir kalde på grunn av redusert blodsirkulasjon i kroppen.
\\r\\n
Ved leddinfeksjon kan man observere halthet og hevelse i det betente leddet.
\\r\\n
\\r\\n
Behandling
\\r\\n
Rask igangsetting av behandling er livsviktig. Ofte kreves det medisinsk intensivbehandling i form av antibiotikabehandling og plasmadrypp med antistoffer. Kirurgisk behandling kan også bli aktuelt.
\\r\\n
Mekoniumforstoppelse
\\r\\n
Føllet skal bæsje ut tarmbeket, mekonium, innen 12 timer etter fødselen – ellers oppstår det forstoppelse og føllet får kolikk. Tarmbeket er mørkt og ofte formet som små, harde baller.
\\r\\n
Symptomer
\\r\\n
\\r\\n
Kolikk.
\\r\\n
Føllet skraper med høvene og ser mot buken.
\\r\\n
Føllet anstrenger seg og forsøker å bæsje.
\\r\\n
Hvis symptomene forverres, kan føllet legge seg på ryggen og forsøke å rulle seg.
\\r\\n
\\r\\n
Behandling
\\r\\n
Ta alltid kontakt med veterinæren din for rådgiving, men hvis problemet oppdages tidlig kan det ofte løses ved å gi Microlax eller liknende.
\\r\\n
Feilaktig beinstilling
\\r\\n
Rammer ofte for tidlig fødte føll, føll som ikke vokser som normalt eller føll som har ligget feil i livmoren. Føllet kan få ulike typer feilaktig beinstilling.
\\r\\n
Symptomer
\\r\\n
\\r\\n
Avvikende beinstilling, enten ved at føllet synker for dypt ned i kodene eller at kodene er for rette. I alvorlige tilfeller kan føllet kode eller knee over.
\\r\\n
Linjen gjennom framkne til kode eller fra bakkne til kode er ikke rett.
\\r\\n
Tærne er for langt unna eller for nærme hverandre.
\\r\\n
\\r\\n
Behandling
\\r\\n
I milde tilfeller kan tilstanden normalisere seg spontant. Hvis behandling kreves, er det viktig at den gjennomføres i god tid før tilvekstsonene lukker seg. Rådfør deg med veterinær og en kyndig hovslager.
Hesten er et flokk- og fluktdyr, det innebærer at flokken er veldig viktig for hesten, det er noe som vi kan dra nytte av gjennom å bli en del av flokken – hestens leder.
\\r\\n
At hesten er et fluktdyr innebærer at den helst flykter hvis den blir redd. Fluktinstinktet er sterkt hos hesten og det er noe du bør kjenne til for at håndteringen av hesten skal bli så sikker som mulig.
\\r\\n
Å være leder innebærer ikke at du skal være tøff og hardhendt men at du skal være tydelig, bestemt og konsekvent for å vinne hestens fortrolighet og tillit. Har hesten en rolig og trygg leder i deg som signaliserer at saker og ting er ok, så kan man få hesten til å rolig akseptere det den først ble redd for. Straff aldri en hest som blir redd, da forsterker du bare det ubehagelige og da får du et enda større problem enn det kanskje var fra begynnelsen.
\\r\\n
Hestens sanser er meget velutviklet
\\r\\n
Synet
\\r\\n
Ettersom hestens øyne sitter på hver side av hodet har den et veldig stort synsfelt, men den har derimot ingen direkte skarpsyn. Det er for at den lett skal oppdage farer både på lang og kort hold i ulike retninger. Dette kan sammenlignes med f.eks en løve som er et rovdyr, de har øynene plassert midt fremme på hodet og deres skarpsyn er veldig godt det for at de skal kunne fokusere på sitt bytte og felle det.
\\r\\n
Lukt
\\r\\n
Hester har en meget bra luktesans. Det kan vi blant annet se på hoppen som kjenner igjen sitt føll på lukten eller om vi har blandet i noe nytt i maten så kan man se at hesten reagerer før den i det hele tatt har smakt. Luktesansen er også en måte for hestene å kommunisere da de ofte har en rask nese-mot-nese-kontakt når de treffes. Hvis du treffer en ny hest er det ikke uvanlig at den lukter veldig lenge og vel på deg for på den måten kjenne etter hvem du er. Det er takket være lukten at hester mange ganger kunne oppdage farer og rovdyr når de levde ville og på den måten komme seg i sikkerhet og overleve. Blåser det mye har hester vanskeligere for å skille ut lukter og det kan være en årsak til at hesten blir mer urolig og mer tilbøyelig for flukt, da deres instinkt sier til dem at de ikke kan kjenne vitring av eventuell fare i god tid.
\\r\\n
Smaken
\\r\\n
Smaken er intimt forbundet med luktesansen. Vil du introdusere noe nytt kan det være bra å venne hesten til den nye smaken. Dette kan være bra å tenke på hvis du har en hest som drikker dårlig på stevner fordi vannet smaker annerledes. Da kan du venne den til at du blander eplesidervingjær i vannet og på den måten kommer vannet til å smake mer likt både hjemme og borte.
\\r\\n
Hørselen
\\r\\n
Hesten hører ekstremt bra. Den kan oppfatte både høyere og lavere toner enn det vi mennesker kan oppfatte. Den kan lee på ørene uberørt av hverandre og på den måten fange opp lyd fra ulike hold og lokalisere hvor de kommer fra. Med ørene viser også hesten om den er nysgjerrig, redd eller sint.
\\r\\n
Følelse
\\r\\n
Hesten er mest følsom på hodet, med hjelp av følehårene som sitter på mulen og øynene så kompenserer den i blant annet det begrensede synsfeltet som hesten har midt fram. Følehårene på mulen /leppene gjør også at hesten kan skille mat fra annet. Du må aldri klippe børt disse hårene.
\\r\\n
At hesten er følsom i huden forstår du hvis du tenker på hvor mye hester reagerer hvis en flue setter seg på dem. Dette kan være noe å tenke på ved din håndtering av hesten, iblant kanskje vi tar i unødig mye når det kanskje holder med et lite trykk.
Godt og sunt hestehold bygger på kunnskapen som du har når det gjelder hva som er best for hesten. Særskilt gjelder det foring, trening og daglig stell.
\\r\\n
Har du hesten oppstallet så skal stallen oppfylle krav og rekommanderinger fra Mattilsynet, det gjelder f.eks hvilke mål på bokser, takhøyde osv som skal følges. Stallmiljøet skal være godt, hesten skal ikke utsettes for trekk, fukt, støv og støy. Du skal se til at hestene har en tørr og god seng å stå/ligge på. Går hestene på løsdrift skal det finnes et sted de kan gå for å komme unna sterk sol, regn og ruskevær. Går hestene også ute om vinteren skal det finnes en tørr og ren liggeplass til dem.
\\r\\n
Hesten skal ha tilgang til godt og balansert for, hvis hesten ikke får fri tilgang skal hesten fores med minst tre eller flere tilfeller pr døgn. Hesten skal ha fri tilgang på vann.
\\r\\n
Hvis hesten holdes oppstallet bør den komme ut hver dag. Den bør også gis mulighet til å gå sammen med eller ha kontakt med andre hester. Det kan gjerne være en form for sysselsetting til hestene ute i paddocken, f.eks en ball eller bjørkekvister slik at din hest ikke kjeder seg. Gjerdet skal være utformet slik at ikke hesten kan skade seg på det, eventuell el-tråd skal være strukket godt, piggtråd må ikke brukes.
\\r\\n
Hestene har godt av å røre på seg, det er viktig at du kan tilby dem variert trening slik at de får mulighet til å bygge seg opp, bli sterke, holdbare og få utløp for sin energi.
\\r\\n
Hesten skal ha daglig tilsyn selv om den går på beite. Du skal forsikre deg om at hesten er bra og har det godt. Lager du deg bra rutiner med alt arbeid som har med hesten å gjøre så kommer du til å få en glad og harmonisk hest – og et fantastisk utbytte.
Jo mer du omgås med din hest, desto fortere oppdager du om noe ikke står bra til. Tegn på at hesten ikke er helt riktig bra kan være at den ikke eter opp maten, at den drikker dårlig, virker urolig og ruller seg, ser alment slapp og pjuskete ut.
\\r\\n
Det finnes noen bra retningslinjer hvordan du bør reagere hvis du mistenker at din hest ikke er bra. For å vite hva som er normalt for din hest må du lære deg hvordan din hest er når den er frisk.
\\r\\n
Temperatur
\\r\\n
Hestens normale kroppstemperatur ligger mellom 37,0 og 38,2 grader. For å vite hva som er normal temp på din hest er det bra hvis du tar temperaturen på hesten noen dager på rad helst ved samme tidspunkt, feks om morgenen.
\\r\\n
Puls
\\r\\n
Hesten har normalt mellom 28-40 hjerteslag pr minutt. Pulsen kjenner du lettest på blodåren som går på undersiden av ganasjen eller nede ved koden.
\\r\\n
Åndedrett
\\r\\n
Hesten har normalt mellom 8-16 åndedrag pr minutt.
\\r\\n
Slimhinner
\\r\\n
Hestens slimhinner skal være lys rosa, løft opp overleppen så ser du hvordan det ser ut.
\\r\\n
Uttørking
\\r\\n
Hvis du klyper i skinnet på hestens hals og drar ut så skal de slettes ut på et par sekunder når du slipper det. Tar det lengre tidså kan hesten lide av uttørking.
\\r\\n
Tarmlyd
\\r\\n
Legg ditt øre mot buken, bak mot flanken, normalt skal du høre tarmene (boblende lyd), på venstre side høres det tydeligere og mer.
\\r\\n
Avføring
\\r\\n
Har hesten tisset og hatt avføring, ser det normalt ut eller er avføringen f.eks løs?
\\r\\n
Har din hest andre verdier enn hva som er normalt for den, la den hvile. Kjenner du deg usikker, kontakt veterinær og rådfør deg med denne om eventuell behandling.
\\r\\n
Dett bør finnes i et stallapotek
\\r\\n
\\r\\n
Febertermometer
\\r\\n
Sårvask, f.eks jodopax
\\r\\n
Koksaltoppløsning
\\r\\n
Bomull
\\r\\n
Sårplater og sterile kompress
\\r\\n
Gassbind og elastiske bandasjer
\\r\\n
Selvklebende bandasjer, flexbandasjer
\\r\\n
Saks og pinsett
\\r\\n
Mild såpe
\\r\\n
Mykgjørende salve, f.eks helosan eller idomin
\\r\\n
Doseringssprøyte, kan være bra ved sår rengjøring
\\r\\n
Engangshansker
\\r\\n
Brems
\\r\\n
Plaster – til deg selv
\\r\\n\\r\\n
\\r\\n
Spara
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/hestens-allmentilstand\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/hestens-allmentilstand\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/hestens-allmentilstand\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:240\":{\"id\":240,\"name\":\"Fór og vann\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/for-og-vann\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\n
Hesten er gresseter og i vill tilstand spiser den 16-18 timer i døgnet. Om hesten ikke kan beite døgnet rundt må vi fóre den.
\\r\\n
Det finnes ulike typer fór man kan gi; det er grovfór, kraftfór, bløtfór, mineraler og vitaminer. Man må fordele fóringstidspunktene så jevnt utover døgnet som mulig og det bør skje ved minst tre, men aller helst flere, tilfeller.
\\r\\n
Tenk på at om du er usikker eller trenger hjelp for å forstå analyseverdiene så er det alltid best å kontakte en fóringsekspert.
\\r\\n
Grovfór
\\r\\n
Grovfór er hestens viktigste fór, det er også det som hesten skal ha størst mengde av. Hør, høysilage og ensilage er vanlige grovfórtyper som du kan gi hesten. Høyet skal være grønt og bladrikt, lukte godt og ikke støve. Når du beregner mengden hesten skal ha, regn med minst 1 kr tørrstoff per 100 kg hest og døgn*. Ettersom høyet inneholder en liten mengde vann så bruker man å regne med 1,2 kg høy/ 100 kg hest og døgn. For å regne ut hestens kroppsvekt på en enkel måte finnes det spesielle vektbånd, som du måler rundt hesten i gjordleie. På vektbåndet kan du lese av vekten på hesten.
\\r\\n
For at hesten skal få i seg alt den trenger er det viktig at man analyserer grovfóret og beregner en korrekt fórplan med hjelp av resultatet. Ett bra grovfór kan være fullt tilstrekkelig som eneste fór om du ikke har unghest, drektig eller hest med føll ved fot, eller trener veldig mye. Derimot må du komplettere med kraftfór om ditt grovfór inneholder for lite av noe. Det finnes en mengde ulike kraftfór som har ulikt innhold og dermed gir ulik effekt.
\\r\\n
Det er viktig å vite at en høysilageball/ensilageball har en begrenset holdbarhet beroende på for eksempel temperatur, tørrstoff og ballestørrelse. Konserveringen i ballen opphører når den er åpnet, og fóret kan bli dårlig.
\\r\\n
Kraftfór
\\r\\n
Kraftfóret er et kompletteringsfór og hvordan kraftfór du skal velge kommer an på analysen av grovfóret, og hvordan hest du har og dens bruksområde. Er hesten pigg eller lat, har den vanskelig for å legge på seg, en den litt for rund, trenes den mye, er det en unghest som vokser, er den drektig og dier? Mye kan påvirke!
\\r\\n
Eksempler på kraftfór kan være havre, korn, hvetekli og diverse ferdigblandinger, visse i pelletert form.
\\r\\n
Bløtfór
\\r\\n
Betfór og gulrøtter er to eksempler på bløtfór. Betfór er et restprodukt etter fremstilling av soukker. Det inneholder mye sukker som gir energi og fin pels. Betfór kan også være en fin måte å holde i gang magen til hesten på. Det skal alltid bløtlegges og få svelle ordentlig innen det gis til hesten, ellers risikerer man forstoppelse og kolikk. Gulrøtter inneholder karoten som omdannes til vitamin A. Gulrøtter kan gis både som ferske eller tørkede. Gir du hesten tørkede gulrøtter skal de og bløtlegges innen fóring.
\\r\\n
Mineraler, vitaminer og salter
\\r\\n
Gjennom å anvende din fóranalyse får du vite om og hvor mye vitaminer og mineraler du trenger å komplettere fórplanen med. Salt er noe som hesten trenger kontinuerlig, mengden varierer etter anstrengelse og varme. Derfor skal hesten alltid ha fri tilgang på saltstein.
\\r\\n
Vann
\\r\\n
Hesten må ha fri tilgang på vann og en hest kan drikker opptil 50 liter per døgn. Drikker hesten din ut av et automatisk drikkekar er det viktig med god flyt på vannet, det skal minst gi 6 liter per minutt. Fylles det for langsomt kan hesten slutte å drikke før den egentlig har fått i seg den mengden som den skulle hatt. Generelt drikker hester bedre og mer villig ut av en vannbøtte enn et drikkekar, men det er mer jobb å fylle vannbøttene og passe på at det alltid finnes vann der. Får ikke hesten fri tilgang op vann så er risikoen stor for at den rammen av for eksempel forstoppelseskolikk.
\\r\\n
Tips!
\\r\\n
Sjekk www.hastsverige.se. Der kan du også få gratis hjelp med fórplanutregning.
\\r\\n
Spara
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/for-og-vann\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/for-og-vann\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/for-og-vann\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:241\":{\"id\":241,\"name\":\"Markkur og vaksinasjon\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/markkur-og-vaksinasjon\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\n
Alle hester rammes av innvollparasitter, men oftest utgjør ikke parasittene noen fare mot hestene om ikke parasittene forekommer i en større mengde. Føll og unghestene rammes hardere, de eldre hestene har ofte en immunitet mot parasittene. For å vite om din hest er hardt angrepet eller ikke, trenger du å sende inn en avføringsprøve fra hesten til et laboratorium, for eksempel Kolla Masken.
\\r\\n
Den beste tiden å sende inn en prøve er i april-mai. Da rekker du å gi en eventuell markkur for hesten slippes på beitet, og på den måten reduserer du smittespredningen. Er din hest angrepet av mange parasitter kan du gjerne ta en påfølgende prøve ca 14 dager etter markkur. En annen bra periode å ta en prøve er i september-oktober for innsetting på stall etter beite.
\\r\\n
Alle preparater mot innvollsparasitter er reseptbelagte. Dette er fordi mange parasitter har blitt, eller risikerer å bli, resistente mot de markkurene som finnes. Om det konstateres at din hest er angrepet av parasitter, kontakt din veterinær for å få råd og resept på passende markkur.
\\r\\n
Noen av de vanligste parasittene
\\r\\n
\\r\\n
Store og lille blodorm. Lever i hestens tykktarm. Kan ved stor smitte forårsake kolikk, diaré og avmagring. Effektivt å behandle på våren.
\\r\\n
Spolorm. Lever i tynntarmen og forekommer nesten bare hos føll. Dårlig vekst, nedsatt appetitt og kolikk kan forekomme ved smitte. Føll bør få markkur mot spolorm ved 8 og 16 ukers alder.
\\r\\n
Bendelorm. Lever i overgangen mellom tynntarmen og blindtarmen. Kolikk og blindtarmforstoppelse kan forekomme ved en større mengde parasitter. Effektivt å behandle på våren.
\\r\\n
Hestebremslarver. Fluene legger sine egg fremfor alt på hestens frembein i løpet av sommeren. Når hesten klør seg med munnen får den egg inn i munnen som så kommer ned i magesekken der de overvintrer. Store mengder kan forårsake kolikk og betennelser. Det er effektivt å behandle på høsten, men det beste er å fjerne alle egg fra hestens bein innen hesten får de i seg.
\\r\\n
\\r\\n
Noen vanlige vaksinasjoner
\\r\\n
Influensa
\\r\\n
Hesteinfluensa deles inn i to typer; A1 og A2. Disse forekommer stadig i løpet av året og er veldig smittsomme. Symptomer er høy feber, hoste og snørr. Du bør vaksinere hesten mot influensa. Om du ønsker å konkurrere må du ha en gyldig vaksinasjon for å få delta. Hold orden på hvor ofte din hest trenger å vaksineres og kontrollere i stevnereglementet at du følger reglene. Er du usikker; kontakt din veterinær.
\\r\\n
Stivkrampe
\\r\\n
Stivkrampe forårsakes av en bakterie som blant annet finnes i jorden. Sårinfeksjonen oppstår gjerne som følge av et stikksår i hoven eller et annet sted. Den gift som skapes angriper nervesystemet og gjør at hesten blir stiv og får vondt for å svelge. Dødeligheten blant hesten som blir angrepet er stor og vaksinasjon anbefales.
\\r\\n
Botulisme
\\r\\n
Fórer du med høysilage eller ensilage kan man vaksinere din hest som botulisme, men kontroller med din veterinær ved de anbefaler. Clostridium botulinum er en bakterie som produserer nervegift, botulinumtoxin, som er direkte dødelig for hester. Denne bakterien kan vokse til om det ved innpakningen har kommet inn jord eller døde dyr i ballen. Det stilles store krav til innhøsting og forvaring for å få et bra resultat.
\\r\\n
For mer informasjon (svenske sider)
\\r\\n
Statens veterinärmedicinska anstalt, www.sva.se Svenska ridsportsförbundet, www.ridsport.se
Hester er intelligente dyr som kan lære seg utrolig mye. Men de er alle villhester på innsiden og fluktdyr av natur, noe du må ha i bakhodet når du trener sammen med dem.
\\r\\n
– Som med all dyretrening gjelder det å finne dyrets motivasjon om du vil lære dem noe. Og ha tålmodighet, sier Jenny Yngvesson, forsker og lærer innen etologi, dyrevern og dyrevelferd på SLU.
\\r\\n
– Jeg anser hester som villhester. Uansett om det er en travhest eller en shettis, er de alle sammen fortsatt villhester på innsiden. Vi som holder på med hester må derfor vite at de er fluktdyr, flokkdyr og at de trenger å spise gress stort sett hele tiden. Dette er hestens drivkrefter, forteller Jenny og forklarer at alle fluktdyr er redde for ting og at nettopp redsel påvirker læringsevnen negativt.
\\r\\n
– Hvis du skal lære hesten noe nytt gjelder det at den ikke er redd, fordi det er et dårlig utgangspunkt. Dessuten må alle som vil trene dyr ha kjennskap til hvordan et dyr lærer. Man trenger å forstå forskjellen mellom positiv og negativ forsterkning.
\\r\\n
Noen hester viser redselen sin tydelig, mens andre kan være vanskeligere å lese.
\\r\\n
– Noen løfter hodet, viser det hvite i øynene, sperrer opp neseborene og blåser luft hardt ut av nesen for å advare de andre hestene i flokken. Andre er mer diskrete, helt til det plutselig kommer en eksplosiv reaksjon og det største tegnet på redsel, som er panikk og flukt.
\\r\\n
\\r\\n
\\\"Hester er ikke dumme\\\"
\\r\\n
Redsel for ting og situasjoner kan trenes bort, og da gjelder det å forstå at ting som hesten ikke er redd for hjemme kan fortsatt skremme den på stevner eller i ridehuset.
\\r\\n
– Det kan være behov for å trene på den samme tingen igjen på nye steder. Det handler ikke om at hestene er dumme, men at dette er en egenskap som tross alt at gjort at de har overlevd i flere millioner år. De er tilpasset til å være nettopp hester, så ikke mist tålmodigheten.
\\r\\n
I motsetning til for eksempel kuer som har horn, har ikke hestene noe naturlig forsvar og velger derfor ofte å flykte hvis de føler seg truet.
\\r\\n
– De kan sparke, men flukt er det beste forsvaret. Igjen er de ikke dumme, men de flykter rett og slett først og tenker etterpå, fordi det har vært den mest lønnsomme taktikken gjennom millioner av år, sier Jenny.
\\r\\n
\\r\\n
Snu det til noe positivt
\\r\\n
Man kan roe ned en redd hest, og Jenny forteller noen ting som det er lurt å huske på.
\\r\\n
– Man kan snu det negative til noe positivt. Dette kalles motbetinging og innbærer rett og slett at hesten kobler noe skremmende sammen med noe positivt, og dermed får en positiv følelse av det som tidligere var skummelt. Du kan f.eks. ta frem \\\"slikkegodbiten\\\" samtidig med klippemaskinen. La oss si at hesten din er redd for paraplyer. Få en til å holde hesten og en annen til å holde en paraply. Slår dere opp paraplyen, får dere ofte først en mindre reaksjon fra hesten ved at den løfter hodet. Da kan personen med paraplyen rygge litt. Hesten får bevege seg mot det, og paraplyen fortsetter å rygge. Til slutt får hesten snuse på paraplyen, og da belønnes den med en godbit. Slik har det negative blitt til noe positivt. Hvis hesten ikke vil ha en godbit som den egentlig elsker er den veldig redd, så sørg da for å rygge før fluktreaksjonen slår inn, sier Jenny og tipser om å lære seg å ta pulsen på hesten sin.
\\r\\n
– Da har man et mål på hvor redd den faktisk er. Pulsen tar du lettest under hesten hake, nær halsen eller på innsiden av frambeinet ved kneet.
\\r\\n\\r\\n
Avbryt før flukten
\\r\\n
Er hesten din redd for hengeren? Det er den ikke alene om.
\\r\\n
– I utgangspunktet er hester redde for nettopp hengeren, selv om ikke alle har problemer med det. Hvis hesten din er redd, bør du ikke begynne å trene på morgen den dagen dere skal ut og reise, men begynne kanskje en måned før du planlegger å dra et sted ved å gå nær hengeren. Trinn to er å gå helt bort, trinn tre er å gå et stykke inn og øke rolig og jevnt.
\\r\\n
Å ha med seg en trygg, eldre hest på treningen kan også gjøre det lettere.
\\r\\n
– Selv en engstelig hest kan gjøres trygg og du er villig til å bruke tid på det. Mist ikke humøret og tålmodigheten. Vær nøye med å aldri gå så langt at du utløser hestens fluktatferd, men avbryt før dette.
\\r\\n
\\r\\n
Ta kontroll over deg selv
\\r\\n
Hvorfor virker det ofte som at hesten leser hvordan rytteren har det og hvilket humør de er i? Jenny forklarer.
\\r\\n
– Foreløpig finnes det ikke så mange studier innen temaet, men noen viser at hvis du selv har høy puls, kan det få hestens puls til å øke. På samme måte som at vi kan kjenne det når mange dyr blir spente, kan de kjenne det hos oss. Trolig kan hester til og med lese noen av ansiktsuttrykkene våre.
\\r\\n
Man kommer langt med å ta et dypt innpust og puste rolig ut.
\\r\\n
– Da slapper man av, og det kommer til å påvirke hesten. Man må ta kontroll over selg selv og signalisere at nå slapper vi av. Siden vi under ridning har så stor kontakt med hesten, leser den oss lett. Hver minste spenning forplanter seg i tøylen og gjennom lårene våre. Vi kan ikke kontrollere de impulsive reaksjonene våre, men hvis du blir redd for noe gjelder det å raskt ta kontroll over deg selv igjen.
\\r\\n
\\r\\n
Dårlig humør? Hopp over ridningen
\\r\\n
Noen studier mener også at hester blir vanskeligere å håndtere av mennesker som har en negativ innstilling til dem.
\\r\\n
– De som ikke likte hester hadde vanskeligere for å kontrollere hestene. Kjenner du seg sint, irritert og utålmodig bør du nok ikke gjøre noe avansert med hesten den dagen. Det blir bare vanskelig og farlig, så da holder det kanskje å børste hesten litt. Personlig tror jeg vi kan lønne oss på å ikke skylde på hestene, men finne problemene i oss selv!
\\r\\n
\\r\\n
Dette er Jenny Yngvesson
\\r\\n
Jenny er grunnutdannet som etolog/zoolog og biolog. Siden 1990-tallet har hun fortsatt utdanningen sin innen dyreatferd på SLU. Hun har forsket mest på landbruksdyr som kuer, griser og høns, og har vært en ekte hestejente fra barndommen av. Den generelle interessen for dyr, og spesielt for hester, gjorde at hun kom inn på hesteforskning. Den første studien hennes omhandlet skader hos hester der hun ville finne ut hva i hesters atferd som gjør at de ofte skader seg på gjerder, kroker, bøtter, gitter og liknende. I dag leder hun et prosjekt der man sammenlikner svenske rideskoler som har utegang med rideskoler som har bokser og spilt. Prosjektet beregnes å være ferdig sommeren 2018. Til vanlig jobber Jenny som forsker og lærer på SLU innen etologi, dyrevern og dyrevelferd.
\\r\\n
På fritiden bruker hun tid på sin unge nordsvenske brukshest som hun utdanner i kjøring og ridning.
\\r\\n
\\r\\n
Jennys tips
\\r\\n
\\r\\n
Velg hest etter dine egne evner og mål, slik at du ikke har urealistiske forventninger til hesten din. Hester er veldig lærenemme, men de er samtidig store, sterke fluktdyr. Det skjer mange ulykker innen hestesporten.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Jeg synes at rideskole eller travskole er et kjempefint sted å begynne! Jeg har vært på mange rideskoler, og de har generelt sett et bra miljø for hestene. De får leve i stabile hestegrupper, får være ute i flokk, de er i innhegningen og i stallen med de samme hestene og jobber med de samme individene. De er trygge hester, og de har dyktige og velutdannede mennesker som bestemmer treningsmengde og fôr.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Blir med en erfaren rytter på en snill ponni og sug til deg all informasjonen du kan. Velg riktig størrelse på ponnien, og kjøp ikke en ponni med én gang hvis du ikke har en forelder med egen erfaring. Eventuelt bør du ha et godt nettverk som kan gi dere hjelp.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Omgås med så mange ulike hester som mulig. Snakk med andre hesteinteresserte og still spørsmål om ridning, kjøring og håndtering av hest. Tenk over hva som skjedde i ulike situasjoner og hvorfor. Lær av feilene dine gjennom å være ute i virkeligheten – alltid med ridehjelm og riktig utstyr!
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Les alt du kommer over. Det finner utrolig mye å lese på nettet og i bøker, og les med et kritisk blikk. Sammenlikn hva forskjellige personer sier, se filmer på YouTube og be gjerne noen om å filme deg når du rir, kjører eller håndterer hesten på andre måter.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Lær hesten din en kommando for å stå stille. Det er like anvendelig som \\\"sitt\\\" hos hunden din.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Tren gjerne inn en kommando for å få hesten til å senke hodet. Det er nyttig i mange sammenhenger.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Habituering og motbetinging
\\r\\n
Noe man trenger kjennskap til er habituering, som betyr at man gjennom tilvenning reduserer reaksjonen på noe som tidligere har vært skremmende. Man kan for eksempel se at hester som tidligere har vært redde for kuer, men som har fått gå i en innhegning som grenser til én med kuer, slutter etter hvert å reagere fordi de ikke skjer noe farlig. Vi kan benytte oss av habituering når vi trener hestene, men det er viktig å ikke presse hesten for langt eller gå for fort frem.
\\r\\n
En raskere metode for å venne hester til noe skremmende er motbetingning. Det betyr at hesten lærer seg å koble det ubehagelige med noe hyggelig. Hvis hesten for eksempel er redd for klippemaskinen, kan vi gi den godbiter når den aksepterer å være i nærheten av maskinen. Kravene øker man gradvis. Først får den godbit når klippemaskinen er i gang. Etter hvert får den godbit når vi \\\"klipper\\\" med maskinen avslått osv.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/hestens-atferd\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/hestens-atferd\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/hestens-atferd\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:650\":{\"id\":650,\"name\":\"Material & funksjon\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":true,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/material-funksjon\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:651\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:1577\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:3202\",\"typename\":\"Category\"}],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:650.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:650.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:650.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/material-funksjon\":{\"id\":\"hooks-academy/material-funksjon\",\"path\":\"/hooks-academy/material-funksjon\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:651\":{\"id\":651,\"name\":\"Back on Track - Slik fungerer det\",\"level\":3,\"parentId\":650,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/material-funksjon/back-on-track-slik-fungerer-det\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\n
Produktene fra Back on Track inneholder moderne og vitenskapelig tekstilteknologi som bygger på unike sammensetninger av reflekterende mineraler som smeltes inn i stoffet. De naturlige mineralene fanger opp kroppsvarmen og omdanner den til varig, infrarød energi som reflekteres tilbake til hud, ledd og muskler. Mennesker og dyr avgir kroppsvarme både under hvile og aktivitet, derfor kan produktene brukes når det passer deg best.
\\r\\n
Verdien av energien som reflekteres og lagres i stoffet, kalles emissivitet. Nivået tilpasset for hvert produkt og bruksområde for å sikre en optimal balanse for å oppnå ønsket effekt. Hvor mye refleksjon et stoff avgir, påvirkes av de utvalgte mineralene og sammensetningen av disse. Produktene fra Back on Track har høy pusteevne, noe som forhindrer at varmen stenges inne eller isoleres – det er den infrarøde energien som gir effekten.
\\r\\n
Den naturlige, infrarøde energien er kjent for å øke blodsirkulasjonen og legge til rette for produksjonen av nitrogenmonoksid i blodkarene. Perfekt under restitusjon eller for å myke opp anspente muskler. Effekten kan oppleves på forskjellige måter. For noen individer oppleves den som varmende, men følelsen varierer – på samme måte som at resultatet av bruken er individuell.
\\r\\n
Anbefalinger for bruk
\\r\\n
Begynne å bruke Back on Track
\\r\\n
Produktene våre skal introduseres gradvis for å venne kroppen til effekten. Bruk produktet i maksimalt fire timer de to til tre første dagene. Deretter kan du øke med én time av gangen.
\\r\\n
Etter tilvenningsperioden
\\r\\n
Etter tilvenningsperioden bør produktene brukes minst åtte timer per døgn, gjerne enda lenger. Allerede etter noen timer opplever mange en positiv effekt på anspente muskler og stive ledd. For maksimal effekt kan det ta 10–20 dager før resultatet oppnås.
\\r\\n
Deretter skal produktet brukes i henhold til et mønster du selv opplever som effektivt. Det kan for eksempel være lengre bruk i en periode og deretter et opphold, eller i kortere perioder der produktet brukes i noen timer hver dag under aktivitet eller om natten.
\\r\\n
Hvis du opplever at effekten avtar etter en stund, kan det være lurt å ta en pause fra produktet. Etter nøytraliseringsperioden kan du introdusere produktet på nytt.
\\r\\n
Initielle reaksjoner på produktene
\\r\\n
Den økte blodgjennomstrømningen kan i visse tilfeller gjøre at noen mennesker opplever irritasjon, hevelser eller ømhet i problemområdet i begynnelsen. Reaksjonen er individuell, og alle opplever effekten på forskjellige måter.
\\r\\n
Hester og hunder kan også reagere under tilvenningen. Du bør derfor være oppmerksom på atferden og reaksjonene til dyret ditt ved bruk av produktene.
\\r\\n
Den initielle reaksjonen kan oppstå etter bare noen timers bruk. Hvis man opplever ubehag, bør ikke produktet brukes mer den samme dagen. Prøv heller å introdusere produktet enda mer gradvis over de neste dagene.
\\r\\n
Fint å vite
\\r\\n
Mennesker og dyr avgir kroppsvarme både under hvile og aktivitet, derfor kan produktene brukes når det passer deg best. Den største effekten får du under aktivitet fordi kroppstemperaturen stiger og refleksjonen blir sterkere.
\\r\\n
Produktene våre fungerer best når de er i direkte kontakt med huden, men de er også effektive med et tynt lag stoff under.
\\r\\n
Produktet skal kun brukes i henhold til instruksjonene. Hvis symptomene vedvarer, bør du rådføre deg med lege. Hvis du er under behandling for en sykdom, bør du rådføre deg med legen din hvis du er usikker på hvordan produktet påvirker behandlingen.
\\r\\n
Skal ikke brukes under graviditet/drektighet.
\\r\\n
Brukes sammen med liniment eller liknende etter egen bedømming, effekten kan forsterkes ved samtidig bruk.
\\r\\n
Om teknologiene
\\r\\n
Welltex®
\\r\\n
Welltex®er den første og mest velkjente teknologien fra Back on Track. Welltex® har den høyeste verdien av emissivitet (refleksjon av langvarig, infrarød energi), noe som gjør det velegnet under forberedelse og restitusjon.
\\r\\n
Iontex®
\\r\\n
Iontex®-teknologien har det samme grunnkonseptet som Welltex®, og er utviklet for produkter med lett og svært elastisk materiale. Mineralene i Iontex® har egenskaper som gir en antibakteriell og hurtigtørkende effekt, samtidig som det kan gi en lengre utholdenhet.
\\r\\n
Haematex™
\\r\\n
Haematex™ er et høyteknologisk materiale til treningsklær, med mineraler som benytter seg av den naturlige energien fra kroppen. Produktene med Haematex™ gir god støtte og en behagelig følelse av kompresjon. Maksimal pusteevne og gode fuktregulerende egenskaper.
\\r\\n
Cool on Track™
\\r\\n
Cool on Track™ er utviklet for å holde hunden kjølig i alle situasjoner. Det høyteknologiske materialet gir effektiv kjøling ved hjelp av fordamping.
Det tøffe miljøet i stallen kan ødelegge læret og limingen på sålene, og derfor anbefales det ikke å bruke ridestøvler/-sko som stallstøvler/stallsko. Bruk i stedet for eksempel gummistøvler, alternativt må du rengjøre skoene/støvlene dine nøye etter hver gang du har brukt dem.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
GÅ UT FRA MATERIALET
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Bruk alltid det skopleieproduktet som anbefales, siden det er spesielt tilpasset til materialet i skoene. Noen materialer er ømfintlige og krever særskilt pleie, f.eks. semsket skinn og nubuck.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
NYE SKO
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Husk at nye sko ikke er tilstrekkelig godt beskyttet mot skitt og væte. Impregner eller smør derfor inn skoene før de brukes første gang og deretter med jevne mellomrom – da holder de lenger.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
GLIDELÅSEN SKAL OGSÅ VEDLIKEHOLDES
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Børst den ren med en liten børste og tørk av den ved behov. Press aldri en glidelås som går tregt, ta bort eventuell søle eller sand. Dra glidelåsen helt ned før du tar på deg skoen eller støvelen, ellers kan den gå i stykker.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
BYTT SÅLER OFTE
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Innleggssåler gir ikke bare bedre komfort og passform, de absorberer også fukten slik at både føttene og skoene har det betydelig bedre.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
STØVELSTREKKERE
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Bruk alltid støvelstrekkere/-hengere, det beskytter både lær og glidelås samt bevarer støvelskaftets form og sørger for at det ikke bøyer seg.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
AV OG PÅ
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Når du tar på deg sko eller støvler, bør du alltid bruke skohorn, så holder hælkappen lenger. Når du tar dem av deg, skal du bruke støvelknekt.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Ta godt vare på sko & støvler så holder de lenger!
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Med riktig pleie blir lær ofte finere med årene.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
CLEAN
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Lær
\\r\\n
Børst bort skitt med en skobørste og bruk f.eks. lærsåpe på vanskelige flekker.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Oljet lær
\\r\\n
Børst bort skitt med en skobørste og bruk f.eks. lærsåpe ved behov.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Syntetisk lær
\\r\\n
Børst bort skitt med en skobørste og bruk en fille med mild såpeløsning ved behov.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Lakklær
\\r\\n
Bruk lotion eller spray som passer til lakksko.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Semsket skinn nubuck
\\r\\n
Bruk børste til semsket skinn eller slipekloss. Slipekstra på flekker, saltrender og blanke partier. Ved behov brukes rengjøringsmiddel.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Blandings- materiale og tekstil
\\r\\n
Børst bort skitt med en skobørste og bruk rengjøringsmiddel for det respektive materialet.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
CARE
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Lær
\\r\\n
Smør inn med lærbalsam/skokrem. Nøytral eller i riktig farge. La tørke i 15 min. Børst siden kremen inn i læret. Poler med pussefille for fin glans.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Oljet lær
\\r\\n
Behandle med olje, lærbalsam eller spray. Læret får da et nyoljet utseende som også beskytter og impregnerer. Husk at lyse sko blir mørkere.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Syntetisk lær
\\r\\n
Bruk pussesvamp for å bedre glansen. Bruk skokrem/selvpolerende krem for å bedre fargen.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Lakklær
\\r\\n
Bruk lotion eller spray som passer til lakksko.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Semsket skinn nubuck
\\r\\n
Bruk egnet skokrem som reparerer og impregnerer. La kremen tørke i 10 min. Rubb deretter opp overflaten med børste til semsket skinn.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Blandings materiale og tekstil
\\r\\n
Pleies ut fra det respektive yttermaterialet.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
PROTECT
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Lær
\\r\\n
Bruk impregneringsspray for vannavvisende overflater. Yttersåle av lær beskyttes med spesiell impregnering, alternativt må skoene/støvlene såles.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Oljet lær
\\r\\n
Bruk impregneringsspray så forbedres holdbarheten mot væte.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Syntetisk lær
\\r\\n
Bruk impregneringsspray som er beregnet til syntetisk lær.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Lakklær
\\r\\n
Ikke bruk impregneringsspray på lakksko.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Semsket skinn nubuck
\\r\\n
Bruk impregneringsspray, la tørke og børst siden opp overflaten med en børste til semsket skinn. Gjenta ved behov. La det tørke imellom.
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Blandings materiale og tekstil
\\r\\n
Bruk impregneringsspray.
\\r\\n
\\r\\n\\r\\n
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1577.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1577.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1577.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1577.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1577.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1577.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1577.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1577.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/material-funksjon/skovard\":{\"id\":\"hooks-academy/material-funksjon/skovard\",\"path\":\"/hooks-academy/material-funksjon/skovard\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:3202\":{\"id\":3202,\"name\":\"Mips - Safety for helmets\",\"level\":3,\"parentId\":650,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/material-funksjon/mips-hjalmsakerhet\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"
The Mips system is designed to provide added safety for helmets in many accidents. For certain impacts, the Mips system can reduce harmful rotational motion that might otherwise be transferred to the user’s head.
\\r\\n
How does the Mips system work
\\r\\n
Should you have an accident and hit your head, the Mips system in your helmet is designed to help reduce the rotational motion of certain impacts that may otherwise be transferred to your head.
\\r\\n
Rotational motion is a common cause of concussions and more severe brain injury in oblique hits to the head. The Mips system consists of a low friction layer that is mounted inside the helmet. In a crash, the low friction layer is designed to move slightly inside the helmet to help redirect forces away from the head. This is intended to help reduce the risk of brain injury.
Team Hammarström frontas av syskonen Selma och Ingemar. Båda är i dag aktiva inom hoppning och har stått på prispallen på flera stora scener både på nationell och internationell nivå.
\\r\\n
I november 2023 lanserade Hööks sin nya kollektion tillsammans med den härliga familjen Hammarström, med ett mål att det nya samarbetet ska fånga och förstärka tävling- och träningssatsningen med varumärket Fairfield i spetsen. Kollektionen består av en ny och uppdaterad look med genuina produkter för både ryttare och häst där det funktionellt sportiga möter mode till marknadens bästa priser.
Føler du deg litt stiv og støl, eller vil du bare føle deg bedre? Sjekk ut våre tips på hvordan du kan holde deg i form både på og av hesteryggen.
\\r\\n
Yoga styrker din kroppsbeherskelse og er en type trening som alle ryttere, nybegynnere som proffer, burde jobbe mer med. For når du er medvitende om hva kroppen din gjør kan du påvirke ridningen din på en kotrollert og positiv måte. Da gir du de signalene du faktisk mener og på den måten gjør du det lettere for hesten og dere jobber sammen som et team. Sjekk ut Yinyoga og yanyoga, eksempler på yoga som er fint for deg som rytter. Fokuser på de øvelsene som akkurat du trenger. Yinyogaen er en slags stretching som skaper ro og tilstedeværelse der posisjonene vanligvis holdes i 3-7 minutter. Yanyoga er motsatt av yinyoga, en mer dynamisk, aktiv type yoga som bygger styrke og øker mobiliteten og smidigheten.
Om du vil ha bedre utholdenhet er klassisk kondisjonstrening som løping, svømming og sykling et godt alternativ. Ved kondisjonstrening skal du komme opp i makspuls på 60-70% og holde den pulsen i minst 30 minutter. Du vet at du ligger på riktig pulsnivå når du kjenner at det er litt anstrengende å prate under treningen. Du kan veksle mellom intervalltrening og styrketrening. Det finnes mange fine muligheter til å trene dine ryttermuskler utendørs. Her er en øvelse som du også kan gjøre hjemme.
\\r\\n
Balance
\\r\\n
Balansen er viktig for ryttere. Her er et enkelt tips på hvordan du kajpt og enkelt kan legge inn en balanseøvelse stortsett hvor som helst og når som helst. Gjerne hver dag. For best effekt gjør øvelse i sokkelesten eller barbeint. • Hvil høyre fot mot innsiden av leggen - legg håndflatene mot hverandre foran brystet - strekk armene (fortsatt med håndflatene mot hverandre) opp så langt du kan - stå slik eller hold armene i en V - senk og slapp av i skuldrene - løft blikket mot taket (eller se rett frem om det føles bedre) - stå slik og tell langsomt til 20 (eller så langt det føles behagelig). Gjenta nå med venstre fot mot innsiden av leggen osv.Om du vil gjøre det enklere kan du ha helen mot ankelen og tåen i bakken. Om du vil gjøre det vanskeligere kan du lukke øynene.
\\r\\n
Hollow
\\r\\n
• Hollow position er en øvelse med fokus på coremuskulaturen (rygg og mage). Ligg på bakken/gulvet med utstrakt kropp - løft skulderbladene og beina litt opp fra gulvet - hold armene langs sidene eller la dem hvile på kroppen - rumpe og lår skal være nær gulvet. Hold denne posisjonen i ca. 15-20 sekunder eller lengre. Slapp av og gjenta så mange ganger du orker.
\\r\\n
Breathe
\\r\\n
Hvis du føler deg stresset når du kommer til stallen eller nervøs før et stevne, prøv Nadi Shodhana, en pusteøvelse som hjelper deg å slappe av og få bedre fokus. • Bruk høyre tommel og langfinger: Begynn med å ta et par rolige, ganske dype åndedrag- før du puster ut ved andre åndedrag, steng høyre nesebor med tommelen og pust rolig ut gjennom ditt venstre nesebor - fortsett å holde tommelen på høyre nesebor mens du puster langsomt inn gjennom ditt venstre nesebor - før utpust steng venstre nesebor med din langfinger og pust langsomt ut gjennom det høyre - pust langsomt inn igjen gjennom ditt høyre nesebor mens du fortsatt holder langfingeren over venstre nesebor. Bytt og hold tommelen over høyre nestebor og pust ut gjennom venstre.Fortsett å veksle nesebor på denne måten i 5-10 minutter. Gjenta gjerne flere ganger om dagen om du har mulighet.
Agility er en herlig sport som kan utøves på alle nivåer, fra lek og moro til full presisjon i mesterskap. Nivået bestemmer du selv, og en fin måte å begynne på er å ha noen hindre hjemme. Hindrene skal alltid stå stødig, og tunnelen skal sitte fast i bakken. Det er best å få hjelp av en instruktør i begynnelsen slik at du får med deg det viktigste du bør kunne, både om innlæring og hvordan du unngår skader. Snakk alltid med en erfaren person før du begynner med øvelsene. Kos dere med treningen!
Sandra Glanzén er instruktør i agility på Hundspektra i Borås. Hun trener og konkurrerer sammen med hundene sine, mellomspitzen Zorro og sheltien Röja. Få med deg Sandras grunntips som hjelper deg og hunden med å få en best mulig start på agility.
• Finn en belønning som hunden din er villig til å gjøre «alt» for, f.eks. godbiter eller en leke. Tren enkelt. Da lykkes dere alltid og har det moro hele veien.
• Begynn med å lære hunden din å løpe rett frem (mellom to hinderstøtter) bort til en skål med en godbit, eller til favorittleken sin. Begynn et par meter unna hinderstøttene, og send hunden rett mot belønningen som er plassert et par meter bak støttene.
• Etter hvert kan du øke avstanden som hunden skal løpe rett frem. Legg deretter en hinderbom lengst ned på støttene. Når hunden føler seg trygg på dette, kan du sette opp bommen med ett hakk. Med tiden kan du bygge på med ett hinder av gangen. Belønningen skal alltid plasseres etter det siste hinderet slik at hunden alltid har et sug fremover. VIKTIG: Hopp alltid på lav høyde!
Agility er en herlig sport som kan utøves på alle nivåer, fra lek og moro til full presisjon i mesterskap. Nivået bestemmer du selv, og en fin måte å begynne på er å ha noen hindre hjemme. Hindrene skal alltid stå stødig, og tunnelen skal sitte fast i bakken. Det er best å få hjelp av en instruktør i begynnelsen slik at du får med deg det viktigste du bør kunne, både om innlæring og hvordan du unngår skader. Snakk alltid med en erfaren person før du begynner med øvelsene. Kos dere med treningen!
Sandra Glanzén er instruktør i agility på Hundspektra i Borås. Hun trener og konkurrerer sammen med hundene sine, mellomspitzen Zorro og sheltien Röja. Få med deg Sandras grunntips som hjelper deg og hunden med å få en best mulig start på agility.
• Finn en belønning som hunden din er villig til å gjøre «alt» for, f.eks. godbiter eller en leke. Tren enkelt. Da lykkes dere alltid og har det moro hele veien.
• Begynn med å lære hunden din å løpe rett frem (mellom to hinderstøtter) bort til en skål med en godbit, eller til favorittleken sin. Begynn et par meter unna hinderstøttene, og send hunden rett mot belønningen som er plassert et par meter bak støttene.
• Etter hvert kan du øke avstanden som hunden skal løpe rett frem. Legg deretter en hinderbom lengst ned på støttene. Når hunden føler seg trygg på dette, kan du sette opp bommen med ett hakk. Med tiden kan du bygge på med ett hinder av gangen. Belønningen skal alltid plasseres etter det siste hinderet slik at hunden alltid har et sug fremover. VIKTIG: Hopp alltid på lav høyde!
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2371.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2371.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2371.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2371.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2371.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2371.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2371.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2371.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/agility-1/sandras-tips\":{\"id\":\"hooks-academy/agility-1/sandras-tips\",\"path\":\"/hooks-academy/agility-1/sandras-tips\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:3446\":{\"id\":3446,\"name\":\"Rideøvelser\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/rideovelser\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3446.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3446.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3446.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/rideovelser\":{\"id\":\"hooks-academy/rideovelser\",\"path\":\"/hooks-academy/rideovelser\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:3322\":{\"id\":3322,\"name\":\"OUTLET *auto*\",\"level\":1,\"parentId\":null,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:outlet\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[]},\"Route:outlet\":{\"id\":\"outlet\",\"path\":\"/outlet\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:62\":{\"name\":\"Online katalog\",\"id\":\"62\",\"primaryRoute\":null,\"__typename\":\"Page\"},\"Page:47\":{\"name\":\"Kjøpsvilkår\",\"id\":\"47\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:47.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:kjopsvilkar\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:47.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:kjopsvilkar\":{\"id\":\"kjopsvilkar\",\"path\":\"/kjopsvilkar\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:48\":{\"name\":\"Kontakt oss\",\"id\":\"48\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:48.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:kontakt-oss\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:48.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:kontakt-oss\":{\"id\":\"kontakt-oss\",\"path\":\"/kontakt-oss\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:58\":{\"name\":\"Bærekraftig utvikling\",\"id\":\"58\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:58.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:barekraftig-utvikling\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:58.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:barekraftig-utvikling\":{\"id\":\"barekraftig-utvikling\",\"path\":\"/barekraftig-utvikling\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:59\":{\"name\":\"Vårt ansvar\",\"id\":\"59\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:59.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:vart-ansvar\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:59.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:vart-ansvar\":{\"id\":\"vart-ansvar\",\"path\":\"/vart-ansvar\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:86\":{\"name\":\"Hööks & Friends\",\"id\":\"86\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:86.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-friends\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:86.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:hooks-friends\":{\"id\":\"hooks-friends\",\"path\":\"/hooks-friends\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:87\":{\"name\":\"Om Hööks\",\"id\":\"87\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:87.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:om-hooks\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:87.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:om-hooks\":{\"id\":\"om-hooks\",\"path\":\"/om-hooks\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:89\":{\"name\":\"Jobb hos oss\",\"id\":\"89\",\"hasExternalUrl\":true,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:89.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:jobb-hos-oss\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:89.externalUrl\":{\"target\":\"_top\",\"link\":\"https://hooks.jobylon.com/nb\",\"__typename\":\"Link\"},\"Route:jobb-hos-oss\":{\"id\":\"jobb-hos-oss\",\"path\":\"/jobb-hos-oss\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:211\":{\"name\":\"Personvern\",\"id\":\"211\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:211.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:personvern\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:211.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:personvern\":{\"id\":\"personvern\",\"path\":\"/personvern\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:213\":{\"name\":\"Cookies\",\"id\":\"213\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:213.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:cookies\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:213.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:cookies\":{\"id\":\"cookies\",\"path\":\"/cookies\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:243\":{\"name\":\"Finn butikk\",\"id\":\"243\",\"hasExternalUrl\":true,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:243.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:finn-butikk-1\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:243.externalUrl\":{\"target\":\"_top\",\"link\":\"/hitta-butik\",\"__typename\":\"Link\"},\"Route:finn-butikk-1\":{\"id\":\"finn-butikk-1\",\"path\":\"/finn-butikk-1\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:289\":{\"name\":\"EUs forsikring om overensstemmelse\",\"id\":\"289\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:289.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:eus-forsikring-om-overensstemmelse\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:289.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:eus-forsikring-om-overensstemmelse\":{\"id\":\"eus-forsikring-om-overensstemmelse\",\"path\":\"/eus-forsikring-om-overensstemmelse\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:478\":{\"name\":\"Vanlige spørsmål\",\"id\":\"478\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:478.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:vanlige-sporsmal\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:478.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:vanlige-sporsmal\":{\"id\":\"vanlige-sporsmal\",\"path\":\"/vanlige-sporsmal\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:520\":{\"name\":\"Broderi\",\"id\":\"520\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:520.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:broderi-21\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:520.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:broderi-21\":{\"id\":\"broderi-21\",\"path\":\"/broderi-21\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:656\":{\"name\":\"Om Jula Holding\",\"id\":\"656\",\"hasExternalUrl\":true,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:656.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:om-jula-holding\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:656.externalUrl\":{\"target\":\"_blank\",\"link\":\"https://julaholding.com/en\",\"__typename\":\"Link\"},\"Route:om-jula-holding\":{\"id\":\"om-jula-holding\",\"path\":\"/om-jula-holding\",\"__typename\":\"Route\"},\"Page:707\":{\"name\":\"Black Week\",\"id\":\"707\",\"hasExternalUrl\":false,\"externalUrl\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Page:707.externalUrl\",\"typename\":\"Link\"},\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:black-week\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Page\"},\"$Page:707.externalUrl\":{\"target\":null,\"link\":null,\"__typename\":\"Link\"},\"Route:black-week\":{\"id\":\"black-week\",\"path\":\"/black-week\",\"__typename\":\"Route\"},\"Route:/hooks-academy/rytterens-utrustning\":{\"id\":\"/hooks-academy/rytterens-utrustning\",\"object\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:228\",\"typename\":\"Category\"},\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:228.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du alt du bør vite om utstyr til ryttere.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:228.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Rytterens utrustning\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:228.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:228.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:228.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Rytterens utrustning\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:228.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:228.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:229.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du informasjon om sikkerhetsvester for ridning og om hvordan du finner rett størrelse på din ridevest.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:229.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Ridevest, vest ridning, sikkerhetsvest, sikkerhetsvest ridning, sikkerhetsvest størrelse\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:229.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:229.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:229.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Sikkerhetsvester\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:229.parent\":{\"name\":\"Rytterens utrustning\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:229.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:230.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du informasjon om ulike ridehjelmer, og hvordan du finner rett størrelse.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:230.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Ridehjelm, ridehjelmer, hjelm, hjelm ridning\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:230.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:230.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:230.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Ridehjelmer\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:230.parent\":{\"name\":\"Rytterens utrustning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:230.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-hjalm-mips.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:230.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-hjalm-mips.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:230.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-hjalm-mips.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:230.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-hjalm-mips.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:230.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-hjalm-mips.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:230.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:232.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Når du skal ri er det framfor alt viktig at du velger rett ride- og sikkerhetsutstyr – her finner du informasjonen du trenger. \",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:232.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Klær ridning, ridebukser, ridejakke, rideklær, ride utstyr, Rideutstyr, ridning utstyr, ridning klær, ri utstyr, ridehjelm, ridesko, ridestøvler, ridevanter, ridehansker, beskyttelsesutstyr, beskyttelse ridning, sikkerhetsutstyr, ridevest, sikkerhetsvest ridning\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:232.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Rideutstyr og rideklær\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:232.parent\":{\"name\":\"Rytterens utrustning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:232.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/ridutrustning_ridklader.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:232.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/ridutrustning_ridklader.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:232.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/ridutrustning_ridklader.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:232.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/ridutrustning_ridklader.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:232.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/ridutrustning_ridklader.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:232.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:233.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du informasjon om ulike typer ridestøvler og ridesko.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:233.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Ridestøvler, ridesko, støvler ridning, støvel ridning, ridestøvel, ridesko, gaiter, gaiters, leggchaps.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:233.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Ridestøvler og ridesko\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:233.parent\":{\"name\":\"Rytterens utrustning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:233.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-skor.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:233.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-skor.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:233.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-skor.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:233.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-skor.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:233.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-skor.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:233.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:814.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\nEn ordentlig behagelig ridetur eller stalltur, uansett vær og sesong, får du til ved å kle deg med omtanke. Ja, vi kan selvfølgelig ikke si noe om hva slags humør hesten din kommer til å være i, men med riktige rideklær slipper du i alle fall å fryse eller svette. Vi spurte klesdesigneren vår, Ann-Therese Helgesson, om tips til hvordan man kler seg - uansett vær.\\r\\nVår/sommer\\r\\n✓ Ridebukser reduserer risikoen for gnagsår. Smak og behag avgjør om du vil ha hel- eller kneforsterkede ridebukser, med silikongrep eller helt uten forsterkning. Sats på en bukse i funksjonelt materiale som er smussavvisende, hurtigtørkende, vannavstøtende og UV-sikker. Rir du i tights, skal de være komfortable og ikke ha noen sømmer som forstyrrer.\\r\\n✓ T-skjorte, piké, luftig skjorte, funksjonsgenser eller strikket genser? Det kommer an på hvor og hvordan du skal ri. Er du ute i skogen og risikerer å skrape deg opp på grener, kan det for eksempel være lurt å velge en langermet genser slik at du blir best mulig beskyttet.\\r\\n✓ Sommer og regn hører dessverre ofte sammen. Skal du kun gå fra stallen til ridehuset fungerer så klart en poncho, men har du planer om en skogstur er det mer komfortabelt for deg å ta på en regnjakke.\\r\\n✓ Med en tynn sommerhanske beskytter du hendene samtidig som du får bedre grep om tøylene.\\r\\n✓ En ventilert lettveksthjelm gjør at det ikke blir for varmt, selv om du blir utsatt for sol.\\r\\n✓ Med en belteveske kan du ha med deg mobilen på varme dager når du bare har på deg t-skjorte og ridebukser. Praktisk og bra.\\r\\n✓ Til slutt, velg et par ridestøvler, jodhpurs eller chaps som passer nettopp deg.\\r\\nHøst/vinter inne\\r\\nFor å ikke fryse – eller svette unødvendig – er lag på lag-metoden den beste løsningen. Da kan man alltids ta på eller ta av plagg underveis. Ridesport er en fysisk krevende sport der du med fordel kan bruke funksjonsklær som er tilpasset ridegrenen du skal utføre.\\r\\n✓ Ridebukser reduserer risikoen for gnagsår. Smak og behag avgjør om du vil ha hel- eller kneforsterkede ridebukser, med silikongrep eller helt uten forsterkning. Velg en vintervariant i softshellmateriale. De er elastiske med fleece på baksiden og børstet innside som forbedrer lufttilstrømmingen. Ta på deg ullundertøy om du er ekstra frossen.\\r\\n✓ Mange ryttere kommer til undervisning kledd i vest, mikrofleecejakke og en kåpe utenpå. Vesten, med elastisk materiale i sidene, bør være tynn men også varmende der det virkelig utgjør en forskjell. En tynn vest gjør også at ridelæreren tydelig kan se hvordan du sitter og beveger deg i salen.\\r\\n✓ Rir du mye og vil ha bedre blodsirkulasjon i leggene så de ikke blir stumme og stive, er kompresjonsstrømper et perfekt alternativ. De minsker også stølheten etterpå. Men jeg vil også slå et slag for ullstrømper. Ull er et fantastisk materiale – året rundt.\\r\\n✓ Sats på en vanlig ridehanske i smidig, syntetisk materiale med overdel i myk netting, alternativt en skinnhanske.\\r\\n✓ Du kan ha på deg et rideskjørt på vei til treningen og under oppvarmingen. Det varmer lårene der man ofte fryser.\\r\\n\\r\\nHøst/vinter ute\\r\\n✓ Godt og slitesterkt ullundertøy må man ha. Invester også i en fleecegenser eller en strikket genser og en tykk jakke. Hvis du for eksempel skritter i en time, blir man lett frossen hvis ikke jakken holder varmen. Ved tøffe intervalltreninger eller arbeid i galopp, fungerer en skalljakke også bra selv i kulda, om du kler det etter lag på lag-metoden.\\r\\n✓ Med en ridedress får du automatisk mye varme på én gang. Men unngå å overkle deg. Det er aldri kult å bli svett og klam.\\r\\n✓ En buff er perfekt å bruke slik at den kalde luften ikke trenger inn i jakken gjennom halsåpningen. Du kan også tre den over hodet under hjelmen slik at buffen dekker kinnene. Se på buffen som et multiverktøy når det blåser.\\r\\n✓ Med en tykk hanske som er vattert på oversiden beskytter du hendene mot kulde, samtidig som du får et godt grep om tøylene.\\r\\n✓ Føttene er spesielt utsatt for kulde. Tenk på at du alltid skal kunne vifte med tærne, så ikke ta på deg fem par sokker og tro at det løser problemet. Tærne trenger plass. Ri i stedet i flere lag med ullstrømper og ullsåle. Lårene er også utsatte om vinteren, så sats derfor på en lengre ridekjole eller kappe. Invester i fôrede bukser og ørevarmere for ørenes skyld. \",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:814.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Slik kler du deg riktig\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:814.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Slik kler du deg riktig for rideturen\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:814.parent\":{\"name\":\"Rytterens utrustning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:814.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-KlaDigRatt.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:814.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-KlaDigRatt.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:814.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-KlaDigRatt.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:814.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-KlaDigRatt.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:814.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-KlaDigRatt.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:814.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:1424.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\nAlle ridebukser har sin egen kombinasjon av form, materiale og funksjon. Passformen er det viktigste, at ridebuksen er behagelig å ha på. Derfor er det lurt å prøve flere ulike modeller og være veldig nøye med at buksen passer kropssformen din. Selvom alle ridebukser er produsert med stretch så kan passformen variere. Små tips på veien er at du må kunne bevege deg uhindret, bøye på knærne og gå ned på huk. \\r\\nKvalitet og egenskaper\\r\\nVåre ridebukser er tilvirket i ulike materialkombinasjoner/funksjonsmaterialer slik at du kan anpasse valget ditt etter årstid og temperatur. Tenk på at du må like materialet, at det er behagelig mot kroppen. Siden kan du finne de ulike egenskapene i stoffet til ridebuksen. Om buksen er i fireveisstretch har den ekstra god passform og gir deg maksimal bevegelsesfrihet. Om du velger et funksjonsmateriale har det ofte pustefunksjon, men kan også være smussavvisende, hurtigtørkende og UV-sikker.\\r\\nVisse modeller har lite spesialegenskaper. Vår ridebukse i softshell med stretch er for eksempel en varmforet ridebukse med fleece på innsiden, noe som gjør den til en populær vinterbukse. Det finnes også høyteknologiske ridebukser med Icefil som holder deg sval og transporterer bort fukt fra kroppen, Core Control Technology, som gir ekstra støtte til musklene i mage og rygg og Calf Fit System som gir leggen og ankelen støtte pluss at den lindrer trykkpunkter og friksjon i støvlene.\\r\\nFunksjoner\\r\\nVelg funksjoner ut i fra hva du trenger i din ridning. Silikon/PU er materialer som på ulike måter gir et bra grep ut i fra hvilke mønstre de har og hvor disse mønstrene er plassert. Om ridebuksen er helforsterket kan den være det med Daewoo eller silikon/PU. Generelt sett gir en helforsterket bukse bedre feste i salen, men det handler mest om hva du selv oppfatter at forbedrer din ridning. Den halvforsterkede buksen gir bedre grep ved knærne mens den kneforsterkede har dobbelt stoff ved knærne, et alternativ for deg som ikke ønsker grepfunksjon. \\r\\nDetaljer\\r\\nRidebuksens midje er oftest høyere bak for å unnvike ubekveme glipper og at det blir bulkete foran når du sitter i salen. Sømmene er strategisk plassert slik at du ikke får gnagsår og nede på bena er det enten elastisk materiale eller borrelåsfeste, som gjør det enkelt å holde buksen på plass. Benlengden velger du selv ettersom hva du trives med. Vi har også bukser med litt lengre ben. Praktiske lommer med eller uten glidelås og pene detaljer som fremhever looken.\\r\\nRidetights\\r\\nBehagelig og smidig variant av ridebuksen med elastisk linning og ulike grep.\\r\\nChaps\\r\\nFler og fler ryttere innser hvor enkelt det er å bli rideklar uten å behøve å skifte klær. Mulighetene for chaps varierer fra å være en overtrekksbukse som holder deg ren når du møkker og pusler i stallen, tørr når du rir i regn eller snø til å gi støtte til sjenkelen og såklart at du holder deg fin. Du trenger ikke gå ned av hesten for å ta de av. Sitt i salen, dra ned glidelåsene langs benene og det regulerbare beltet i midjen.\\r\\nDe klassiske materialene er mocka og nappa, men i dag finnes det også modeller i varmende neopren med stretch og silikonforsterkede kne for bedre grep og vanntett nylon som er både lette å ha på og bære med seg. Om du har vanskeligheter med å finne ridestøvler som passer fungerer leggchaps kjempe bra sammen med et par ridesko.\\r\\nThermobuksen\\r\\nDette er buksen som gjør det behagelig å ri ute i kulden. Ta dem utenpå ridebuksene eller et par deilige thermoleggings og nyt stunden sammen med hesten. Vår thermobukse er helforsterket for å gi best mulig grep til salen. Den er foret, vanntett og puster. Midjen er elastisk og sømmene teipede. Glidelåsene på beina gjør det lett for deg å ta dem av og på. Om du vil ha en lettere variant når du henger på tribunen eller i stallen kan du prøve rideskjørtet. Fint, praktisk og varmende. Dette kan selvfølgelig også brukes på hesteryggen.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:1424.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Ridebuksens A-Å\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:1424.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hööks Academy | Ridbyxor\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:1424.parent\":{\"name\":\"Rytterens utrustning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:1424.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-ridbyxans-ao.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:1424.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-ridbyxans-ao.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:1424.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-ridbyxans-ao.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:1424.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-ridbyxans-ao.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:1424.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-ridbyxans-ao.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:1424.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:2221.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\nHööks streber etter å utvikle produkter med god kvalitet, og vi stiller høye krav til kvaliteten. Det er viktig å vedlikeholde produktene på riktig måte for at de skal holde så lenge som mulig. Unngå unødvendig vask av tekstilprodukter, da dette kan ha en negativ effekt på levetiden til plagget, men også på miljøet.\\r\\n \\r\\nVannavvisende/pustende funksjonsplagg\\r\\nHusk å ikke vaske funksjonsplagg unødig. Imidlertid er verdt å tenke på at funksjonelt materiale som puster får en dårligere puteevne når det blir for skittent, og selv vannavvisningen kan svekkes når materialet blir skittent. Husk å følge vaskerådene nøye for det respektive produktet ved vask. Lukking av borrelåser, glidelåser, knapper o.l. ved vask bidrar til å redusere slitasje. Ikke bruk skyllemiddel ved vask av funksjonelle plagg, dette kan påvirke både funksjonen i plagget og miljøet på en negativ måte.\\r\\nVannavvisningen reduseres dessverre alltid gradvis i funksjonsplagg, både ved bruk og vask. Hvis vannet på overflaten slutter å perle seg, kan impregneringen aktiveres på nytt ved hjelp av varme på lav temperatur med f.eks. stryking eller tørketromling av produktet.\\r\\nHvis dette slutter å fungere, anbefaler vi at du impregnerer plagget på nytt. Husk å bruke en impregnering som ikke inneholder fluorkarboner, og følg vaskerådene til plagget under impregneringen.\\r\\nSyntetisk materiale\\r\\nSyntetisk materiale er som oftest relativt enkelt å vedlikeholde og kan vaskes i vanlig vaskemaskin. Husk å ikke vaske unødig, da sparer du både plagget og miljøet. Følg vaskerådene nøye, og unngå bruk av skyllemiddel. Unngå om mulig også tørketromling av plagget, og følg vaskerådenes anbefalinger.\\r\\nBomull\\r\\nVed vask av bomullsprodukter bør du som vanlig huske å følge vaskerådene til plagget og unngå bruk av skyllemiddel. Plagg som ikke tørkes i tørketrommel holder lengre, og det sparer også energi.\\r\\nUll\\r\\nUllfibre er smussavvisende og antibakterielle i seg selv. Derfor holder det ofte med å lufte ullplagg for at de skal føles rene ut igjen. Ved vask av ullplagg er det viktig å følge vaskerådene til plagget nøye, ikke alle ullplagg kan vaskes i maskin. Det er viktig å ikke bruke for varmt vann og å bruke ullprogrammet på vaskemaskinen for plagg som kan maskinvaskes. Hvis ullplagg vaskes for varmt eller med for hard bearbeiding, kan ullen filte seg og plagget krympe. Ikke bruk skyllemiddel ved vask av ullplagg, det kan skade ullfibrene.\\r\\nImpregnering\\r\\nDe vannavvisende behandlingene som brukes hos Hööks inneholder aldri fluorkarboner (PFC free), fordi dette er stoffer som er skadelige både for mennesker og miljøet. Vannavvisningen reduseres gradvis ved både vask og bruk. Når dette skjer, anbefaler vi at man impregnerer plagget på nytt. Husk å bruke en impregnering som ikke inneholder fluorkarboner (PFC free), og følg vaskerådene til plagget ved impregneringen.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2221.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Skötselråd kläder och utrustning\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2221.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Skötselråd kläder och utrustning\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:2221.parent\":{\"name\":\"Rytterens utrustning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:2221.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/skotsel_klader_kvadrat.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2221.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/skotsel_klader_kvadrat.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2221.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/skotsel_klader_kvadrat.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2221.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/skotsel_klader_kvadrat.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2221.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/skotsel_klader_kvadrat.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:2221.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"Route:/hooks-academy\":{\"id\":\"/hooks-academy\",\"object\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:155\",\"typename\":\"Category\"},\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:155.head.metaTags.0\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:155.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:155.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:155.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:184.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Hööks Academy visar här en serie korta instruktionsfilmer med OS-ryttaren Viktoria Carlerbäck. Där ger vi ryttare i alla åldrar och med olika erfarenhet tips och råd om hästar, ridning & hästutrustning.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:184.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Filmer\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:184.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:184.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:184.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Filmer\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:184.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:184.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:526.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"OL-rytteren Viktoria Carlerbäck gir kort informasjon om tilpassing av saler.\\r\\nhttps://www.youtube.com/watch?v=-cVe5VHftig\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:526.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Saler\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:526.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:526.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:526.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Saler\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:526.parent\":{\"name\":\"Filmer\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:526.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/film_sadlar_.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:526.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/film_sadlar_.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:526.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/film_sadlar_.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:526.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/film_sadlar_.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:526.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/film_sadlar_.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:526.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:527.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"OL-rytteren Viktoria Carlerbäck viser hvordan man gjør hesten fin til stevne. Lær deg å flette som en proff!\\r\\nhttps://www.youtube.com/watch?v=r5_8ReZFxPk\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:527.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hesten fin til stevne\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:527.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:527.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:527.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hesten fin til stevne\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:527.parent\":{\"name\":\"Filmer\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:527.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/film_tavling.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:527.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/film_tavling.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:527.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/film_tavling.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:527.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/film_tavling.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:527.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/film_tavling.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:527.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:653.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"OL-rytteren Viktoria Carlerbäck forklarer hvordan man velger det beste dekkenet til hesten sin.\\r\\nhttps://www.youtube.com/watch?v=B94cM-9DW5Y\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:653.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Sånn velger du rett dekken til hesten\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:653.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:653.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:653.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Sånn velger du rett dekken til hesten\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:653.parent\":{\"name\":\"Filmer\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:653.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/film_ratt-tacke.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:653.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/film_ratt-tacke.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:653.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/film_ratt-tacke.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:653.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/film_ratt-tacke.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:653.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/film_ratt-tacke.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:653.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:655.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"OL-rytteren Viktoria Carlerbäck forklarer hvordan du bruker transportutstyr på hesten din på best mulig måte.\\r\\nhttps://www.youtube.com/watch?v=lRON-VzXxSU\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:655.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Forbered hesten din for transport\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:655.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:655.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:655.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Forbered hesten din for transport\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:655.parent\":{\"name\":\"Filmer\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:655.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/film_utrustning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:655.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/film_utrustning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:655.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/film_utrustning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:655.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/film_utrustning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:655.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/film_utrustning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:655.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:185.head.metaTags.0\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:185.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:185.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:185.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:185.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/klippa_hasten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:185.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/klippa_hasten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:185.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/klippa_hasten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:185.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/klippa_hasten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:185.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/klippa_hasten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:185.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:195.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Å tenke på ved lasting og transport av hest.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:195.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hestetransport, laste hest, transportere hest, kjøre hest, hestelasting, hestetrailer, hestelastebil, hvordan laste hest\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:195.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:195.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:195.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Transportere hesten\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:195.parent\":{\"name\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:195.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/transportera_hasten3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:195.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/transportera_hasten3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:195.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/transportera_hasten3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:195.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/transportera_hasten3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:195.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/transportera_hasten3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:195.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:196.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Tips til hvordan du klipper din hest.\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:196.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Klippe hest, klippemaskiner hest, klipping hest, hestklipping\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:196.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:196.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:196.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Klippe hesten\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:196.parent\":{\"name\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:196.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/klippa_hasten1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:196.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/klippa_hasten1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:196.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/klippa_hasten1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:196.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/klippa_hasten1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:196.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/klippa_hasten1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:196.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:197.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Om stretching og massasje til hest – tips og råd\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:197.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Massasje hest, stretch hest, stretching hest, massere hest, hestemassasje, hestestretch \",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:197.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:197.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:197.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Stretching og massasje\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:197.parent\":{\"name\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:197.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/strechning_massage4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:197.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/strechning_massage4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:197.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/strechning_massage4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:197.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/strechning_massage4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:197.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/strechning_massage4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:197.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:198.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Slik steller du hesten din på best mulig måte ved daglig børsting.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:198.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Børste hest, hvordan børste hest, hvordan stelle hest, ta hånd om hest, hest daglig stell, hest børsting, hestebørster, pusseveske, børster hest\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:198.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:198.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:198.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Å stelle øg borste hesten\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:198.parent\":{\"name\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:198.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/skota-_och_rykta_hasten4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:198.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/skota-_och_rykta_hasten4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:198.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/skota-_och_rykta_hasten4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:198.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/skota-_och_rykta_hasten4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:198.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/skota-_och_rykta_hasten4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:198.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:199.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Tenk på dette når du leier og håndterer din hest.\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:199.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Leie hest, håndtere hest, anvende grime, anvende leietau\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:199.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:199.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:199.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Å leie hesten\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:199.parent\":{\"name\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:199.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/Leda_hasten4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:199.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/Leda_hasten4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:199.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/Leda_hasten4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:199.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/Leda_hasten4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:199.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/Leda_hasten4.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:199.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:200.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Stell hestens høver på best mulig måte, her finner du tips og råd.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:200.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hovpleie hest, hovpleie, høver, hov, pleie, hovskrape, hovslager, sko hesten, verke hesten, hvor ofte sko hest, hvor ofte sko hesten, brodder\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:200.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:200.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:200.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hovpleie\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:200.parent\":{\"name\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:200.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/hovvard3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:200.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/hovvard3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:200.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/hovvard3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:200.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/hovvard3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:200.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/hovvard3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:200.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:201.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Foruten trening og daglig stell av hesten kreves det at du bruker tid på å møkke og holde rent i stallen og hagen. Ulike typer strø som er vanligst er halm, spon, torv, sponpellets og halmpellets. \\r\\n\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:201.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Møkke, møkking, rengjøring stall, holde rent i stallen, boks, strø, strømiddel, boksstrø\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:201.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:201.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:201.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Mokking\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:201.parent\":{\"name\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:201.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/mockning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:201.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/mockning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:201.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/mockning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:201.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/mockning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:201.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/mockning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:201.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:202.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Tips og informasjon om longering og tømmekjøring av hest.\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:202.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Longering, longere, tømmekjøre, tømmekjøring, longeringssystem, longering\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:202.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:202.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:202.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Å arbeide hesten i line\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:202.parent\":{\"name\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:202.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/longering_tomkorning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:202.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/longering_tomkorning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:202.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/longering_tomkorning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:202.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/longering_tomkorning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:202.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/longering_tomkorning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:202.products.result.0\":{\"articleNumber\":\"420114-10\",\"badges\":[],\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:202.products.result.0.images.0\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:202.products.result.0.images.1\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:202.products.result.0.images.2\",\"typename\":\"ProductImage\"}],\"name\":\"Longeringsgjord Fairfield®\",\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hest/hesteutstyr/tommekjoring-longering/longeringsgjord-fairfield\",\"typename\":\"Route\"},\"price\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:202.products.result.0.price\",\"typename\":\"Price\"},\"previousPrice\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:202.products.result.0.previousPrice\",\"typename\":\"Price\"},\"__typename\":\"Product\"},\"$Category:202.products.result.0.images.0\":{\"alt\":\"Longeringsgjord Fairfield®\",\"title\":\"Longeringsgjord Fairfield®\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/420114-10_1.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:202.products.result.0.images.1\":{\"alt\":\"Longeringsgjord Fairfield®\",\"title\":\"Longeringsgjord Fairfield®\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/420114-10_2.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:202.products.result.0.images.2\":{\"alt\":\"Longeringsgjord Fairfield®\",\"title\":\"Longeringsgjord Fairfield®\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/420114-10_3.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"Route:hest/hesteutstyr/tommekjoring-longering/longeringsgjord-fairfield\":{\"id\":\"hest/hesteutstyr/tommekjoring-longering/longeringsgjord-fairfield\",\"path\":\"/hest/hesteutstyr/tommekjoring-longering/longeringsgjord-fairfield\",\"slug\":\"longeringsgjord-fairfield\",\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:202.products.result.0.price\":{\"incVat\":399,\"exVat\":319.2,\"vat\":79.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:202.products.result.0.previousPrice\":{\"incVat\":399,\"exVat\":319.2,\"vat\":79.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:202.products\":{\"result\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:202.products.result.0\",\"typename\":\"Product\"}],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:203.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Beskytt hesten mot insekter når varmen kommer og det er tid for beite.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:203.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Insektbeskyttelse hest, insektmiddel hest, knott hest, mygg hest\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:203.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:203.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:203.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Beskytt hesten mot fluer på best mulig måte! - Hööks Academy\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:203.parent\":{\"name\":\"Håndter og plei din hest\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:203.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/sommarplagan3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:203.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/sommarplagan3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:203.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/sommarplagan3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:203.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/sommarplagan3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:203.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/sommarplagan3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:203.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:204.head.metaTags.0\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Stevne\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:204.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:204.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Stevne\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:204.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:204.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:828.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\nEtter en tid med ridetimer på rideskolen, er det ikke uvanlig at man blir nysgjerrig på å ta steget videre og begynne å konkurrere. Herlig! Men for mange er dette noe helt nytt, og det kan selvfølgelig være vanskelig å vite hva som forventes av både rytter og foreldre. Vi fikk hjelp av ridelæreren Jenny Lindh for å få svar på noen spørsmål.\\r\\nFra den aller første timen på rideskolen følger all undervisning en plan som fremmer elevenes utvikling og bygger et godt grunnlag som sakte men sikkert forbereder dem på å begynne å konkurrere – hvis eleven vil.– Det er viktig å huske på at man ikke må konkurrere, det er rett og slett ikke alle som ønsker dette. Vi ser alltid på alles individuelle forutsetninger og ønsker, og tar deretter en felles avgjørelse med eleven og elevens foreldre. Noen synes kanskje det er skummelt, og da er det viktig å begynne på riktig nivå, sier Jenny Lindh og forklarer:– Selv den som skrittet over en bom på fem centimeter har hoppet. Man skal ikke undervurdere den mentale kraften, og vi prøver å gjøre det til noe morsomt, ler hun.Etter å ha prøvd litt synes de fleste fortsatt at det er moro, og de kjenner selv at de utvikler seg for hver gang.– All ridning er bra, og jo flere timer i salen desto bedre.\\r\\n \\r\\nBegynn med klubbstevner\\r\\nDe fleste rideklubber i landet holder klubbstevner for medlemmene sine. På Jennys rideskole i Vimmerby i Sverige arrangeres det omtrent ett i måneden, først og fremst i sprang med også i dressur. De er ment for å fungere som en introduksjon til videre konkurrering, og på et klubbstevne stilles det ingen spesielle krav for at en rideskoleelev skal få delta.– Så lenge eleven har en forelder med seg som stiller opp, får alle være med. De aller minste skritter eller kanskje traver over bommer som ligger på bakken, forteller Jenny og fortsetter:– Det stilles heller ikke krav til at du skal hoppe en viss høyde. Selv om du hoppet 60 centimeter på ridetime, kan du konkurrere på 40 eller hva du vil.Akkurat nå tester Jennys rideskole et kurs som heter \\\"Kunsten å konkurrere\\\", der konkurranseinteresserte foreldre og barn kan lære om alt om det et stevne innebærer. Alt fra hva en banetegning er, til hvordan man gjør det når det er på tide å ta inn hesten fra innhegningen. Det samme kurset eller tilsvarende finnes på flere andre rideskoler.– Det at foreldrene er med på kurset skaper trygget både for dem selv, eleven og oss.\\r\\n \\r\\n\\\"Barn syns ikke det er flaut\\\"\\r\\nJenny mener at det finnes fordeler med å begynne å konkurrere allerede når du er liten.– Mindre barn har ikke de samme sperrene som kan komme med alderen. De syns for eksempel ikke det er flaut at folk ser på dem, de ser bare det morsomme i det hele. Når man er eldre har man fordelen av å være mer moden og fysisk sterkere, men da finnes det i stedet andre ting som kan sette kjepper i hjulene for en. Eventuelle mentale sperrer, som å synes at noe er flaut, er viktige å snakke med eleven om, og dette er noe vi anbefaler at man også gjør hjemme. \\r\\nJennys nybegynnertips \\r\\nTil foreldre som har barn som vil konkurrere:\\r\\n\\r\\nFinn ut hva som kreves av deg som forelder under stevner og ta stilling til om det kommer til å fungere for dere. Dette kan inkludere alt fra å støtte barnet ditt til å kjøre hestetransport.\\r\\nTa med barnet til noen stevner og se hvordan det foregår.\\r\\nSnakk med rideskolen deres og diskuter barnets forutsetninger. Er han eller hun klar? Hva trenger dere å øve på på forhånd? Kan det være lurt med noen ekstra ridetimer?\\r\\nOm det ikke går slik barnet ditt hadde håpet på under et stevne, kan det være lurt å gi barnet litt rom. Noen velmenende ord hjelper ikke stort når man er veldig opprørt. Å få være i fred en stund og roe seg ned er gull verdt.\\r\\n\\r\\n \\r\\nTil eleven som vil begynne å konkurrere:\\r\\n\\r\\nIkke fokuser på prestasjon! Man må regne med at det ikke kommer til å gå feilfritt på det første, andre og tredje stevnet. Alt som du vanligvis synes er enkelt kan føles vanskelig ut når du er nervøs. Se på noen stevner som trening.\\r\\nSett realistiske mål. Velg en lavere høyde for å se hvordan det føles ut.\\r\\nDet er en viss forskjell mellom å ri en egen ponni og en rideskolehest på stevne. Med en lånt ponni har du ikke de samme forutsetningene for å trene sammen med ponnien. Dere kan ha behov for å trene litt ekstra for å bli et bra lag.\\r\\nSpis ordentlig! Den kan være vanskelig når nervene setter inn, men alt du klarer å få i deg er kjempebra. Spis og drikk ordentlig under hele stevnedagen.\\r\\n\\r\\n \\r\\nDette er Jenny Lindh\\r\\nJenny er en 34-årig utdannet hippolog som i snart ti år har jobbet som ridelærer på rideskolen Ryttargården i den svenske byen Vimmerby. Hun begynte å ri da hun var i seksårsalderen, og fikk sin første egne ponni som 11-åring. Hun har alltid elsket dyr, og begynte som tenåring på naturbrukslinjen på videregående. Der studerte hun både hest og naturbruk. Men hestene var morsomst, og parallelt med skolen jobbet Jenny i en galoppstall og utdannet seg siden for å treningsri galopphester. Etter at en skade forhindret henne fra å fortsette med galoppen, fant hun en ny glede som lærer på rideskolen.– Det å få følge elevenes utvikling både ridemessig og som personer, fra små knøtt til tenåringer, det er min drivkraft. Det er fantastisk moro å få være en del av det, sier Jenny.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:828.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Begynne å konkurrere\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:828.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:828.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:828.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hööks Academy | Begynne å konkurrere\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:828.parent\":{\"name\":\"Stevne\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:828.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/borja_tavla2.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:828.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/borja_tavla2.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:828.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/borja_tavla2.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:828.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/borja_tavla2.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:828.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/borja_tavla2.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:828.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:205.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Stevneutstyr til hesten – hva finnes for utstyr og hva trenger du?\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:205.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Konkurrer med hest, stevne hest, sprangstevne, dressurstevne, konkurrer hest, hestestevne, stevneutstyr \",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:205.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:205.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:205.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Stevneutstyr til hesten\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:205.parent\":{\"name\":\"Stevne\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:205.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/tavlingsutrustning_-hast3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:205.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/tavlingsutrustning_-hast3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:205.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/tavlingsutrustning_-hast3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:205.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/tavlingsutrustning_-hast3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:205.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/tavlingsutrustning_-hast3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:205.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:206.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Stevneutstyr til rytteren – hva finnes og behøver du når du konkurrere i sprang, dressur og feltritt m.m.?\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:206.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Konkurranseutstyr rytter, konkurrer \",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:206.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:206.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:206.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Stevneutstyr til rytteren\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:206.parent\":{\"name\":\"Stevne\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:206.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-TavlingsutrustingForRyttaren.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:206.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-TavlingsutrustingForRyttaren.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:206.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-TavlingsutrustingForRyttaren.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:206.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-TavlingsutrustingForRyttaren.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:206.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-TavlingsutrustingForRyttaren.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:206.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:207.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Slik forbereder du deg til stevnet - tips og råd og slik gjør du!\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:207.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Vask hesten, flette hesten, flette man, flette manen, forberedelse til stevne, gjøre hesten klar til stevne\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:207.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:207.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:207.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Fin til stevne\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:207.parent\":{\"name\":\"Stevne\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:207.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/bada_fixa_-tavling3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:207.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/bada_fixa_-tavling3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:207.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/bada_fixa_-tavling3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:207.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/bada_fixa_-tavling3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:207.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/bada_fixa_-tavling3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:207.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:2737.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Emma Johansson er en sprangrytter som nettopp tok steget opp fra junior til Young Rider. Sammen med de fire hestene sine er hun ofte ute på stevner, og her deler hun sine beste pakketips.\\r\\n \\r\\nEmma drar nesten alltid på stevner som går over flere dager, såkalte meetings, derfor har hun alt hun trenger i et stevneskap. Der finner man produktene hun kun bruker på stevner, for eksempel førstehjelpssaker, pussemiddel, nummerlapper og rene pussekluter. Utstyret som brukes hjemme, pusses og pakkes i skapet før hvert stevne.\\r\\n– Jeg har en liste på mobilen som gjør det enkelt å sjekke at jeg har fått med meg alt. Sal, hodelag, salgjord, sikkerhetsvest og beinbeskyttere er noen eksempler på utstyr som pakkes ned og opp før hvert stevne. Listen hjelper meg slik at jeg ikke glemme noe. Erfaringsmessig holder jeg ekstra nøye oversikt over visse ting. En gang glemte jeg stigbøylene mine, men heldigvis kunne faren min ta dem med seg da han skulle komme til stevnet dagen etter. Derfor kommer jeg alltid på nettopp stigbøylene. Man lærer av feilene sine, rett og slett.\\r\\nNoen «må ha»-ting jeg alltid har med meg på stevner, er strips og sølvteip.\\r\\n– Våtservietter også, slik at jeg kan tørke av hodelaget eller hodet til hesten raskt før jeg skal inn på banen. Men strips og sølvteip anbefaler jeg virkelig alle å ha i stevneskapet sitt. Det har reddet mange situasjoner! Hvis man mot all formodning har glemt noe, pleier det å løse seg på stedet. Som oftest kjenner man noen man kan låne av, men det beste er når man har sine egne ting. På noen stevneplasser finnes det også noen utstillere eller boder som selger hesteutstyr, og der finner man det meste.\\r\\nNår man kommer hjem etter stevnehelgen, går vaskemaskinen varm. Det er mye som skal vaskes før det kan brukes igjen.\\r\\n– Vi pleier alltid å vaske alt som skal vaskes, og deretter kontrollerer og fyller vi opp stevneskapet igjen med tingene som kun brukes på stevne. Har en nummerlapp blitt ødelagt, hvordan ligger det an i førstehjelpsskrinet, og trenger vi å fylle på med pussemiddel? På denne måten trenger man «bare» å ordne med og pakke utstyret før neste stevnehelg.\\r\\nEmmas pakkeliste for en stevnehelg:\\r\\nStigbøyler\\r\\nHodelag\\r\\nFortøy\\r\\nSporer\\r\\nPisk\\r\\nRidehansker\\r\\nSalgjord\\r\\nBeinbeskyttere\\r\\nSjabrak\\r\\nHetter\\r\\nHjelm\\r\\nRidestøvler\\r\\nTreningsbeskyttere/bandasjer\\r\\nBoksbandasjer\\r\\nNummerlapper\\r\\nFørstehjelpsskrin\\r\\nLeiehodelag\\r\\nLongeringsline\\r\\nRene håndklær\\r\\nStrips\\r\\nVåtservietter\\r\\nBoksgardiner\\r\\nVannbøtter + kjetting\\r\\nDekken\\r\\nHårnett\\r\\nRyggsekk Vetwrap\\r\\nSvamp+ sjampo\\r\\nStevnejakke\\r\\nNummerlapper\\r\\nFørstehjelpsskrin\\r\\nLeiehodelag\\r\\nLongeringsline\\r\\nRene håndklær\\r\\nStrips\\r\\nVåtservietter\\r\\nBoksgardiner\\r\\nVannbøtter + kjetting\\r\\nDekken\\r\\nHårnett\\r\\nRyggsekk Vetwrap\\r\\nSvamp+ sjampo\\r\\nStevnejakke\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2737.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Emma Johanssons pakketips\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2737.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2737.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2737.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Emma Johanssons pakketips\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:2737.parent\":{\"name\":\"Stevne\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:2737.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/emmatips_400x400.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2737.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/emmatips_400x400.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2737.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/emmatips_400x400.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2737.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/emmatips_400x400.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2737.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/emmatips_400x400.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:2737.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:3004.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\" Viktoria Carlerbäck er en feltrittsrytter som har tatt mange hester opp til høyt nivå. Selv har hun deltatt i blant annet OL, VM og SM. Mange av hestene hennes har prestert på høyt nivå over tid, og her deler hun erfaringene sine og gir flere anvendelige tips. \\r\\n \\r\\nGjennom erfaring har Viktoria lært at den optimale alderen for hester som skal inn i systemet hennes er fire til fem år. Man kan selvfølgelig kjøpe en eldre spranghest og omskolere den til feltritt, men Viktoria mener at på dette stadiet har hestene kommet ganske langt i utdanningen, noe som kan gjøre det vanskelig å skolere dem raskt nok de første årene. En hest som utdannes med mål om å gå feltritt, har mange ting den skal lære. – En feltrittshest skal kunne hoppe rundt hundre forskjellige hindertyper, være godt skolert innen dressur og kunne hoppe vanlige sprangbaner. Det tar tid å lære opp og utvikle hesten innen hver disiplin. Hvis jeg får inn en hest når den er fire til fem år gammel, er den forhåpentligvis klar for de litt høyere klassene når den er rundt ni år. Hvis man har gjort en god grunnjobb og har utviklet hesten i henhold til en holdbar plan, har man forhåpentligvis en frisk stevnepartner i åtte år til, forklarer Viktoria. \\r\\n\\r\\nViktoria er nøye med å ri på ulike underlag. \\r\\n \\r\\nVariasjonen er utrolig viktig\\r\\nHva er en holdbar plan? I henhold til Viktoria handler det om å skape og utvikle et system med ulike kompetanser rundt hesten og rytteren. Det å ri på forskjellige underlag, bruke en flink og velutdannet hovslager, gode trenere og veterinærer er noen av de viktigste delene. – Jag er ganske nøye på underlag. Der jeg bor har vi mange harde grusveier. Hvis jeg skal ut og trene kondisjon, vil jeg at det skal ha regnet først. Det er veldig viktig å ri på ulike underlag. Jeg har en terrengbane med gressunderlag i tillegg til forskjellige underlag på ridebane og i ridehuset. Jeg har bevisst valgt å ikke ha fiberunderlag hjemme. Jeg syns det er supert å dra på treninger på en fiberbane, men dette er ikke et underlag jeg ønsker å ri på hver dag. For meg er variasjonen utrolig viktig, tydeliggjør Viktoria.\\r\\n\\r\\n\\r\\nHvis hesten er svett etter en rideøkt, tørker den raskt med et ulldekken..\\r\\nNår det kommer til hovslagere og veterinærer, understreker Viktoria hvor viktig det er å ha et godt forhold og en åpen dialog med begge. Et annet tips er å finne en trener som også kan fungere som en slags mentor. – Jeg tror at man må omgi seg med kunnskapsrike og profesjonelle folk. Noen tror de kan ta seg til toppen selv, men for meg har kunnskap og ideer fra andre vært utrolig viktig.\\r\\n \\r\\nDe viktige rutinene \\r\\nEt annet viktig aspekt med holdbare hester er å ha godt innarbeidede rutiner for hvert individ. Før et stevne kan en av hestene trenge å trene litt mer sprang, mens en annen bør få en ekstra dressurøkt. – Dette lærer man seg med tiden basert på hestens bestemte behov og temperament. Hvis jeg skal delta på et stort stevne en helg som ikke krever lang reise, pleier stevneuken min å se slik ut:\\r\\n\\r\\nMandag: Litt hard dressurøktTirsdag: Ut i skogenOnsdag: SprangTorsdag: Skritting i skogenFredag: Lett dressurøkt\\r\\n \\r\\n– Det som er viktig å huske på er at man aldri kan ta igjen trening før et stevne. Det jeg ikke har lært meg innen fire dager før stevnet, rekker jeg ikke lære meg på de siste dagene heller, sier Viktoria. \\r\\n \\r\\n \\r\\n\\r\\nEt lendedekken er perfekt når gradestokken kryper nedover. \\r\\n \\r\\nKjøleleire efter galopparbeid\\r\\nEt godt system handler også om hvordan hestene pleies etter en rideøkt.– Hvis hesten har gjort galopparbeid eller gått stevne, bruker jeg kjøleleire på beina. Noen hester har også godt av Back on Track hurtigbandasje. Ved å sørge for at utstyret er godt tilpasset, reduserer man risikoen for gnag. Hvis dekkenet blir vått eller svett, byttes det ut med et rent og tørt dekken. Nå om høsten foretrekker jeg å ri med et lendedekken for at musklene til hesten skal bli varme raskere. I tillegg er arbeid fra bakken, for eksempel tømmekjøring, veldig bra. Selv er jeg ganske dårlig på det, derfor får jeg hjelp av en dyktig jente. Jeg lærer litt mer for hver gang hun er her og trener hestene. Mitt siste tips er å fortsette å være nysgjerrig og stille spørsmål. Få hjelp av dyktige personer som kan hjelpe deg til å bli en bedre rytter, avslutter Viktoria.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:3004.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Victorias treningstips!\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:3004.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3004.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3004.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Victorias treningstips!\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:3004.parent\":{\"name\":\"Stevne\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:3004.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/victora_traning_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3004.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/victora_traning_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3004.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/victora_traning_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3004.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/victora_traning_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3004.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/victora_traning_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:3004.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:208.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Sikkerhet er veldig viktig når man rir og håndterer hester - her finner du råd og tips..\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:208.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Sikkerhet\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:208.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:208.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:208.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Sikkerhet\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:208.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:208.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:209.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\nNår du skal velge gjerde er det lurt å tenke seg om både en og to ganger. Hvordan gjerde skal du ha, skal det være mer eller mindre vedlikeholdsfritt, finnes det strømtilkobling i nærheten?\\r\\nElektriske gjerder finnes som tråd, bånd og tau. For luftegårder til hest bruker man to eller tre tråder/bånd/tau i ca 60, 90 og 120 cm høyde. Disse gjerdene er pratiske og lette å sette opp med plaststolper og/eller impregnerte trestolper.\\r\\nPlastgjerder er ofte så å si vedlikeholdsfrie. Det som er viktig å tenke på er at om man velger plast og vil at de skal se fine ut, må man velge et gjerde av UV-bestandig plast.Kvaliteten på plast varierer svært mellom ulike fabrikat og modeller, forsikre deg om at plasten er av god kvalitet og tåler kulde så den ikke sprekker. Det finnes også plastgjerder med metalltråder som man da kan koble strøm på.\\r\\nTregjerdet krever ofte en del vedlikehold, men det finnes ulike tresorter som minsker vedlikeholdsbehovet. Har man malte eller impregnerte gjerder må de behandles igjen etter noen år. Kompletter gjerne tregjerdet med en strømtråd på innsiden slik at hesten ikke gnager på treverket.\\r\\nSauenetting er uegnet å bruke som gjerde til hest fordi skaderisikoen er stor. Piggtråd ble 1. januar 2010 ulovlig å bruke som hestegjerde.\\r\\nHvordan man skal gjerde kommer av på hvordan gjerdetype man har valgt. Uansett hvordan type er det viktig å velge produkter av god kvalitet på alt fra tråd, stolper, isolatorer og aggregat. Bra kvalitet gir en lenger levetid og øket sikkerhet.\\r\\nSkal du lage en permanent luftegård bør du anvende trykkimpregnerte stolper eller stødig stolper i god plastkvalitet. Stolpene bør være minst 150 cm høye. Avstanden mellom stolpene kommer litt av på hva man gjerder med. Tråd og lignende bør ha 4-6 meter mellom stolpene, bruker du plast eller treplanker er det naturligvis lengden på plankene som bestemmer lengden. Hjørnestolpene får gjerne være både lengre og kraftigere ettersom hjørnene utsettes for stor belastning. Derfor kan det også være gunstig å sette ned ekstra støtter mot disse stolpene slik at de står stødig.\\r\\nSkal det gå flere hester i samme luftegård er det lurt å ikke lage for trange hjørner slik at ingen hester kan bli innestengt av andre, og bli skadet.\\r\\nSkal man bruke tråd/bånd/tau og trestolper så må det brukes isolatorer da man ikke skal feste for eksempel tråden rett i stolpen. Trenger man å skjøte tråden underveis skal man bruke spesielle skjøtelåser; man skal ikke knyte tråden da det har lett for at lederne i strømtråden ikke kommer i kontakt med hverandre. De kan og bli skadet slik at strømmen ikke ledes som den skal.\\r\\nNår man lager en grind så finnes det ulike varianter å velge mellom, alt fra et enkelt grindhåndtak som man lett fester strømtråden i, til ferdige elastiske grindsystem. Det er viktig å kjenne til at om man velger en såkalt fjærgrind, som har et håndtak festet til en spiralfjær, er det lett for en hest å feste halen i fjæren, og da kan en risikofylt situasjon oppstå.\\r\\nHar man valgt et gjerde som skal lede strøm så er det en fordel om det finnes en strømkontakt i nærheten for å koble strømaggregatet til. Om det ikke går finns det også aggregater som er batteridrevne, og det finnes og visse batterier som lades opp med solceller.\\r\\nBra å vite\\r\\n\\r\\nVelg tråd/bånd/tau som leder strøm bra. Motstanden angis i Ohm. Motstanden skal være så lav som mulig, jo lavere Ohm desto mer strøm leder tråden.\\r\\n\\r\\n\\r\\nRettesnor\\r\\n\\r\\n0,10 ohm/m = meget god ledningsevne\\r\\n4,0 ohm/m = godkjent\\r\\n15ohm/m = dårlig.\\r\\n\\r\\n\\r\\nTrenger du et riktig sterkt aggregat skal man velge et aggregat med høy Jouleverdi, da Joule angir energien som aggregatet klarer å lade opp.\\r\\nHar du impregnerte stolper bør du anvende de som er merket med NTR-A, da de klarer påkjenningene både over og under jord bedre.\\r\\nPass på at du jorder ditt aggregat ordentlig, tenk på at jorden helst skal være så fuktig som mulig, med andre ord bør ikke jordspydet være nær en veldrenert grunnmur.\\r\\nKontroller at strømtråden er i spenn, og at ikke gress og trær vokser inn i strømtråden. Bruk gjerne en gjerdetester for å se at spenningen er som den skal i gjerdet.\\r\\n6. Om din luftegård er i nærheten av allmenn vei eller gangsti så skal det finnes varselsskilt om det er det er strømgjerde.\\r\\nOm ikke ditt aggregat er vanntett bør det beskyttes, du kan enkelt lage et lite \\\"hus\\\" som du kan henge aggregatet i.\\r\\nFor å beskytte ditt aggregat mot lynnedslag så kan du enkelt montere en lynavleder i nærheten av aggregatet.\\r\\nHester oppfatter kontrastfarger bedre enn ensfarget, og det bør tas med i betraktningen når man velger strømtråd.\\r\\n\\r\\nNyttige mål\\r\\n\\r\\nStolpene bør være minst 150 cm høye for at du skal kunne feste de ordentlig i bakken. Hjørnestolpene bør være lengre og grovere for å tåle belastningen som blir.\\r\\nAvstanden mellom stolpene ved bruk av strømtråd eller lignende bør være mellom 4-6 meter. Brede strømbånd er følsomme for vind, og da bør man bruke kortere avstand mellom stolpene.\\r\\nHøyden på tråden pleier å ligge på 60,90 og 120 cm høyde, om du bare har store hester holder det med de to øverste.\\r\\nTent på å lage en \\\"korridor\\\" mellom luftegårdene, eventuelt anvend såkalte y-stolper, så ikke hestene fra ulike luftegården kan komme nær hverandre.\\r\\nSkal du lage beiteområder, regn med ca 1 ha per hest.\\r\\n\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:209.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Å gjerde riktig\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:209.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hööks Academy | Å gjerde riktig\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:209.parent\":{\"name\":\"Sikkerhet\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:209.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/stangsla_ratt3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:209.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/stangsla_ratt3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:209.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/stangsla_ratt3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:209.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/stangsla_ratt3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:209.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/stangsla_ratt3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:209.products.result.0\":{\"articleNumber\":\"910350-00-00000\",\"badges\":[],\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.0.images.0\",\"typename\":\"ProductImage\"}],\"name\":\"Skjøtelås 5-pkn. Willab\",\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/skjtelas-willab\",\"typename\":\"Route\"},\"price\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.0.price\",\"typename\":\"Price\"},\"previousPrice\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.0.previousPrice\",\"typename\":\"Price\"},\"__typename\":\"Product\"},\"$Category:209.products.result.0.images.0\":{\"alt\":\"Skjøtelås 5-pkn. Willab\",\"title\":\"Skjøtelås 5-pkn. Willab\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910350-00-00000_1.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"Route:hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/skjtelas-willab\":{\"id\":\"hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/skjtelas-willab\",\"path\":\"/hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/skjtelas-willab\",\"slug\":\"skjtelas-willab\",\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:209.products.result.0.price\":{\"incVat\":49.9,\"exVat\":39.92,\"vat\":9.98,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.0.previousPrice\":{\"incVat\":49.9,\"exVat\":39.92,\"vat\":9.98,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.1\":{\"articleNumber\":\"910113-00-00000\",\"badges\":[],\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.1.images.0\",\"typename\":\"ProductImage\"}],\"name\":\"Hjørneisolator 25-pkn Swedguard\",\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/swedguard\",\"typename\":\"Route\"},\"price\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.1.price\",\"typename\":\"Price\"},\"previousPrice\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.1.previousPrice\",\"typename\":\"Price\"},\"__typename\":\"Product\"},\"$Category:209.products.result.1.images.0\":{\"alt\":\"Hjørneisolator 25-pkn Swedguard\",\"title\":\"Hjørneisolator 25-pkn Swedguard\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910113-00-00000_1.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"Route:hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/swedguard\":{\"id\":\"hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/swedguard\",\"path\":\"/hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/swedguard\",\"slug\":\"swedguard\",\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:209.products.result.1.price\":{\"incVat\":129,\"exVat\":103.2,\"vat\":25.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.1.previousPrice\":{\"incVat\":129,\"exVat\":103.2,\"vat\":25.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.2\":{\"articleNumber\":\"910395-10-00000\",\"badges\":[],\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.2.images.0\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.2.images.1\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.2.images.2\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.2.images.3\",\"typename\":\"ProductImage\"}],\"name\":\"Aggregat ESS 1400 Solar Energiser Rutland\",\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/aggregat-ess-1400-solar-energiser-rutland\",\"typename\":\"Route\"},\"price\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.2.price\",\"typename\":\"Price\"},\"previousPrice\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.2.previousPrice\",\"typename\":\"Price\"},\"__typename\":\"Product\"},\"$Category:209.products.result.2.images.0\":{\"alt\":\"Aggregat ESS 1400 Solar Energiser Rutland\",\"title\":\"Aggregat ESS 1400 Solar Energiser Rutland\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910395-10-00000_1.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:209.products.result.2.images.1\":{\"alt\":\"Aggregat ESS 1400 Solar Energiser Rutland\",\"title\":\"Aggregat ESS 1400 Solar Energiser Rutland\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910395-10-00000_2.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:209.products.result.2.images.2\":{\"alt\":\"Aggregat ESS 1400 Solar Energiser Rutland\",\"title\":\"Aggregat ESS 1400 Solar Energiser Rutland\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910395-10-00000_3.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:209.products.result.2.images.3\":{\"alt\":\"Aggregat ESS 1400 Solar Energiser Rutland\",\"title\":\"Aggregat ESS 1400 Solar Energiser Rutland\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910395-10-00000_4.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"Route:hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/aggregat-ess-1400-solar-energiser-rutland\":{\"id\":\"hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/aggregat-ess-1400-solar-energiser-rutland\",\"path\":\"/hooks-academy/sikkerhet/a-gjerde-riktig/aggregat-ess-1400-solar-energiser-rutland\",\"slug\":\"aggregat-ess-1400-solar-energiser-rutland\",\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:209.products.result.2.price\":{\"incVat\":4799,\"exVat\":3839.2,\"vat\":959.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.2.previousPrice\":{\"incVat\":4799,\"exVat\":3839.2,\"vat\":959.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.3\":{\"articleNumber\":\"910243-00-00000\",\"badges\":[],\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.3.images.0\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.3.images.1\",\"typename\":\"ProductImage\"}],\"name\":\"Gjerdetester Swedguard\",\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/gjerdetester-swedguard\",\"typename\":\"Route\"},\"price\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.3.price\",\"typename\":\"Price\"},\"previousPrice\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.3.previousPrice\",\"typename\":\"Price\"},\"__typename\":\"Product\"},\"$Category:209.products.result.3.images.0\":{\"alt\":\"Gjerdetester Swedguard\",\"title\":\"Gjerdetester Swedguard\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910243-00-00000_1.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:209.products.result.3.images.1\":{\"alt\":\"Gjerdetester Swedguard\",\"title\":\"Gjerdetester Swedguard\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910243-00-00000_2.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"Route:stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/gjerdetester-swedguard\":{\"id\":\"stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/gjerdetester-swedguard\",\"path\":\"/stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/gjerdetester-swedguard\",\"slug\":\"gjerdetester-swedguard\",\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:209.products.result.3.price\":{\"incVat\":249,\"exVat\":199.2,\"vat\":49.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.3.previousPrice\":{\"incVat\":249,\"exVat\":199.2,\"vat\":49.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.4\":{\"articleNumber\":\"910324-00-00000\",\"badges\":[],\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.4.images.0\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.4.images.1\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.4.images.2\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.4.images.3\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.4.images.4\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.4.images.5\",\"typename\":\"ProductImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.4.images.6\",\"typename\":\"ProductImage\"}],\"name\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/grindapningssett-flexigate\",\"typename\":\"Route\"},\"price\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.4.price\",\"typename\":\"Price\"},\"previousPrice\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.4.previousPrice\",\"typename\":\"Price\"},\"__typename\":\"Product\"},\"$Category:209.products.result.4.images.0\":{\"alt\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"title\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910324-00-00000_1.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:209.products.result.4.images.1\":{\"alt\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"title\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910324-00-00000_2.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:209.products.result.4.images.2\":{\"alt\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"title\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910324-00-00000_3.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:209.products.result.4.images.3\":{\"alt\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"title\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910324-00-00000_4.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:209.products.result.4.images.4\":{\"alt\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"title\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910324-00-00000_5.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:209.products.result.4.images.5\":{\"alt\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"title\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910324-00-00000_6.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"$Category:209.products.result.4.images.6\":{\"alt\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"title\":\"Grindåpningssett Flexigate\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910324-00-00000_7.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"Route:stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/grindapningssett-flexigate\":{\"id\":\"stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/grindapningssett-flexigate\",\"path\":\"/stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/grindapningssett-flexigate\",\"slug\":\"grindapningssett-flexigate\",\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:209.products.result.4.price\":{\"incVat\":449,\"exVat\":359.2,\"vat\":89.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.4.previousPrice\":{\"incVat\":449,\"exVat\":359.2,\"vat\":89.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.5\":{\"articleNumber\":\"910210-00-00000\",\"badges\":[],\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.5.images.0\",\"typename\":\"ProductImage\"}],\"name\":\"Avstandsisolator Swedguard\",\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/avstandsisolator\",\"typename\":\"Route\"},\"price\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.5.price\",\"typename\":\"Price\"},\"previousPrice\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.5.previousPrice\",\"typename\":\"Price\"},\"__typename\":\"Product\"},\"$Category:209.products.result.5.images.0\":{\"alt\":\"Avstandsisolator Swedguard\",\"title\":\"Avstandsisolator Swedguard\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910210-00-00000_1.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"Route:stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/avstandsisolator\":{\"id\":\"stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/avstandsisolator\",\"path\":\"/stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/avstandsisolator\",\"slug\":\"avstandsisolator\",\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:209.products.result.5.price\":{\"incVat\":119,\"exVat\":95.2,\"vat\":23.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.5.previousPrice\":{\"incVat\":119,\"exVat\":95.2,\"vat\":23.8,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.6\":{\"articleNumber\":\"910174-00-00000\",\"badges\":[],\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.6.images.0\",\"typename\":\"ProductImage\"}],\"name\":\"Varselskilt V-PLAST\",\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/varselskilt\",\"typename\":\"Route\"},\"price\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.6.price\",\"typename\":\"Price\"},\"previousPrice\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.6.previousPrice\",\"typename\":\"Price\"},\"__typename\":\"Product\"},\"$Category:209.products.result.6.images.0\":{\"alt\":\"Varselskilt V-PLAST\",\"title\":\"Varselskilt V-PLAST\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910174-00-00000_1.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"Route:stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/varselskilt\":{\"id\":\"stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/varselskilt\",\"path\":\"/stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/varselskilt\",\"slug\":\"varselskilt\",\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:209.products.result.6.price\":{\"incVat\":39.9,\"exVat\":31.92,\"vat\":7.98,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.6.previousPrice\":{\"incVat\":39.9,\"exVat\":31.92,\"vat\":7.98,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.7\":{\"articleNumber\":\"910224-00-00000\",\"badges\":[],\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.7.images.0\",\"typename\":\"ProductImage\"}],\"name\":\"Monteringsnøkkel Swedguard\",\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/monteringsnokkel\",\"typename\":\"Route\"},\"price\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.7.price\",\"typename\":\"Price\"},\"previousPrice\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.7.previousPrice\",\"typename\":\"Price\"},\"__typename\":\"Product\"},\"$Category:209.products.result.7.images.0\":{\"alt\":\"Monteringsnøkkel Swedguard\",\"title\":\"Monteringsnøkkel Swedguard\",\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/910224-00-00000_1.jpg\",\"__typename\":\"ProductImage\"},\"Route:stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/monteringsnokkel\":{\"id\":\"stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/monteringsnokkel\",\"path\":\"/stall-hage/beite-og-paddock/gjerder/monteringsnokkel\",\"slug\":\"monteringsnokkel\",\"__typename\":\"Route\"},\"$Category:209.products.result.7.price\":{\"incVat\":69.9,\"exVat\":55.92,\"vat\":13.98,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products.result.7.previousPrice\":{\"incVat\":69.9,\"exVat\":55.92,\"vat\":13.98,\"__typename\":\"Price\"},\"$Category:209.products\":{\"result\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.0\",\"typename\":\"Product\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.1\",\"typename\":\"Product\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.2\",\"typename\":\"Product\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.3\",\"typename\":\"Product\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.4\",\"typename\":\"Product\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.5\",\"typename\":\"Product\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.6\",\"typename\":\"Product\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:209.products.result.7\",\"typename\":\"Product\"}],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:210.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Å holde rent i stallen er viktig for et sikkert stallmiljø. Her får du noen tips om hva du skal tenke på.\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:210.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Sikker stall, stallmiljø, sikkerhet hest, sikkerhet stall, bygge stall, rydde stall, brann i stall\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:210.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:210.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:210.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Sikkert stallmiljø\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:210.parent\":{\"name\":\"Sikkerhet\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:210.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/Stall_boxar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:210.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/Stall_boxar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:210.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/Stall_boxar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:210.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/Stall_boxar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:210.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/Stall_boxar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:210.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:211.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her er noen tips for hvordan du trygt håndterer hesten og rir på en sikker måte.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:211.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Sikkerhet ridning, sikkerhet håndtere hest, sikkerhet ta hånd om hest, sikker ridning, risikoer ridning, håndtere hest, rutiner hest\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:211.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:211.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:211.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Rutiner ved håndtering av hest\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:211.parent\":{\"name\":\"Sikkerhet\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:211.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/rutiner-vid-hantering.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:211.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/rutiner-vid-hantering.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:211.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/rutiner-vid-hantering.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:211.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/rutiner-vid-hantering.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:211.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/rutiner-vid-hantering.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:211.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:212.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Å anvende reflekser er en veldig billig livsforsikring. Her finner du informasjon om reflekser.\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:212.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Refleks hest, refleksdekken hest, refleksdekken hund, refleks rytter, refleks ridning, refleksspray, refleks hund.\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:212.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:212.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:212.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Reflekser\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:212.parent\":{\"name\":\"Sikkerhet\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:212.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/reflexer.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:212.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/reflexer.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:212.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/reflexer.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:212.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/reflexer.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:212.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/reflexer.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:212.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:213.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Skal du begynne eller rir du allerede så er det viktig at du har kontroll på din egen forsikring.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:213.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Forsikring hest, forsikring rytter, forsikring veterinærutgifter, ulykkesforsikring ridning\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:213.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:213.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:213.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Forsikringer\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:213.parent\":{\"name\":\"Sikkerhet\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:213.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/forsakringar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:213.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/forsakringar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:213.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/forsakringar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:213.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/forsakringar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:213.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/forsakringar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:213.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:891.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Utstyret som beskytter deg ved ridning\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:891.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Sikkerhetsutstyr\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:891.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:891.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:891.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hööks Academy | Sikkerhetsutstyr\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:891.parent\":{\"name\":\"Sikkerhet\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:891.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/sakerhet_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:891.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/sakerhet_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:891.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/sakerhet_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:891.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/sakerhet_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:891.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/sakerhet_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:891.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:2916.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\nBeata jobber hos Hööks som innkjøpsansvarlig for sortimentet av sikkerhetsutstyr til ryttere. Hun har vært i bransjen siden 1995 og har jobbet hos Hööks i over 20 år. Dyreinteressen er stor og Beata har både hest og hund. Den sjokoladebrune labradoren «Tuva» – sangfuglen Cassie som bare er 1 år gammel og hesten «Liselotte», Keamore Lancelot, som er 6 år og etter Lancelot-Cruising-Clover Hill. Bea, som hun ofte kalles, forteller oss at hun begynte å ri allerede da hun var 4 år. Bea anser seg selv for å være en «feltrittsnerd» og har hesten Liselotte oppstallet hos treneren sin, Hööks' sponsorrytter Viktoria Carlebäck.\\r\\nDet viktigste for Bea når hun utvikler sortimentet til ryttere, er at alle produktene skal være godkjente: CE-, VG1- og BETA-merket. Hun sørger også for å kjøpe inn et stort utvalg av gode hjelmer og vester som passer mange forskjellige kroppsformer og hoder. Uansett hvem du er og hvordan du ser ut, skal du kunne finne en hjelm eller vest som passer hos Hööks.\\r\\n \\r\\n«Alle er skapt forskjellig, derfor trenger man virkelig å finne «sin» hjelm/vest som passer perfekt for å gi optimal beskyttelse.»\\r\\n – Beata Dahlén.\\r\\n \\r\\nDet absolutt viktigste, uansett alder på rytteren, er at sikkerhetsvesten og hjelmen passer til deg. Den skal sitte perfekt! Ikke kjøp noe du kan vokse i, fortsetter Bea. Hjelmen skal sitte stødig og tett inntil hodet, og vesten skal sitte tett mot kroppen. Under vesten skal du bare ha på deg en tynn genser. Tykke gensere eller jakker skal brukes utenpå vesten. Hvis du vil, kan du gjerne måle deg selv før du kommer for å prøve en hjelm eller vest hos oss. Du finner en veiledning for hvordan du enkelt finner målene dine på hjemmesiden vår under Hööks Academy. Hvis du heller vil ha profesjonell hjelp med å prøve hjelmer og vester, er du hjertelig velkommen til en av våre Hööks-butikker.\\r\\nTips! Be om å få sitte i en sal når du prøver en vest. I salen kan du prøve bevegelsene du gjør når du rir. Hvordan? Sett deg med beinet i riktig sjenkelposisjon for å kontrollere at ikke hoften din påvirker hvordan vesten sitter og at den ikke forstyrrer deg. Her er det viktig at vesten ikke er for lang eller for stor. Vest og hjelm skal ikke lage glipper eller flytte på seg når du beveger deg.\\r\\n\\r\\nVisste du at Hööks finnes i mange forskjellige land? Regler og syn på sikkerhet skiller seg fra land til land. Bea mener at man bør bruke en vest uansett disiplin. Hvis man begynner å ri med vest, blir man raskt vant til det. Derfor er det like greit å bruke vest fra begynnelsen av. Hjelm er en selvfølge under ridning og all håndtering av hest, uansett alder. Det er en billig livsforsikring. Ikke glem at selv den snilleste hesten kan skvette til eller bukke.\\r\\n \\r\\nNår det gjelder konkurranser er det viktig at man som rytter følger konkurransereglementet for\\r\\ndisiplinen. Det er rytterens eget ansvar å holde oversikt over informasjonen og reglene som gjelder for deg. Beatas tips for feltritt er å komplettere sikkerhetsvesten med skulderbeskyttere til terrengrittet. Skulderbeskytterne gir økt beskyttelse til skuldre og kragebein, og kan redusere risikoen for skader på skuldre/kragebein med opptil 80 %. Hvis du vil ha airbag, bør du sørge for at den er kompatibel med og tilpasset sikkerhetsvesten du bruker.\\r\\n \\r\\nNoe som har blitt populært i nyere tid er ryggbeskyttere. Her er det viktig å understreke at den bare gir beskyttelse til ryggen, den fungerer ikke som en «komplett» sikkerhetsvest. Ryggbeskytteren har ingen teststandarder for ridning og er testet i henhold til motorsykkelstandarder. Hvis man er klart over dette, kan ryggbeskytter være et alternativ for erfarne ryttere som av ulike årsaker ikke vil eller kan bruke sikkerhetsvest under ridning. Ikke glem å sjekke hva som gjelder i ditt land i det respektive konkurransereglementet. Vi vil avslutte med en sitat fra Bea;\\r\\n \\r\\n«Sørg for å ha gode produkter som passer, og ha det gøy!\\r\\nOg hvis du faller av – BYTT UT HJELMEN DIN!”\\r\\n– Beata Dahlén.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2916.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Beata Dahlén – med sikkerheten i fokus.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2916.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2916.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2916.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Beata Dahlén – med sikkerheten i fokus.\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:2916.parent\":{\"name\":\"Sikkerhet\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:2916.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/beata_400x400_.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2916.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/beata_400x400_.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2916.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/beata_400x400_.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2916.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/beata_400x400_.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2916.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/beata_400x400_.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:2916.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:214.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Informasjon om å begynne med ridning, ulike grener innen ridning samt å planlegge trening, undervisning og stevner.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:214.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Ridning\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:214.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:214.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:214.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Ridning\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:214.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:214.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:215.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Er du sugen på westernridning eller islandshestridning? Her finner du informasjon!\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:215.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Western, westernridning, island, islandshest, islandshestridning, å ri western\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:215.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:215.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:215.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Westernridning og islandshestridning\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:215.parent\":{\"name\":\"Ridning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:215.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/western_islandshastridning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:215.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/western_islandshastridning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:215.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/western_islandshastridning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:215.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/western_islandshastridning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:215.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/western_islandshastridning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:215.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:216.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Slik kan du planlegge din rideøkt; tips til rideøkt!\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:216.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Rideøkt, planlegg rideøkten\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:216.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:216.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:216.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Planlegg din rideøkt\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:216.parent\":{\"name\":\"Ridning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:216.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/planera_ditt_ridpass.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:216.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/planera_ditt_ridpass.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:216.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/planera_ditt_ridpass.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:216.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/planera_ditt_ridpass.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:216.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/planera_ditt_ridpass.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:216.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:217.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Å planlegge din ridning er en bra idé for å nå dine mål og for å utvikles.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:217.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Treningsplanlegging hest, konkurranseplanlegging hest, planlegge ridning, planlegge hestetrening, planlegge konkurransesesongen, planlegge treninger, hvileperioder hest\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:217.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:217.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:217.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Planlegg din ridning før trening og konkurranse\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:217.parent\":{\"name\":\"Ridning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:217.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/planera_traning_tavling.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:217.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/planera_traning_tavling.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:217.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/planera_traning_tavling.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:217.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/planera_traning_tavling.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:217.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/planera_traning_tavling.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:217.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:218.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du informasjonen for deg som vil begynne å ri.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:218.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Begynne å ri, rideskole, voksenutdanning ridning, nybegynner ridning \",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:218.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:218.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:218.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Begynn å ri\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:218.parent\":{\"name\":\"Ridning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:218.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/borja_rida.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:218.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/borja_rida.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:218.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/borja_rida.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:218.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/borja_rida.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:218.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/borja_rida.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:218.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:815.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\nEngasjerer ridesporten? Spør det svenske folk etter utdelingen av Jerringprisen i 2017, eller finn ut hva noen av de 125 000 mosjons- og rideskolerytterne syns om saken. Det er ingen tilfeldighet at flere og flere skolebarn svarer “hippolog” på spørsmål om framtidens drømmeyrke. Det er heller ingen tilfeldighet at ridesporten i dag heller blir sett på som en folkesport enn en luksussport.\\r\\nI dag er for eksempel ridesport en av de største sportene for personer med funksjonsnedsettelser. I 2015 var det bare fotball som var større, i følge statistikk fra det svenske Riksidrottsförbundet. Hastsverige.se skrev i en artikkel, som bygde på forsking ved Lulea tekniske universitet, at stallmiljøet faktisk kan betraktes som en skole for fremtidige ledere og entreprenører.\\r\\n- Stalljentene lærer å lede seg selv og andre, noe de har nytte av senere i livet, ikke minst som eier av hesteforetak, sier forskeren Mats Westerberg til nettsiden.\\r\\nAnsvar, felleskap, lederskap\\r\\nDet er noe helt spesielt med å møkke, stelle og ri. Samspillet mellom individ og hest – ansvaret, omtanken og felleskapet – gjør at man vokser som menneske.\\r\\nDet finnes mange eksempler på personer som har fått et nytt perspektiv på livet takket være ridesporten. For journalisten Jenny Fagerlund har ridningen vært et pusterom når hun jobbet mye eller trengte en pause fra hverdagen.\\r\\n- Jeg har truffet venner for livet, og når jeg hadde fôrhest var stallen og menneskene der som min andre familie. Hestene har lært meg så mye. Å ta ansvar, lederskap, å tørre å gjøre ting man ikke trodde var mulig, som å klare å hoppe høye hinder eller galoppere over en eng i full fart, sier Jenny.\\r\\nTydelige fysiske effekter\\r\\nSå hva er egentlig hemmeligheten bak stallens oppsving, forklaringen for at over tusen rideklubber nå er tilknyttet det Svenska ridsportförbundet? Forfatteren Anna Kågström mener i boken sin, “Tilbake till stallet ”, at dette er fordi stallbarn nå vender tilbake til ridningen og stallkulturen som voksne.\\r\\nDessuten gjør ridesporten at man blir sterk som en... tja, hest? Alle som noen gang har ridd, vet at beina og overkroppen får seg en real omgang. Hvem sier vel nei til en stimulerende og velgjørende time på hesteryggen samtidig som det har tydelige fysiske effekter? \",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:815.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Ridningen gir mye tilbake\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:815.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:815.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:815.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Ridningen gir mye tilbake\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:815.parent\":{\"name\":\"Ridning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:815.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/ridningen-ger-mycket-tillbaka-small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:815.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/ridningen-ger-mycket-tillbaka-small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:815.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/ridningen-ger-mycket-tillbaka-small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:815.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/ridningen-ger-mycket-tillbaka-small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:815.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/ridningen-ger-mycket-tillbaka-small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:815.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:892.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Rideskolen lær mer enn bare ridning\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:892.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Rideskolen lær mer enn bare ridning\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:892.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:892.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:892.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hööks Academy | Rideskolen\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:892.parent\":{\"name\":\"Ridning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:892.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/ridskola_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:892.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/ridskola_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:892.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/ridskola_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:892.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/ridskola_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:892.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/ridskola_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:892.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:939.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Tilde er fire år, og storesøster Moa er ti. Moa har allerede gått på rideskole i over fem år, hun var bare fire og et halvt år da hun begynte. Tilde red i én termin før rideskolen i Österby ble nedlagt, og nå gleder hun seg til hun blir seks år og kan begynne på den nye rideskolen i Kvibille. Der har de dessverre ingen kurs for yngre barn.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:939.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Familien Johansson\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:939.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:939.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:939.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Det er gøy å være i stallen sammen med barna\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:939.parent\":{\"name\":\"Ridning\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:939.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/johansson_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:939.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/johansson_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:939.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/johansson_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:939.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/johansson_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:939.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/johansson_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:939.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:219.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du alt du bør vite om hestens utstyr.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:219.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:219.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:219.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:219.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:219.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:219.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:220.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Vær nøye med rengjøringen av ditt utstyr – slik gjør du.\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:220.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Smør hodelag, smør sal, smør lær, lærsåpe, ta vare på hestens utstyr, ta vare på rideutstyr, svask rideutstyr, vask schabrak,\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:220.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:220.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:220.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Slik tar du vare på ditt utstyr\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:220.parent\":{\"name\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:220.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/ta-hand-om_din_utrustning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:220.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/ta-hand-om_din_utrustning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:220.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/ta-hand-om_din_utrustning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:220.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/ta-hand-om_din_utrustning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:220.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/ta-hand-om_din_utrustning.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:220.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:221.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Hvilke dekken skal du bruke til hesten og når? Her finner du informasjon om ulike dekken og deres bruksområde.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:221.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Dekken, hvilket hestedekken, hvilket dekken, hestedekken, uv-dekken\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:221.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:221.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:221.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Dekken\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:221.parent\":{\"name\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:221.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-hastens-utrustning-tacken.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:221.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-hastens-utrustning-tacken.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:221.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-hastens-utrustning-tacken.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:221.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-hastens-utrustning-tacken.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:221.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-hastens-utrustning-tacken.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:221.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:222.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Hvilket hodelag skal du bruke til hesten og når? Her finner du informasjonen om de ulike hodelag og deres bruksområde.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:222.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hodelag, hvilket hodelag, ingen nesereim, uten nesereim, westernhodelag, bittløst hodelag, bittløse hodelag, sidepull, hodelag uten bitt\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:222.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:222.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:222.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Slik fungerer hodelaget\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:222.parent\":{\"name\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:222.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-hastens-utrustning-trans.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:222.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-hastens-utrustning-trans.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:222.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-hastens-utrustning-trans.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:222.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-hastens-utrustning-trans.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:222.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-hastens-utrustning-trans.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:222.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:223.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Hvilken sal skal du velge? Det finnes mange ulike typer saler, her finner du informasjon om de ulike typene.\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:223.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hvilken sal, velge sal, saltype, sjabrak eller voilock, forskjell saler, forskjell sprangsal og dressursal, forskjell sal sprang og dressur, velge stigbøyler, sal oppbygning, bomløse saler, bomløs sal\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:223.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:223.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:223.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Saler i mange varianter\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:223.parent\":{\"name\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:223.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-hastens-utrustning-sadlar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:223.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-hastens-utrustning-sadlar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:223.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-hastens-utrustning-sadlar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:223.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-hastens-utrustning-sadlar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:223.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-hastens-utrustning-sadlar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:223.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:224.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Når skal du bruke hjelpetøyler til hesten? Her finner du informasjon om ulike typer av hjelpetøyler og hvilke som brukes til hva.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:224.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hjelpetøyler, hvilke hjelpetøyler, hjelpetøyler hest, hvilken hjelpetøyle, stille inn hjelpetøyle, når brukes hjelpetøyler, hvilken hjelpetøyle skal jeg bruke\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:224.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:224.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:224.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hjelpetøyler\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:224.parent\":{\"name\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:224.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-hastens-utrustning-hjalptyglar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:224.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-hastens-utrustning-hjalptyglar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:224.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-hastens-utrustning-hjalptyglar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:224.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-hastens-utrustning-hjalptyglar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:224.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-hastens-utrustning-hjalptyglar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:224.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:225.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Bitt finnes i en mengde ulike varianter og det å finne rett er ikke alltid så enkelt. Her finner du informasjon om ulike bitt.\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:225.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Bitt, bisling, hvilket bitt, hvilket bitt skal jeg velge, forskjell bitt, ulike bitt, ulike bittyper, ulike typer bitt, hvilke bitt, størrelse bitt, tilpasning bitt \",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:225.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:225.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:225.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Bitt\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:225.parent\":{\"name\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:225.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-hastens-utrustning-bett1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:225.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-hastens-utrustning-bett1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:225.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-hastens-utrustning-bett1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:225.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-hastens-utrustning-bett1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:225.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-hastens-utrustning-bett1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:225.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:226.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Det finnes et hav av ulike benbeskyttere til hesten, her finner du informasjon om de vanligste sortene.\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:226.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Beinbeskyttelse, gamasjer, bandasje hest, bandasjere hest, bandasjere hestens ben, hvordan bandasjere hestens bein, stallbandasjer, bandasjer, kopper, beinbelegg, forskjell beinbeskyttere, bakbensbeskyttere, senebeskyttere\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:226.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:226.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:226.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Beinbeskyttelse\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:226.parent\":{\"name\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:226.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-hastens-utrustning-benskydd.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:226.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-hastens-utrustning-benskydd.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:226.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-hastens-utrustning-benskydd.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:226.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-hastens-utrustning-benskydd.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:226.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-hastens-utrustning-benskydd.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:226.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:227.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Slik tilpasser du hestens utstyr slik som sal, hodelag, bitt, dekken m.m. \",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:227.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Tilpass sal, tilpass hodelag, tilpass nesereim, størrelse hodelag, størrelse dekken, størrelse sal, størrelse hestedekken, størrelse bitt, hvilken størrelse på sal, hvilken størrelse på dekken, tilpass utstyr hest, tilpass sal til hest, tilpass hodelag, tilpass sal, tilpass utstyr, hvilken bomvidde på sal, hvilken bomvidde\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:227.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:227.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:227.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Tilpasse utstyret\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:227.parent\":{\"name\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:227.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/anpassa_utrustningen.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:227.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/anpassa_utrustningen.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:227.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/anpassa_utrustningen.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:227.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/anpassa_utrustningen.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:227.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/anpassa_utrustningen.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:227.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:2158.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\n \\r\\n1: Begynn med et rent og tørt ben. 2: Legg på den padden du ønsker. Om du ikke vil ha pad (finnes korte og lange) så gå til steg 4. 3: Overlapp padden og pass på at den sitter glatt/uten bulker uten å dra til for hardt. Pass på at hårene på benet strykes nedover så det ikke blir liggende ujevnt. 4: Pass på at bandasjen er korrekt rullet og du trenger kanskje å prøve-bandasjere slik at du får borrelåsfestet på utsiden av benet når du avslutter. Begynn å bandasjere midt på benet. 5: Begynn med å bandasjere to runder slik at den festes. Vær nøye med at du ikke strammer for hardt. Om du må dra/stramme litt så gjør det på fremsiden av benet slik at du ikke skader viktige sener på baksiden. Vær nøye med et jevnt trykk under hele bandasjeringen. 6: Går nedover mot koden. Bandasjer så jevnt du kan. 7: Når du har kommet ned mot koden så pass på at du bandasjerer rundt den med fin, jevn forbindelse slik at den beskyttes mot eventuelle slag ved ridning. Fortsett deretter oppover. 8: Bandasjer videre jevnt og fint 9: Pass på at avslutningen på bandasjeringen med borrelåsfeste havner på utsiden av benet. Samme som på beinbeskyttere, lukk på utsiden og bakover. 10: Ferdig! Om det er slik at du avslutter med borrelåsen på innsiden så må du bandasjere på nytt. Lær deg å kjenne hesten din sine bein og hvor du må begynne for at du skal få avsluttet bandasjeringen på riktig sted. En og samme person skal bandasjere alle fire benene slik at de får samme trykk og følelse.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2158.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"How to: Bandasjer ben\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2158.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2158.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2158.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"How to: Bandasjer ben\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:2158.parent\":{\"name\":\"Hestens utstyr\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:2158.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/tips-lindaben.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2158.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/tips-lindaben.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2158.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/tips-lindaben.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2158.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/tips-lindaben.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2158.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/tips-lindaben.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:2158.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:234.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Informasjon om hesten, hestens allmenntilstand og sykdommer samt fôr.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:234.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:234.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:234.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:234.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:235.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du informasjon om hestens vanlige plager, som du noen ganger kan oppdage og ta hånd om selv i det daglige stell.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:235.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hva gjøre med sår på hest, hestesår, sår hest, problem med høvene, hvordan behandle mugg, behandle mugg, behandle sur stråle, behandle små sår, behandle sår hest\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:235.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Vanlige plager\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:235.parent\":{\"name\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:235.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/vanliga_akommor.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:235.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/vanliga_akommor.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:235.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/vanliga_akommor.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:235.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/vanliga_akommor.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:235.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/vanliga_akommor.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:235.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:236.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du informasjon om hestens vanlige sykdommer og hvordan du kan forebygge disse.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:236.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Syk hest, sykdom hest, slapp hest, halt hest, halthet hest, halter, forfangenhet, forebygge krysslammelse, kolikk, forebygge kolikk, hva gjøre kolikk, er hesten syk, hestens sykdommer\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:236.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Vanlige sykdommer\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:236.parent\":{\"name\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:236.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/vanliga_sjukdommar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:236.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/vanliga_sjukdommar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:236.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/vanliga_sjukdommar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:236.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/vanliga_sjukdommar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:236.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/vanliga_sjukdommar.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:236.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:2775.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Nå er føllingen i gang over hele landet. Hvis du venter føll eller skal få et føll på stallen, er det viktig å vite om de vanlige sykdommene de kan rammes av og hvilke symptomer du skal være oppmerksom på.\\r\\nHvert år fødes det flere tusen føll i Norge, og i disse dager er det mange hesteeiere som ikke klarer å rive seg løs fra overvåkningskameraet i påvente av et nyfødt føll i bokshalmen. Som regel går både drektigheten og føllingen fint og man får et friskt og sprekt føll. Men ikke alltid – noen av de vanligste lidelsene som kan ramme føll er føllsyke, forstoppelse og feilaktig beinstilling. \\r\\n- De fleste typer sykdommer kan dukke opp allerede i føllstadiet. Vi ser tre diagnoser som er mest utbredt med flere tilfeller hvert år, sier Karl-Henrik Heimdahl, hesteveterinær hos Agria Dyreforsikring.\\r\\nFøllsykeFøllsyke er en bakterieinfeksjon som rammer føllet under de første ukene av livet, i perioden der føllets egne antistoffer ikke gir fullstendig beskyttelse. Infeksjonen begynner et sted i kroppen som leddinfeksjon, hjernehinneinfeksjon, lungebetennelse eller diaré, og kan i verste fall utvikle seg til en generell blodforgiftning, såkalt føllsepsis. Bakteriene kommer inn via luften som pustes inn, gjennom munnen eller via en infeksjon i navlen. Føllsyke har som oftest et raskt sykdomsforløp.\\r\\nSymptomer\\r\\n\\r\\nNedsatt appetitt.\\r\\nKraftig redusert allmenntilstand og trøtthet.\\r\\nVisse kroppsdeler, blant annet ørene og beina, blir kalde på grunn av redusert blodsirkulasjon i kroppen.\\r\\nVed leddinfeksjon kan man observere halthet og hevelse i det betente leddet.\\r\\n\\r\\nBehandling\\r\\nRask igangsetting av behandling er livsviktig. Ofte kreves det medisinsk intensivbehandling i form av antibiotikabehandling og plasmadrypp med antistoffer. Kirurgisk behandling kan også bli aktuelt.\\r\\nMekoniumforstoppelse\\r\\nFøllet skal bæsje ut tarmbeket, mekonium, innen 12 timer etter fødselen – ellers oppstår det forstoppelse og føllet får kolikk. Tarmbeket er mørkt og ofte formet som små, harde baller. \\r\\nSymptomer\\r\\n\\r\\nKolikk.\\r\\nFøllet skraper med høvene og ser mot buken.\\r\\nFøllet anstrenger seg og forsøker å bæsje.\\r\\nHvis symptomene forverres, kan føllet legge seg på ryggen og forsøke å rulle seg.\\r\\n\\r\\nBehandling\\r\\nTa alltid kontakt med veterinæren din for rådgiving, men hvis problemet oppdages tidlig kan det ofte løses ved å gi Microlax eller liknende.\\r\\nFeilaktig beinstilling\\r\\nRammer ofte for tidlig fødte føll, føll som ikke vokser som normalt eller føll som har ligget feil i livmoren. Føllet kan få ulike typer feilaktig beinstilling.\\r\\nSymptomer\\r\\n\\r\\nAvvikende beinstilling, enten ved at føllet synker for dypt ned i kodene eller at kodene er for rette. I alvorlige tilfeller kan føllet kode eller knee over.\\r\\nLinjen gjennom framkne til kode eller fra bakkne til kode er ikke rett.\\r\\nTærne er for langt unna eller for nærme hverandre.\\r\\n\\r\\nBehandling\\r\\nI milde tilfeller kan tilstanden normalisere seg spontant. Hvis behandling kreves, er det viktig at den gjennomføres i god tid før tilvekstsonene lukker seg. Rådfør deg med veterinær og en kyndig hovslager.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2775.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Vanlige sykdommer hos føll\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2775.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Vanlige sykdommer hos føll\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:2775.parent\":{\"name\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:2775.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/folsjuk_400x400_EU.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2775.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/folsjuk_400x400_EU.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2775.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/folsjuk_400x400_EU.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2775.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/folsjuk_400x400_EU.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2775.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/folsjuk_400x400_EU.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:2775.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:237.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Forstå din hest – slik fungerer hesten og hestens sanser.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:237.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hestens sanser, hest fluktdyr, hest redd, redd hest, følsom hest, ser hester bra, hører hester bra, hester bra luktesans, hest leder\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:237.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Slik fungerer hesten\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:237.parent\":{\"name\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:237.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/sa_fungerar_hasten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:237.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/sa_fungerar_hasten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:237.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/sa_fungerar_hasten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:237.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/sa_fungerar_hasten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:237.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/sa_fungerar_hasten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:237.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:238.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Ta vare på din hest på riktig måte – her er noen ting å tenke på.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:238.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Løsdrift, stall, paddock, beite, hvordan skal paddocken være, boks\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:238.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:238.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:238.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Sunt hestehold\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:238.parent\":{\"name\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:238.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/sund_hasthallning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:238.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/sund_hasthallning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:238.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/sund_hasthallning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:238.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/sund_hasthallning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:238.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/sund_hasthallning3.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:238.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:239.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du informasjon om hestens puls, åndedrett, temperatur m.m. hvis du har kontroll på hvordan din hest er i frisk tilstand er det lettere å oppdage sykdommer og at noe er feil tidligere.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:239.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hvilken puls har hest, puls hest, hvilken kroppstemperatur hest, åndedrett hest, hvor mange åndedrag pr minutt, hest åndedrag/minutt, stallapotek, hva ha i stallapotek\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:239.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hestens allmentilstand\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:239.parent\":{\"name\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:239.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/hastens_allmantillstand.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:239.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/hastens_allmantillstand.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:239.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/hastens_allmantillstand.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:239.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/hastens_allmantillstand.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:239.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/hastens_allmantillstand.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:239.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:240.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du informasjon om ulike typer fór til hest.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:240.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hvor mye høy hest, hvordan kraftfór hest, hvordan kraftfór, hvor mye fór, hestefór, fóre hest, hvor mye spiser en hest, hvor mye drikker en hest, hvor mange kilo høy, fóranalyse, fór hest\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:240.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Fór og vann\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:240.parent\":{\"name\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:240.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/foder_vatten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:240.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/foder_vatten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:240.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/foder_vatten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:240.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/foder_vatten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:240.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/foder_vatten.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:240.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:241.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Her finner du informasjon om markkurer og vaksinasjoner for hest.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:241.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Vaksinasjon hest, vaksine hest, hvor ofte vaksinere hest, vaksinasjon botulisme, vaksinasjon stivkrampe hest, vaksinasjon influensa hest, parasitt hest, parasitter hest, hvor ofte gi markkur til hest, markkur hest\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:241.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:241.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:241.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Markkur og vaksinasjon\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:241.parent\":{\"name\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:241.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/avmaskning_vaccination.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:241.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/avmaskning_vaccination.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:241.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/avmaskning_vaccination.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:241.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/avmaskning_vaccination.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:241.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/avmaskning_vaccination.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:241.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:933.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Hester er intelligente dyr som kan lære seg utrolig mye. Men de er alle villhester på innsiden og fluktdyr av natur, noe du må ha i bakhodet når du trener sammen med dem.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:933.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Hestens atferd\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:933.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Hööks Academy | Hestens atferd\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:933.parent\":{\"name\":\"Om hesten\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:933.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/jenny_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:933.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/jenny_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:933.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/jenny_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:933.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/jenny_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:933.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/jenny_small.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:933.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:650.head.metaTags.0\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Material & funksjon\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:650.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:650.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Material & funksjon\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:650.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:650.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:651.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Här hittar du information om varumärket Back on Track\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:651.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Back on Track, Led- och muskelskydd, Muskelskydd, Ledskydd, förebyggande vid kända skador\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:651.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:651.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:651.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Back on Track - Slik fungerer det\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:651.parent\":{\"name\":\"Material & funksjon\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:651.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/kvadrat-backontrack.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:651.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/kvadrat-backontrack.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:651.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/kvadrat-backontrack.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:651.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/kvadrat-backontrack.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:651.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/kvadrat-backontrack.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:651.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:1577.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\nTIPS & RÅDom hvordan du tar vare på skoene dine!\\r\\nHUSK...\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\nBRUK SKOENE RIKTIG\\r\\n\\r\\n\\r\\nDet tøffe miljøet i stallen kan ødelegge læret og limingen på sålene, og derfor anbefales det ikke å bruke ridestøvler/-sko som stallstøvler/stallsko. Bruk i stedet for eksempel gummistøvler, alternativt må du rengjøre skoene/støvlene dine nøye etter hver gang du har brukt dem.\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\n\\r\\nGÅ UT FRA MATERIALET\\r\\n\\r\\n\\r\\nBruk alltid det skopleieproduktet som anbefales, siden det er spesielt tilpasset til materialet i skoene. Noen materialer er ømfintlige og krever særskilt pleie, f.eks. semsket skinn og nubuck.\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\n\\r\\nNYE SKO\\r\\n\\r\\n\\r\\nHusk at nye sko ikke er tilstrekkelig godt beskyttet mot skitt og væte. Impregner eller smør derfor inn skoene før de brukes første gang og deretter med jevne mellomrom – da holder de lenger.\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\n\\r\\nGLIDELÅSEN SKAL OGSÅ VEDLIKEHOLDES\\r\\n\\r\\n\\r\\nBørst den ren med en liten børste og tørk av den ved behov. Press aldri en glidelås som går tregt, ta bort eventuell søle eller sand. Dra glidelåsen helt ned før du tar på deg skoen eller støvelen, ellers kan den gå i stykker.\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\n\\r\\nBYTT SÅLER OFTE\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\nInnleggssåler gir ikke bare bedre komfort og passform, de absorberer også fukten slik at både føttene og skoene har det betydelig bedre.\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\nSTØVELSTREKKERE\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\nBruk alltid støvelstrekkere/-hengere, det beskytter både lær og glidelås samt bevarer støvelskaftets form og sørger for at det ikke bøyer seg.\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\n\\r\\nAV OG PÅ\\r\\n\\r\\n\\r\\nNår du tar på deg sko eller støvler, bør du alltid bruke skohorn, så holder hælkappen lenger. Når du tar dem av deg, skal du bruke støvelknekt.\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\n\\r\\nTa godt vare på sko & støvler så holder de lenger!\\r\\n\\r\\n\\r\\nMed riktig pleie blir lær ofte finere med årene.\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\nCLEAN\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\nLær\\r\\nBørst bort skitt med en skobørste og bruk f.eks. lærsåpe på vanskelige flekker.\\r\\n\\r\\n\\r\\nOljet lær\\r\\nBørst bort skitt med en skobørste og bruk f.eks. lærsåpe ved behov.\\r\\n\\r\\n\\r\\nSyntetisk lær\\r\\nBørst bort skitt med en skobørste og bruk en fille med mild såpeløsning ved behov.\\r\\n\\r\\n\\r\\nLakklær\\r\\nBruk lotion eller spray som passer til lakksko.\\r\\n\\r\\n\\r\\nSemsket skinn nubuck\\r\\nBruk børste til semsket skinn eller slipekloss. Slipekstra på flekker, saltrender og blanke partier. Ved behov brukes rengjøringsmiddel.\\r\\n\\r\\n\\r\\nBlandings- materiale og tekstil\\r\\nBørst bort skitt med en skobørste og bruk rengjøringsmiddel for det respektive materialet.\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n \\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\nCARE\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\nLær\\r\\nSmør inn med lærbalsam/skokrem. Nøytral eller i riktig farge. La tørke i 15 min. Børst siden kremen inn i læret. Poler med pussefille for fin glans.\\r\\n\\r\\n\\r\\nOljet lær\\r\\nBehandle med olje, lærbalsam eller spray. Læret får da et nyoljet utseende som også beskytter og impregnerer. Husk at lyse sko blir mørkere.\\r\\n\\r\\n\\r\\nSyntetisk lær\\r\\nBruk pussesvamp for å bedre glansen. Bruk skokrem/selvpolerende krem for å bedre fargen.\\r\\n\\r\\n\\r\\nLakklær\\r\\nBruk lotion eller spray som passer til lakksko.\\r\\n\\r\\n\\r\\nSemsket skinn nubuck\\r\\nBruk egnet skokrem som reparerer og impregnerer. La kremen tørke i 10 min. Rubb deretter opp overflaten med børste til semsket skinn.\\r\\n\\r\\n\\r\\nBlandings materiale og tekstil\\r\\nPleies ut fra det respektive yttermaterialet.\\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n \\r\\n\\r\\n\\r\\n \\r\\n\\r\\nPROTECT\\r\\n\\r\\n\\r\\n\\r\\nLær\\r\\nBruk impregneringsspray for vannavvisende overflater. Yttersåle av lær beskyttes med spesiell impregnering, alternativt må skoene/støvlene såles.\\r\\n\\r\\n\\r\\nOljet lær\\r\\nBruk impregneringsspray så forbedres holdbarheten mot væte.\\r\\n\\r\\n\\r\\nSyntetisk lær\\r\\nBruk impregneringsspray som er beregnet til syntetisk lær.\\r\\n\\r\\n\\r\\nLakklær\\r\\nIkke bruk impregneringsspray på lakksko.\\r\\n\\r\\n\\r\\nSemsket skinn nubuck\\r\\nBruk impregneringsspray, la tørke og børst siden opp overflaten med en børste til semsket skinn. Gjenta ved behov. La det tørke imellom.\\r\\n\\r\\n\\r\\nBlandings materiale og tekstil\\r\\nBruk impregneringsspray.\\r\\n\\r\\n\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:1577.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Skopleie\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:1577.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1577.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1577.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Skopleie\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:1577.parent\":{\"name\":\"Material & funksjon\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:1577.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/testtestsko.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:1577.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/testtestsko.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:1577.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/testtestsko.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:1577.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/testtestsko.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:1577.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/testtestsko.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:1577.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:3202.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"The Mips system is designed to provide added safety for helmets in many accidents. For certain impacts, the Mips system can reduce harmful rotational motion that might otherwise be transferred to the user’s head.\\r\\nHow does the Mips system work\\r\\nShould you have an accident and hit your head, the Mips system in your helmet is designed to help reduce the rotational motion of certain impacts that may otherwise be transferred to your head.\\r\\nRotational motion is a common cause of concussions and more severe brain injury in oblique hits to the head. The Mips system consists of a low friction layer that is mounted inside the helmet. In a crash, the low friction layer is designed to move slightly inside the helmet to help redirect forces away from the head. This is intended to help reduce the risk of brain injury.\\r\\n \\r\\nhttps://www.youtube.com/watch?v=-3lcoUoMSfA\\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:3202.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Mips - Safety for helmets\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:3202.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3202.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3202.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Mips - Safety for helmets\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:3202.parent\":{\"name\":\"Material & funksjon\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:3202.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/HA_bild.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3202.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/HA_bild.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3202.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/HA_bild.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3202.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/HA_bild.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3202.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/HA_bild.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:3202.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:1724.head.metaTags.0\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Team Hööks\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:1724.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1724.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Team Hööks\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:1724.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:1724.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:3359.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\nTeam Hammarström frontas av syskonen Selma och Ingemar. Båda är i dag aktiva inom hoppning och har stått på prispallen på flera stora scener både på nationell och internationell nivå.\\r\\nI november 2023 lanserade Hööks sin nya kollektion tillsammans med den härliga familjen Hammarström, med ett mål att det nya samarbetet ska fånga och förstärka tävling- och träningssatsningen med varumärket Fairfield i spetsen. Kollektionen består av en ny och uppdaterad look med genuina produkter för både ryttare och häst där det funktionellt sportiga möter mode till marknadens bästa priser.\\r\\n \\r\\nSe hela Fairfield-kollektionen här \\r\\n \\r\\n\\r\\n \\r\\n\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:3359.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Team Hammarström\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:3359.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3359.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3359.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Team Hammarström\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:3359.parent\":{\"name\":\"Team Hööks\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:3359.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/hammrstrom_kvadrat1280X1280.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3359.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/hammrstrom_kvadrat1280X1280.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3359.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/hammrstrom_kvadrat1280X1280.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3359.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/hammrstrom_kvadrat1280X1280.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:3359.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/hammrstrom_kvadrat1280X1280.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:3359.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:2331.head.metaTags.0\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Trening\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2331.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2331.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Trening\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:2331.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:2331.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:2332.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"\\r\\nTreningstips for ryttere\\r\\nFøler du deg litt stiv og støl, eller vil du bare føle deg bedre? Sjekk ut våre tips på hvordan du kan holde deg i form både på og av hesteryggen.\\r\\n Yoga styrker din kroppsbeherskelse og er en type trening som alle ryttere, nybegynnere som proffer, burde jobbe mer med. For når du er medvitende om hva kroppen din gjør kan du påvirke ridningen din på en kotrollert og positiv måte. Da gir du de signalene du faktisk mener og på den måten gjør du det lettere for hesten og dere jobber sammen som et team. Sjekk ut Yinyoga og yanyoga, eksempler på yoga som er fint for deg som rytter. Fokuser på de øvelsene som akkurat du trenger. Yinyogaen er en slags stretching som skaper ro og tilstedeværelse der posisjonene vanligvis holdes i 3-7 minutter. Yanyoga er motsatt av yinyoga, en mer dynamisk, aktiv type yoga som bygger styrke og øker mobiliteten og smidigheten. Om du vil ha bedre utholdenhet er klassisk kondisjonstrening som løping, svømming og sykling et godt alternativ. Ved kondisjonstrening skal du komme opp i makspuls på 60-70% og holde den pulsen i minst 30 minutter. Du vet at du ligger på riktig pulsnivå når du kjenner at det er litt anstrengende å prate under treningen. Du kan veksle mellom intervalltrening og styrketrening. Det finnes mange fine muligheter til å trene dine ryttermuskler utendørs. Her er en øvelse som du også kan gjøre hjemme.\\r\\nBalance\\r\\n Balansen er viktig for ryttere. Her er et enkelt tips på hvordan du kajpt og enkelt kan legge inn en balanseøvelse stortsett hvor som helst og når som helst. Gjerne hver dag. For best effekt gjør øvelse i sokkelesten eller barbeint. • Hvil høyre fot mot innsiden av leggen - legg håndflatene mot hverandre foran brystet - strekk armene (fortsatt med håndflatene mot hverandre) opp så langt du kan - stå slik eller hold armene i en V - senk og slapp av i skuldrene - løft blikket mot taket (eller se rett frem om det føles bedre) - stå slik og tell langsomt til 20 (eller så langt det føles behagelig). Gjenta nå med venstre fot mot innsiden av leggen osv. Om du vil gjøre det enklere kan du ha helen mot ankelen og tåen i bakken. Om du vil gjøre det vanskeligere kan du lukke øynene. \\r\\nHollow\\r\\n • Hollow position er en øvelse med fokus på coremuskulaturen (rygg og mage). Ligg på bakken/gulvet med utstrakt kropp - løft skulderbladene og beina litt opp fra gulvet - hold armene langs sidene eller la dem hvile på kroppen - rumpe og lår skal være nær gulvet. Hold denne posisjonen i ca. 15-20 sekunder eller lengre. Slapp av og gjenta så mange ganger du orker.\\r\\nBreathe\\r\\n Hvis du føler deg stresset når du kommer til stallen eller nervøs før et stevne, prøv Nadi Shodhana, en pusteøvelse som hjelper deg å slappe av og få bedre fokus. • Bruk høyre tommel og langfinger: Begynn med å ta et par rolige, ganske dype åndedrag- før du puster ut ved andre åndedrag, steng høyre nesebor med tommelen og pust rolig ut gjennom ditt venstre nesebor - fortsett å holde tommelen på høyre nesebor mens du puster langsomt inn gjennom ditt venstre nesebor - før utpust steng venstre nesebor med din langfinger og pust langsomt ut gjennom det høyre - pust langsomt inn igjen gjennom ditt høyre nesebor mens du fortsatt holder langfingeren over venstre nesebor. Bytt og hold tommelen over høyre nestebor og pust ut gjennom venstre.Fortsett å veksle nesebor på denne måten i 5-10 minutter. Gjenta gjerne flere ganger om dagen om du har mulighet.\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2332.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Treningstips\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2332.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2332.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2332.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Treningstips\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:2332.parent\":{\"name\":\"Trening\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:2332.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/yogi-400x400.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2332.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/yogi-400x400.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2332.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/yogi-400x400.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2332.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/yogi-400x400.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2332.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/yogi-400x400.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:2332.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:2370.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Agility er en herlig sport som kan utøves på alle nivåer, fra lek og moro til full presisjon i mesterskap. Nivået bestemmer du selv, og en fin måte å begynne på er å ha noen hindre hjemme. Hindrene skal alltid stå stødig, og tunnelen skal sitte fast i bakken. Det er best å få hjelp av en instruktør i begynnelsen slik at du får med deg det viktigste du bør kunne, både om innlæring og hvordan du unngår skader. Snakk alltid med en erfaren person før du begynner med øvelsene. Kos dere med treningen! Sandra Glanzén er instruktør i agility på Hundspektra i Borås. Hun trener og konkurrerer sammen med hundene sine, mellomspitzen Zorro og sheltien Röja. Få med deg Sandras grunntips som hjelper deg og hunden med å få en best mulig start på agility. • Finn en belønning som hunden din er villig til å gjøre «alt» for, f.eks. godbiter eller en leke. Tren enkelt. Da lykkes dere alltid og har det moro hele veien. • Begynn med å lære hunden din å løpe rett frem (mellom to hinderstøtter) bort til en skål med en godbit, eller til favorittleken sin. Begynn et par meter unna hinderstøttene, og send hunden rett mot belønningen som er plassert et par meter bak støttene. • Etter hvert kan du øke avstanden som hunden skal løpe rett frem. Legg deretter en hinderbom lengst ned på støttene. Når hunden føler seg trygg på dette, kan du sette opp bommen med ett hakk. Med tiden kan du bygge på med ett hinder av gangen. Belønningen skal alltid plasseres etter det siste hinderet slik at hunden alltid har et sug fremover. VIKTIG: Hopp alltid på lav høyde!\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2370.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Agility\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2370.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2370.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2370.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Agility\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:2370.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:2370.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:2371.head.metaTags.0\":{\"name\":\"description\",\"content\":\"Agility er en herlig sport som kan utøves på alle nivåer, fra lek og moro til full presisjon i mesterskap. Nivået bestemmer du selv, og en fin måte å begynne på er å ha noen hindre hjemme. Hindrene skal alltid stå stødig, og tunnelen skal sitte fast i bakken. Det er best å få hjelp av en instruktør i begynnelsen slik at du får med deg det viktigste du bør kunne, både om innlæring og hvordan du unngår skader. Snakk alltid med en erfaren person før du begynner med øvelsene. Kos dere med treningen! Sandra Glanzén er instruktør i agility på Hundspektra i Borås. Hun trener og konkurrerer sammen med hundene sine, mellomspitzen Zorro og sheltien Röja. Få med deg Sandras grunntips som hjelper deg og hunden med å få en best mulig start på agility. • Finn en belønning som hunden din er villig til å gjøre «alt» for, f.eks. godbiter eller en leke. Tren enkelt. Da lykkes dere alltid og har det moro hele veien. • Begynn med å lære hunden din å løpe rett frem (mellom to hinderstøtter) bort til en skål med en godbit, eller til favorittleken sin. Begynn et par meter unna hinderstøttene, og send hunden rett mot belønningen som er plassert et par meter bak støttene. • Etter hvert kan du øke avstanden som hunden skal løpe rett frem. Legg deretter en hinderbom lengst ned på støttene. Når hunden føler seg trygg på dette, kan du sette opp bommen med ett hakk. Med tiden kan du bygge på med ett hinder av gangen. Belønningen skal alltid plasseres etter det siste hinderet slik at hunden alltid har et sug fremover. VIKTIG: Hopp alltid på lav høyde!\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2371.head.metaTags.1\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Sandras tips\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:2371.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2371.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2371.head.metaTags.1\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Sandras tips\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:2371.parent\":{\"name\":\"Agility\",\"__typename\":\"Category\"},\"Category:2371.images.0\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/thumbs/sandratipsar-1x1-1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2371.images.1\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/small/sandratipsar-1x1-1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2371.images.2\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/medium/sandratipsar-1x1-1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2371.images.3\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/large/sandratipsar-1x1-1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"Category:2371.images.4\":{\"url\":\"https://www.hooks.no/pub_images/original/sandratipsar-1x1-1.jpg\",\"__typename\":\"CategoryImage\"},\"$Category:2371.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"},\"$Category:3446.head.metaTags.0\":{\"name\":\"keywords\",\"content\":\"Rideøvelser\",\"__typename\":\"HtmlMetaTag\"},\"$Category:3446.head\":{\"metaTags\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:3446.head.metaTags.0\",\"typename\":\"HtmlMetaTag\"}],\"title\":\"Rideøvelser\",\"__typename\":\"HtmlHead\"},\"$Category:3446.parent\":{\"name\":\"Hööks Academy\",\"__typename\":\"Category\"},\"$Category:3446.products\":{\"result\":[],\"__typename\":\"PagedResult\"}}");
/*-->*/